Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας: Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης για «απελευθέρωση» ρωσικού πλοίου

 


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στο Κίεβο, στον οποίο επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η Τουρκία απελευθέρωσε από το τουρκικό λιμάνι Καρασού το ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy, που φέρεται να μετέφερε κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά από το κατεχόμενο Μπερντιάνσκ.
Λόγω της έγκαιρης επέμβασης των αρμόδιων αρχών της Ουκρανίας, το πλοίο αυτό δεν μπόρεσε να ξεφορτώσει τα κλοπιμαία και κρατήθηκε, ενώ παράλληλα απεστάλη αίτημα στην τουρκική πλευρά για σύλληψη του πλοίου και του φορτίου.

«Ωστόσο, αγνοώντας την έκκληση της ουκρανικής πλευράς, το σκάφος απελευθερώθηκε το βράδυ της 6ης Ιουλίου», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η ουκρανική πλευρά «έλαβε αυτές τις πληροφορίες με βαθιά απογοήτευση και απευθύνει έκκληση προς την τουρκική πλευρά με επείγον αίτημα να διερευνήσει αυτή την κατάσταση και να δώσει λεπτομερείς απαντήσεις στα αιτήματα των αρμόδιων αρχών της Ουκρανίας, καθώς και να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον με κάθε τρόπο.

Λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο Τούρκος πρέσβης στο Κίεβο έχει κληθεί στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου