Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Μεγάλη ανησυχία για τη Ζαπορίζια: Διεκόπη εντελώς η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού, σύμφωνα με την Energoatom

 

Μόσχα και Κίεβο κατηγορούν ο ένας τον άλλο για βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

Η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σταμάτησε εντελώς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι αποσυνδέθηκε η έκτη μονάδα του εργοστασίου από το δίκτυο ενέργειας.

Μόσχα και Κίεβο κατηγορούν ο ένας τον άλλο για βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, με υπαρκτό τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής.

Μεγάλη ανησυχία για τη Ζαπορίζια: Διεκόπη εντελώς η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού, σύμφωνα με την Energoatom

Η έκκληση για εκκένωση την Τετάρτη

"Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ....και τους λέω εκκενώστε! Βρείτε έναν τρόπο να φτάσετε σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία", είχε δηλώσει την Τετάρτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ μέσω ανάρτησης της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο εξόριστος Ουκρανός δήμαρχος του Ενερχοντάρ, της κύριας πόλης που εξυπηρετεί τον πυρηνικό σταθμό, δήλωσε σε δική του ξεχωριστή ανάρτηση στο Telegram, ότι η πόλη δέχεται πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση της.

Η Ρωσία αρνείται ότι βάλει κατά αμάχων και κατηγορεί το Κίεβο ότι βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμό.

Ποντόλιακ: Η έκθεση ΙΑΕΑ για τον πυρηνικό σταθμό απέτυχε

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια περιγράφει την ρωσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του σταθμού αλλά δεν προδιορίζει τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

"Το βασικό μέρος λείπει από την έκθεση του (γενικού διευθυντή του ΙΑΕΑ) κ. Γκρόσσι: Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αλγόριθμος για το τι πρέπει να κάνουμε" δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντοτλιάκ.

"Λέει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να διαπραγματευθούν, αλλά δεν λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να απομακρυνθούν από τον πυρηνικό σταθμό. Δεν αναφέρει μια περιοχή αποστρατιωτικοποίησης 10-15 χιλιομέτρων", πρόσθεσε ο Ποντολιάκ.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου