Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

H Κατάργησις του Βέτο

 

του Κώστα Κόλμερ

Έσπευσε να συμφωνήσει το εν Ελλάδι Ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής, ΕΛΙΑΜΕΠ με την πρόταση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σόλτζ για την λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία των χωρών-μελών στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. 

Πάλι καλά που δεν απεδέχθη ασμένως και την Διαρχία «κάποιων διευθύνσεων» στην κορυφή  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλ. «δύο Επιτρόπων σε μία γενική διεύθυνση» όπως αξίωσε ο καγκελάριος Σόλτζ

Κατά τον διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Γιώργο Παγουλάτο  «η ειδική πλειοψηφία είναι η ορθή κατεύθυνση» και η μετάβαση σε αυτήν θα έπρεπε να συνιστά τελικό στάδιο διαμόρφωσης ευρωπαϊκής συναντίληψης, για την εξωτερική πολιτική όσον αφορά τις μείζονες προκλήσεις  ασφαλείας και την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ».

Δηλαδ , αν καταλαβαίνουμε καλώς, εάν η Γερμανία και oι δορυφόρες χώρες της «συναποφασίσουν», για παράδειγμα  την διαμοίραση του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ή αν η Βουλγαρία δεν άρει τις επιφυλάξεις  για τη «μακεδονική» οντότητα των Σκοπίων,  οι δύο χώρες αυτές, Ελλάς και Βουλγαρία θα υποχρεούνται ν’ αποδεχθούν τις αποφάσεις της «ενισχυμένης πλειοψηφίας» δηλ. της Γερμανίας.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα ταίριαζε στον φον Ρίμπεντροπ  υπουργό Εξωτερικών της Ναζιστικής Γερμανίας που διεμέλησε την Πολωνία μαζί με τον Στάλιν το 1939 αλλ’ όχι σε ανεξάρτητες και κυρίαρχες χώρες μέλη της ΕΕ που ενετάχθησαν υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν το δικαίωμα της αρνησικυρίας (Βέτο) σε θέματα εθνικής ασφαλείας.

Δεν νομίζομε ότι μικρότερες χώρες της Γερμανίας αλλά με μακρά ιστορία και πολιτική αυτοτέλεια ως λ.χ. η Πολωνία ή ακόμη η Ιταλία θα μπορούσαν να δεχθούν την τροποποίηση των ιδρυτικών  Συνθηκών της ΕΕ απλώς και μόνον για να ενισχυθή η «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας» την Ευρώπης που φέρει τα σύνορα της στο …Αφγανιστάν!

Δεν είναι μόνο η Τουρκία … «αναθεωρητική δύναμη». Είναι και η Γερμανία , η οποία απεφάσισε να επανεξοπλισθή και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για στην «κλιματική αλλαγή», ο οποίος ρόλος της ανέβασε την τιμή της γιγαβατώρας ηλεκτρικού  ρεύματος στα 1000 ευρώ στην Ευρώπη. Η ελλιπής Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου θα μεταβληθή σε   πολιτική νεοαποικισμού με Ισλαμιστές όπως εφήρμοσε η Γερμανική Αυτοκρατορία επί κάιζερ Γουλιέλμου στην Ναμίμπια το 1905-10.

Ενωρίτερα της καταργήσεως του ΒΕΤΟ, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες που σέβονται τα ατομικά δικαιώματα και την λαϊκή κυριαρχία, που πάει να υποκλαπεί από την ΕΕ, θα έχουν αποχωρήσει αυτής όπως η Βρεταννία και θα μείνει ο κ. Παγουλάτος με την «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας».

ΠΗΓΗ https://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου