Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Τουρκία: Καλεί Λιβύη και Αίγυπτο να ξεκινήσουν διάλογο για τα θαλάσσια σύνορα «το συντομότερο δυνατό»

Η Τουρκία καλεί τη Λιβύη και την Αίγυπτο να ξεκινήσουν διάλογο και διαπραγματεύσεις «το συντομότερο δυνατό» για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, δήλωσαν σήεμρα τουρκικές διπλωματικές πηγές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Οι δηλώσεις των πηγών έγιναν αφότου η Λιβύη απέρριψε την Παρασκευή την απόφαση της Αιγύπτου να οριοθετήσει μονομερώς τα δυτικά θαλάσσια σύνορά της με τη γειτονική Λιβύη.

Όπως αναφέρει το τουρκικό μέσο, οι τουρκικές διπλματικές πηγές τόνισαν ότι η συνοριακή γραμμή δεν συμφωνήθηκε μέσω διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου και ανέφεραν ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της έναρξης διαλόγου και διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό για την οριοθέτηση των συνόρων τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση της Αιγύπτου δεν επηρεάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι η δηλωθείσα οριακή γραμμή φαίνεται να παραβιάζει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης, καθώς χαράχθηκε δυτικά της μέσης γραμμής μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών αυτών των δύο χωρών», υποστηρίζει το Anadolu, ακολουθώντας την κρατική γραμμή της Τουρκίας που έχει χαράξει παράνομα τις θαλάσσιες ζώνες της με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με πληροφορίες από: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου