Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Παναγιωτόπουλος: «Συζητάμε και περιορισμό των ασκήσεων με την Τουρκία»

 

«Δίνουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας μεταξύ άλλων, για την επίσκεψή του στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία επίσκεψη Έλληνα υπουργού Άμυνας στην Τουρκία έγινε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο ενδιάμεσο προηγήθηκαν πολλές συγκρούσεις και εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών με τα αίματα να καταλαγιάζουν μετά τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 48.000 χιλιάδες τούρκους, αλλά και την συνδρομή της Ελληνικής ΕΜΑΚ στην διάσωση ανθρώπων από τα συντρίμμια. Η συνδρομή της Ελλάδας, παρά τις καθημερινές απειλές της Τουρκίας για πόλεμο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να καταλαγιάσουν τα πνεύματα.

Παναγιωτόπουλος: «Δίνουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε»

Μιλώντας στην δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Μία φυσική καταστροφή τεράστια δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία. Δεν καταλαβαίνω τι θα άλλαζε, αν δεν το κάναμε, προς το καλύτερο», αναφέρει, για να προσθέσει ότι «από ‘κεί και πέρα είμαστε συντηρητικοί στις προσδοκίες μας». «Δίνουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε. Οι διαφορές υπάρχουν, αλλά παράλληλα  υπάρχουν και προκλήσεις ασφαλείας που μας επηρεάζουν άμεσα, όπως οι φυσικές καταστροφές. Και όπως είπα απευθυνόμενος και σε τούρκους στρατηγούς εχθές, δεν γνωρίζω καμία στρατιωτική δράση που να επέφερε πλήγμα 50.000 και πλέον χαμένων ζωών μέσα σε 63 δευτερόλεπτα. Αυτό συνέβη με τον σεισμό. Αρα σίγουρα θα πρέπει να μας απασχολεί από εδώ και πέρα».
«Ποτέ δεν μασήσαμε
τα λόγια μας»

Ο Ακάρ στις δηλώσεις του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαρκή και προσωπική του επαφή με τον ομόλογό του ΥΕΘΑ. Με τον Παναγιωτόπουλο να σχολιάζει στα «ΝΕΑ» πως «όλο αυτό τον καιρό για διάφορους λόγους επικοινωνούσαμε, αν όχι ζωντανά, τουλάχιστον με πολλά μηνύματα», ακόμα και όταν οι άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας είχαν διακοπεί. Στην περίοδο της έντασης, όπως σημειώνει ο Παναγιωτόπουλος, στις περισσότερες διυπουργικές του ΝΑΤΟ οι δύο συναντιόντουσαν, προσθέτοντας ότι «ο Ακάρ πάντα επιζητούσε έστω και μια ολιγόλεπτη συνάντηση για να ανταλλάξουμε απόψεις με ευγένεια και μια αίσθηση, να το πω έτσι, οικειότητας. Οι συναντήσεις αυτές δεν γίνονταν πάντα σε κλίμα γενικότερης ευφορίας, ήταν και στα δύσκολα. Ποτέ όμως δεν αρνήθηκε συνάντηση και ποτέ δεν μασήσαμε τα λόγια μας ακόμα και όταν είπαμε πράγματα σε εποχές έντασης».

Στην ερώτηση αν είναι επιφυλακτικός ο Παναγιωτόπουλος απαντά «πάντα είμαι, αλλά η διαίσθησή μου είναι ότι όντως υπάρχει ένα περιθώριο ευκαιρίας να συζητήσουμε για τις υπαρκτές διαφορές. Εχουμε υποχρέωση να μην αφήνουμε αυτές τις ευκαιρίες να περνάνε ανεκμετάλλευτες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ως διά μαγείας θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Οφείλουμε όμως να το κάνουμε σε κάθε περίπτωση».

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου