Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Κοινή έκκληση Μακρόν-Σι για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία -Μήνυμα Πεκίνου κατά των πυρηνικών όπλων

 

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κίνας Εμανουέλ Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ απηύθυναν έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την προσφυγή στα πυρηνικά.

Χρειάζεται «η επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ ο Κινέζος ομόλογός του είπε ότι «τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν» και καταδίκασε κάθε «επίθεση κατά αμάχων», κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τετ α τετ συνάντησή τους στο Πεκίνο.

Ο Σι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης, μέχρι την εξέλιξή της εκτός ελέγχου».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι προφανώς πρέπει τα πυρηνικά όπλα να αποκλεισθούν πλήρως από τη σύρραξη.

«Ως προς το θέμα αυτό, πρέπει να γίνει υπενθύμιση προς όλους, κυρίως προς τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε τις προάλλες ότι θέλει να αναπτύξει τέτοια όπλα στη Λευκορωσία, πράγμα που δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντί σας και απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την κατ' ιδίαν συνάντηση Μακρόν-Σι.

Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και χαρακτηρίσθηκε «ειλικρινής και εποικοδομητική» από τη γαλλική προεδρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου