Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Το ρίσκο Ζελένσκι στη Μπάχμουτ και ο χρόνος που τελειώνει για τους Ρώσους

 

Γιάννης Χαραμίδης

Επτά μήνες σε έναν πόλεμο είναι αιώνας. Η Μπάχμουτ, η μικρή, άγνωστη μέχρι πριν την έναρξη του πολέμου στην Δύση κωμόπολη στα ανατολικά της Ουκρανίας μοιάζει σήμερα ως ένας από τους μεγαλύτερους στόχους για Μόσχα και Κίεβο στα πεδία των μαχών.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει στην συγκεκριμένη περιοχή περισσότερα όπλα, πυρομαχικά και κυρίως στρατιώτες από αυτούς που χρειάστηκαν αρχικά για να διαλυθεί και στην συνέχεια για να καταληφθεί η μεγαλύτερη πόλη που έχει κατακτήσει το Κρεμλίνο σε έναν χρόνο πολέμου, η Μαριούπολη.

Οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σπανιότερα, και από την Βάγκνερ συχνότερα αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν μόνο ένα τμήμα της πόλης. Την στιγμή που στο επίκεντρο των μαχών περισσότεροι από 150 Ρώσοι στρατιώτες ή μισθοφόροι χάνουν καθημερινά την ζωή τους στην περιοχή, τα τακτικά τμήματα των ρωσικών δυνάμεων προσπαθούν και εν μέρει έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από την πόλη.

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί, είχαν πριν από έναν μήνα μία δύσκολη απόφαση να πάρουν αναφορικά με το σημείο: ενισχύουμε τις δυνάμεις μας και κρατάμε ή αποχωρούμε και σταματάμε να «θυσιάζουμε» κρίσιμες και κυρίως καλά εκπαιδευμένες μονάδες του στρατού. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέλεξε το πρώτο δείχνοντας και στον πλέον δύσπιστο πως η Μπάχμουτ κάθε άλλο παρά αδιάφορη στρατηγικά είναι.

Εχθές από την Πολωνία ο Ουκρανός Πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε πως δεν σκοπεύει να αφήσει πίσω τους στρατιώτες του βορά στις διαθέσεις των Ρώσων αλλά δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει και το σημείο. Αυτό χωρίς αμφιβολία είναι ένα σημαντικό ρίσκο για τον Ουκρανό Πρόεδρο ο οποίος είναι ξεκάθαρο πως και γνωρίζει και κατανοεί τις συνθήκες που επικρατούν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως από τα ξημερώματα μέχρι τις 12 το μεσημέρι, μέσα σε κάτι περισσότερο από 6 ώρες, οι Ρώσοι εκδήλωσαν περισσότερες από 20 επιθέσεις για την κατάληψη του κέντρου της πόλης και ουσιαστικά ολόκληρης της περιοχής. Όλες οι επιθέσεις απωθήθηκαν αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν χωρίς περαιτέρω πληροφορίες για απώλειες.

Οι 20 επιθέσεις σε μία ημέρα είναι ένας αριθμός τεράστιος που όμοια αναγωγή του ίσως να μην συναντήσουμε παρά στα ιστορικά εγχειρίδια του Β Παγκοσμίου πολέμου και εκεί σε πολύ συγκεκριμένες μάχες. Οι Ρώσοι φαίνεται πως έχουν σαφείς εντολές από την στρατιωτική αλλά και την πολιτική διοίκηση να κάνουν τα πάντα προκειμένου η συγκεκριμένη περιοχή να περάσει στον απόλυτο έλεγχο της Ρωσίας.

Η μεγάλη αύξηση στον αριθμό και τηνν δυναμική των ρωσικών επιθέσεων δείχνει όμως την ίδια στιγμή πως ο χρόνος για μία νίκη τελειώνει όσο η άνοιξη προχωρά στην περιοχή. Όχι η Ρωσία δεν φοβάται μην στεγνώσουν από τα νερά και το χιόνι τα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία αλλά κυρίως την άφιξη στην περιοχή του πρώτου μεγάλου «πακέτου» από δυτικά άρματα μάχης. Διάφοροι Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν κυρίως στο Telegram πως η μεγαλύτερη ομάδα Ουκρανών χειριστών αρμάτων μάχης έχει ολοκληρώσει το σύνολο του προγράμματος εκπαίδευσης στα Γερμανικά Leoprad 2 αλλά και τα αμερικανικά Abrams στην Πολωνία και πως πολύ σύντομα θα βρεθούν στις θέσεις που έχουν την μεγαλύτερη σημασία για το Κίεβο.

Πηγές από την Ουκρανική πλευρά σημειώνουν πως ήδη οι ουκρανοί χειριστές αρμάτων μάχης έχουν ήδη λάβει φύλλα πορείας και αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ουκρανία δεν είχε απόλυτα ακριβείς πληροφορίες για το πότε θα έχει στα χέρια της τα εξελιγμένα δυτικά όπλα.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα το ρίσκο που παίρνει ο Ουκρανός Πρόεδρος φαντάζει μεγάλο, το εάν είναι και το δικαιολογημένο θα φανεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, διάστημα στο οποίο έχει όπως φαίνεται τοποθετήσει η Ουκρανία την αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα.

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου