Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Τουρκία: Αναβάλλει για το 2024 πληρωμές φυσικού αερίου στη Ρωσία


«Επισήμως μετατίθεται μια πρώτη δόση 600 εκατ. δολαρίων», ενώ η ρύθμιση μπορεί να φτάσει έως 4 δισ. δολ. Ανάσα στην τουρκική οικονομία, μετά τη σύναψη συμφωνίας για εμβάθυνση των δεσμών Άγκυρας-Μόσχας.

Η Τουρκία έχει αναβάλει για το 2024 την πληρωμή 600 εκατ. δολαρίων για φυσικό αέριο στη Ρωσία, σύμφωνα με δύο πηγές του Reuters, στην πρώτη σχετική ρύθμιση μετά την πρόσφατη σύναψη συμφωνίας για εμβάθυνση των δεσμών Άγκυρας-Μόσχας.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, πληρωμές τουρκικής ενέργειας έως και 4 δισ. δολάρια προς τη Ρωσία ενδέχεται να μετατεθούν έως και το επόμενο έτος, ανέφεραν και οι δύο πηγές υπό τον όρο ανωνυμίας.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές.

Η Τουρκία, η οποία έχει εκλογές την Κυριακή, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας, ενώ η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της.

Η συμφωνία για την αναβολή των πληρωμών ανακουφίζει ως έναν βαθμό τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, που έχουν εξαντληθεί από ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που αποσκοπούν στη στήριξη της λίρας, καθώς και από την αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Επίσημα μια πληρωμή ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων έχει αναβληθεί για το επόμενο έτος. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είχε τεράστιο αντίκτυπο σ' αυτό», δήλωσε μια από τις πηγές.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τέτοιες πληρωμές τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία των τιμών της ενέργειας.

Τα υπουργεία Ενέργειας της Ρωσίας και της Τουρκίας, και οι αντίστοιχες εταιρείες Gazprom και Botas, δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία και η Μόσχα κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει στην Άγκυρα να αναβάλει πληρωμές ενέργειας έως κάποιο ποσό, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο λογαριασμός των τουρκικών εισαγωγών ενέργειας άγγιξε το ρεκόρ των 100 δισ. δολ. το 2022, ενώ έως τον Φεβρουάριο η χώρα εισήγαγε ετησίως το 39% των συνολικά 53,5 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Η συμφωνία υπογραμμίζει τους δεσμούς Ρωσίας-Τουρκίας, με την εγγύτητα μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν να περιλαμβάνει τακτικές συνομιλίες κορυφής για θέματα που κυμαίνονται από την ενέργεια έως τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν συνεργαστεί και σε άλλες περιφερειακές συγκρούσεις, κυρίως χάρη στη σχέση μεταξύ των ηγετών τους, βοηθώντας την εξεύρεση λύσεων στη Λιβύη, τη Συρία και μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν ως επί το πλείστον αντίπαλες πλευρές.

Πρόσφατα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom κατασκεύασε πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής 4.800 μεγαβάτ (MW) στο Ακούγιου, ύψους 20 δισ. δολαρίων. Και ο Ερντογάν πρότεινε περαιτέρω συνεργασία με τη Ρωσία στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

Οι αυξανόμενες σχέσεις των δύο χωρών έχουν προκαλέσει ανησυχία στη Δύση ότι η Τουρκία απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα λέει ότι παραμένει πιστή στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να ισορροπήσει τις σχέσεις της.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου