Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Μια σαπουνόπερα απειλεί τον Ερντογάν- Η τραγική ιστορία της Νουρσεμά και η οργή των γυναικών με τη μαντίλα

 

Το ερώτημα ποιον θα ψήφιζε η ηρωίδα της δημοφιλούς σαπουνόπερας στις τουρκικές εκλογές, επηρεάζει μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων, που παραδοσιακά στήριζαν τον Ερντογάν.

Αν κανείς θέλει να καταλάβει τι διακυβεύεται στις τουρκικές εκλογές, αρκεί να δει την πιο δημοφιλή σαπουνόπερα που προβάλλεται αυτόν τον καιρό στην Τουρκία. Τίτλος της "Cranberry Sherbet" και όπως σημειώνει στην ανάλυσή του το Politico, "όλα έχουν να κάνουν με έναν γυναικείο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα που ονομάζεται Νουρσεμά και τη συγκλονιστική μοίρα της, που οδηγεί τους θεατές προ ενός δύσκολου ερωτήματος:

Ποιον θα ψήφιζε η ηρωίδα της σειράς; Οι απαντήσεις δεν είναι παρήγορες για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν".

Ποια είναι η Νουρσεμά που απειλεί να ρίξει τον Ερντογάν

Η Νουρσεμά είναι μια δυνατή, λαμπερή και αφοσιωμένη μουσουλμάνα. Εκατομμύρια Τουρκάλες ταυτίζονται μαζί της, αλλά σε μια ανατροπή της σειράς, όταν εξαναγκάστηκε από τη συντηρητική οικογένειά της να παντρευτεί έναν κακοποιητικό σύζυγο, ξέσπασαν αντιδράσεις.

Μια σαπουνόπερα απειλεί τον Ερντογάν- Η τραγική ιστορία της Νουρσεμά και η οργή των γυναικών με τη μαντίλα

Στο επίμαχο επεισόδιο, ο κακός σύζυγος προσπαθεί να βιάσει τη Νουρσεμά και στη συνέχεια τη σπρώχνει από το παράθυρο όταν εκείνη αντιστέκεται και παραλίγο να τη σκοτώσει.

Οι αντιδράσεις οδήγησαν το τουρκικό ΕΣΡ, την Υπηρεσία Παρακολούθησης ΜΜΕ της Τουρκίας, στην επιβολή προστίμου στους δημιουργούς της σειράς, ενώ αποφασίστηκε και το προσωρινό "πάγωμα" προβολής των επεισοδίων.

Η επίσημη εκδοχή των τουρκικών Αρχών ήταν ότι όφειλαν να παρέμβουν για να αποτρέψουν την απεικόνιση της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι η τουρκική κυβέρνηση ενοχλήθηκε από την κριτική απεικόνιση μιας θρησκευτικής οικογένειας, στην οποία η φωνή των γυναικών δεν ακούγεται καν.

Τουρκία Νουρσεμά ηρωίδα σαπουνόπερας

Το Politico εξηγεί ότι ο ισλαμιστής λαϊκιστής Ερντογάν, στο παρελθόν βασίστηκε στη στήριξη των θρησκευόμενων συντηρητικών γυναικών. "Ήταν ζωτικής σημασίας για την άνοδό του στην εξουσία. Για πολλές γυναίκες, ο Ερντογάν είχε μια απελευθερωτική επιρροή, επειδή στο παρελθόν οι επιλογές τους περιορίζονταν από τις κοσμικές κυβερνήσεις της Τουρκίας που τις απέκλειαν από τα σχολεία, τους δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας επειδή φορούσαν μαντίλα" γράφει το Politico.

Μία ανάγνωση λοιπόν είναι, ότι ο Ερντογάν θα έπρεπε να μπορεί να υπολογίζει στην ψήφο της Νουρσεμά, δηλαδή των γυναικών που ταυτίζονται με τον τηλεοπτικό χαρακτήρα. Το Politico εξηγεί ότι "πολλές από τις ίδιες γυναίκες που βοήθησαν τον Ερντογάν να ανέβει στην εξουσία εκφράζουν τώρα αμφιβολίες για τον Τούρκο πρόεδρο πάνω σε μια σειρά από θέματα που κυμαίνονται από την κακή πορεία της οικονομίας μέχρι τα δικαιώματα των γυναικών".

Η συζυγική βία είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα, που δεν έχει συζητηθεί εκτενώς στην Τουρκία, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα και αναφέρει ότι "το πρόβλημα για τον Ερντογάν πολιτικά είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί από πρώην συμμάχους και σε αυτές τις εκλογές χρειάστηκε να συνεργαστεί με ακραίους ισλαμιστές, κάτι που εγείρει φόβους ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να πάρει πίσω τα μέτρα προστασίας των γυναικών κατά της ενδοοικογενειακής βίας".

Αυτός είναι και ο λόγος που η Νουρσέμα, η πρωταγωνίστρια της σαπουνόπερας αποκτά έντονα πολιτικό χαρακτήρα. Η σειρά έχει αναλυθεί με διάφορες αφορμής, όπως δημόσιες συζητήσεις και άρθρα στην Τουρκία, όπως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Χάνουν την πίστη τους στον Ερντογάν

Το Politico επικαλείται τη μαρτυρία μιας Τουρκάλας που δεν θέλησε να μιλήσει επωνύμως. Η Αϊσέλ, μια γυναίκα που λέει ότι εργάζεται ως φροντίστρια σε οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη και δηλώνει θαυμάστρια του σίριαλ, λέει ότι στο παρελθόν υποστήριζε τον Ερντογάν. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν θα ψηφίσει ούτε αυτόν ούτε το κόμμα του.

"Οι γυναίκες που φορούν μαντίλα περιφρονούνται και περιορίζονται σε αυτή τη χώρα. Παλιότερα δεν μπορούσαμε να μπούμε σε συγκεκριμένους χώρους. Γι' αυτό τους ψηφίσαμε. Αλλά έχασα την πίστη μου σε αυτούς", είπε στο Politico.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου