Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πάρει χαμπάρι τα αίτια της κατάρρευσης

Γιάννης Τσαπρούνης

Στον ΣΥΡΙΖΑ «καθάρισαν» με την ήττα των 21 μονάδων με μια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και μια ανακατανομή προσώπων που εκπροσωπούν το κόμμα στα τηλεοπτικά πάνελ.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν έχουν καταλάβει γιατί έχασαν νταμπλ σκορ από τη Ν.Δ. στις 21 Μαΐου. Ούτε, βέβαια, γιατί κινδυνεύουν να τους προσπεράσει το ΠΑΣΟΚ και να βρεθούν στην τρίτη θέση στις 25 Ιουνίου.

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να κατανοήσουν την πανωλεθρία που υπέστησαν. Αυτό είναι κάτι απολύτως αναμενόμενο, όταν πρόκειται για ένα κόμμα που δεν κατάλαβε ούτε γιατί κέρδισε τις εκλογές το 2015 ούτε γιατί τις έχασε το 2019.

Η αγαπημένη λέξη του Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του είναι η «Αριστερά». Ακόμα και τώρα νομίζουν ότι η κοινωνία, που τους ανέβασε από το 3% στο 36% και τώρα τους έριξε στο 20%, ψηφίζει «Αριστερά». Δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι αυτό αφορά μόνο στον μικρόκοσμό τους.

ΟΙ πολίτες το 2015, οργισμένοι, απογοητευμένοι, καταταλαιπωρημένοι από τη λαίλαπα των μνημονίων, πίστεψαν πως μπορούσαν να γλιτώσουν με έναν εύκολο τρόπο το τσουνάμι. Η πραγματικότητα γκρέμισε τις αυτ-απάτες. Στην ουσία, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας έναν νέο πόλο στην Κεντροαριστερά.

ΣΤΗΝ Κουμουνδούρου, όμως, πίστευαν ότι η κοινωνία υιοθέτησε όσα έλεγαν όταν ήταν στο 3%. Αυτή την αυταπάτη τους δεν την έχουν ξεπεράσει ακόμα και σήμερα. Δεν αποδέχονται την πραγματικότητα. Δημοσκοπικά και εκλογικά βρίσκονται πίσω από τη Ν.Δ. για πάνω από 7 χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2016. Εκείνοι επιμένουν να παίρνουν φόρα και να συγκρούονται με τον τοίχο. Επαναλαμβάνουν την ίδια καταστροφολογία και την ίδια λαϊκίστικη ρητορική.

ΤΩΡΑ, ενώ οι πολίτες επιβράβευσαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη με έναν ιστορικό εκλογικό θρίαμβο, υιοθετούν μια νέα γραμμή. Οτι οι ψηφοφόροι έχουν «Σύνδρομο Στοκχόλμης», ότι ψήφισαν λάθος, ότι τους κορόιδεψαν τα Μέσα Ενημέρωσης, ότι… «ορμπανοποιείται» η χώρα.

ΤΗΝ ίδια ώρα θεωρούν πως το μόνο τους λάθος είναι επικοινωνιακό. Δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κατανοήσουν πως οι πολίτες απέρριψαν τόσο την αντιπολιτευτική τους γραμμή της τελευταίας τετραετίας όσο και το πρόγραμμα που παρουσίασαν.

ΘΕΩΡΟΥΝ πως αν αλλάξουν τα «τηλεοπτικά» πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα… απογειωθούν. Λες και αυτούς που «κρύβουν» τώρα δεν θα τους έχουν στη Βουλή.

ΕΙΝΑΙ τόσο επιφανειακή η αντιμετώπιση της εκλογικής συντριβής, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε στις 25 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί μία ακόμη μεγάλη πτώση των ποσοστών του και να βρεθεί ακόμα και στην τρίτη θέση.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου