Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Το κλειδί είναι οι πιλότοι, όχι τα drones: Το Escadrone της Ουκρανίας με την ικανότητα να πετάει καμικάζι FPV

Στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, ένας χειριστής επιθετικού drone προετοιμάζεται για μια αποστολή. Ο συμπαίκτης του πιλοτάρει ήδη ένα τετρακόπτερο Mavic για να ανιχνεύσει στόχους, αλλά το drone καμικάζι που ετοιμάζει είναι μια εντελώς διαφορετική μηχανή. Κατασκευάστηκε από τον ουκρανικό όμιλο Escadrone, ο οποίος τα παράγει τώρα με ρυθμό χίλια το μήνα. Σε αντίθεση με το Mavic, χρειάζεται πραγματική ικανότητα για να πετάξεις.

«Ο καμικάζι του FPV είναι για πιλότους, όχι για drones», λέει ένας εκπρόσωπος του Escadrone, ο οποίος μου μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο χειριστής ελέγχει και τοποθετεί τα γυαλιά FPV (First Person View) που είναι απαραίτητα για τον χειρισμό του drone υψηλής ταχύτητας, και δίπλα του το ίδιο το drone Pegasus. Μοιάζει με ένα αθλητικό αγωνιστικό drone, μικρότερο αλλά πιο ισχυρό από το Mavic και κατασκευασμένο για μια απλή, γρήγορη, μονόδρομη αποστολή. Ρυθμίζει μια κεραία επικοινωνίας, συνδέοντάς τη με το σετ ελέγχου του και με τα γυαλιά βίντεο.

Τέλος, τοποθετεί μια αντιαρματική χειροβομβίδα στο drone. Τώρα το drone είναι ένα ζωντανό όπλο, έτοιμο για δράση. Ο χειριστής φοράει τα γυαλιά, ενεργοποιεί το drone και προετοιμάζεται για απογείωση.
Escadrone 3

Το Pegasus, που μπορεί να αναγνωριστεί από τους έντονους κόκκινους κινητήρες του, είναι αρκετά ισχυρό για να μεταφέρει ένα αντιαρματικό RPG ... [+]Escadrone

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου πέντε λεπτά από την αποσυσκευασία μέχρι το σημείο όπου το drone απογειώνεται.

Το drone Pegasus επιταχύνει περίπου τα 45 mph/70kph προς τις συντεταγμένες στόχων που παρέχονται από την ομάδα ανιχνευτών. Ανεβάζοντας σε χαμηλό επίπεδο, το drone είναι λιγότερο πιθανό να φανεί ή να πυροβοληθεί σε σχέση με τα αναγνωριστικά drones ψηλά, αν και το έντονο κλαψούρισμα των κινητήρων του χαρίζει την παρουσία του.

Συνήθως χρειάζονται περίπου τρία με πέντε λεπτά για να περάσετε τα λίγα μίλια στις εχθρικές θέσεις. Ο εκπρόσωπος λέει ότι η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποστολή τους χρειάστηκε 13 λεπτά για να φτάσουν στον στόχο.

Ο χειριστής βλέπει τον στόχο σε κάποια απόσταση: ένα ρωσικό όχημα πεζικού παρακολουθεί BMP που κατευθύνεται σε χωματόδρομο. Μηδενίζει, κάνει κύκλους και, ερχόμενος πίσω από το BMP, οδηγεί το drone του προς τη βάση του πυργίσκου του οχήματος. Η εικόνα τρεμοπαίζει καθώς το drone πέφτει κάτω και το σήμα διακόπτεται και μετά σβήνει. Η ροή βίντεο φαίνεται ότι το drone ήταν στο στόχο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, αλλά χτύπησε;

Μια επευφημία από τον χειριστή του drone, ο οποίος παρακολουθούσε όλη την επίθεση, επιβεβαιώνει τη δολοφονία. Μια επανάληψη του βίντεο δείχνει ένα χτύπημα, ακολουθούμενο από το BMP να καίγεται έντονα.




Σημειώστε άλλη μια νίκη για τον Escadrone, ο οποίος σχεδίασε και κατασκεύασε τον Pegasus. Και αν η βολή αποτύχει, ο χειριστής μπορεί να δοκιμάσει με άλλο drone. Και ένας άλλος. Και ένας άλλος. Γιατί αυτά τα drones παράγονται χύμα.

«Εμείς στο Escadrone είμαστε πατριώτες της Ουκρανίας που θέλουν να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί τους λαούς και τα σπίτια μας», λέει ο εκπρόσωπος. «Είχαμε μια ιδέα ότι τα drones FPV θα μπορούσαν να είναι ένα φτηνό όπλο, το οποίο θα έσωζε πολλές ζωές Ουκρανών στρατιωτών».

Το όνομα Escadrone είναι ένα portmanteau του «eskadron», ουκρανικό για τη μοίρα ιππικού, και «drone». Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2022 γύρω από έναν πυρήνα χομπίστων με drone με βαθιά εμπειρία στην κατασκευή drones FPV. Σχεδίασαν, κατασκεύασαν και δοκίμασαν πρωτότυπα. Το πιο επιτυχημένο από αυτά, με τέσσερις φωτεινούς κόκκινους κινητήρες, τέθηκε γρήγορα στην παραγωγή με το όνομα Pegasus.
Escadrone peg1

Στοίβες από drones καμικάζι Pegasus FPV ετοιμάζονται να πάνε στην πρώτη γραμμή Escadrone

«Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα προϊόν, που μπορεί να βοηθήσει τον στρατό μας, κάτι φθηνό και αναλώσιμο, ώστε να μπορούμε να φτιάξουμε πολλά από αυτά», λέει ο εκπρόσωπος. «Ξεκινήσαμε αυτό το έργο σε συνεργασία με δύο ανώτερα στελέχη της SSU CSO Alpha με υψηλά κίνητρα».

Ο Όμιλος Alpha είναι μια ελίτ ουκρανική μονάδα Ειδικών Δυνάμεων, που αρχικά επιφορτίστηκε με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά τώρα μάχεται στην πρώτη γραμμή.

Ενώ τα drones που κατασκευάζονται από στρατιωτικούς κατασκευαστές μπορεί να είναι πολύ ακριβά — οι Η.Π.Α. Τα πυρομαχικά περιπλανώμενων Switchblade κοστίζουν περίπου 60.000 $ — η Escadrone χρησιμοποίησε πλήρως τα φθηνά εξαρτήματα χόμπι για το Pegasus. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το βασικό Pegasus κοστίζει αυτή τη στιγμή μόλις 341 δολάρια, ενώ μια μεγαλύτερη, πιο ισχυρή έκδοση έρχεται στα 462 δολάρια. Και τα δύο μπορούν να συναρμολογηθούν με τίποτα πιο περίπλοκο από ένα συγκολλητικό σίδερο.

Η Escadrone πραγματοποίησε την πρώτη τους επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2022, καταστρέφοντας ένα ρωσικό τανκ κοντά στο Davydiv Brid.

Η χρήση μάχης αποκάλυψε γρήγορα τρόπους βελτίωσης του σχεδιασμού και η ομάδα αναβάθμισε τους κινητήρες του Pegasus, τις κεραίες ραδιοφώνου και τα ηλεκτρονικά ελέγχου, χωρίς να αλλάξει τη βασική σχεδίαση.

Αλλά ο εκπρόσωπος τονίζει ότι το υλικό δεν είναι το πιο σημαντικό μέρος. Ενώ τα καταναλωτικά drones όπως το Mavic μπορούν να πετάξουν έξω από το κουτί από αρχάριους χωρίς εκπαίδευση, η χρήση ενός FPV drone απαιτεί ουσιαστικά σημαντική δεξιότητα.

«Το να πετάς ένα drone FPV δεν είναι τόσο δύσκολο. Αλλά αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις σαν όπλο, έχεις τρένο για ένα μήνα», λέει ο εκπρόσωπος.

(Ένας από τους λόγους που το Switchblade 300 είναι πιο ακριβό είναι ότι μπορεί να κλειδώσει σε κινούμενους στόχους και να τους παρακολουθεί αυτόματα. Η ίδια τεχνολογία μπορεί να φτάσει σύντομα στους καμικάζι FPV χάρη στα νέα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για drones, αλλά προς το παρόν εξαρτάται από την ικανότητα του χειριστή) .

Η Escadrone εκπαιδεύει μόνη της και λέει ότι μερικοί από τους καλύτερους πιλότους FPV στην Ουκρανία πετούν τα μηχανήματα τους. Τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την ικανότητά τους να χτυπούν ακριβείς στόχους.

«Έχουμε δει χειριστές του Pegasus να πετούν μέσα από παράθυρα, πόρτες γκαράζ και καταπακτές τανκς, ακόμη και να χτυπούν τις πλάτες Ρώσων στρατιωτών», λέει ο εκπρόσωπος.

Το βασικό Pegasus φέρει κεφαλή ενός κιλού/2,2 λιβρών, αποτελεσματική κατά προσωπικού και ελαφριάς θωράκισης. Αλλά το Escadrone έχει μεγαλύτερα όπλα για να απομακρύνει βαριά άρματα μάχης, τα οποία μεταφέρει η μεγαλύτερη έκδοση, η οποία μπορεί να μεταφέρει μια αντιαρματική βόμβα PTAB 2,5 2 κιλών/πέντε λιβρών. Αυτό είναι ένα κλάσμα του μεγέθους άλλων αντιαρματικών όπλων όπως το Javelin, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό ενάντια στα αδύναμα σημεία ενός τανκ.

«Το drone FPV είναι πολύ ευέλικτο και μπορεί να επιτεθεί σε λιγότερο προστατευμένα σημεία στη δεξαμενή», λέει ο εκπρόσωπος. «Γνωρίζουμε ότι ένα μικρό FPV drone μπορεί να καταστρέψει μια δεξαμενή σαν αυτό».

Τα επιθετικά drones Escadrone χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως και η ομάδα μοιράστηκε βίντεο στο κανάλι της στο Telegram. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα drones τους σε βίντεο μέσων κοινωνικής δικτύωσης με υδατογραφήματα ή ονόματα drone, όπως GOIDA, ZELYA, PEGAS, BAVOVNA, VPN DRON, UJEE και GG 00 – το όνομα εξαρτάται από το ποιος πλήρωσε για τα drones.

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν επίσης αυτοσχέδια επιθετικά drones FPV, αλλά αυτά φαίνεται να είναι λιγότερο εξελιγμένα. Τα ρωσικά σχέδια είναι βασικά αγωνιστικά drones που μεταφέρουν βόμβες, χωρίς τις προσαρμογές για στρατιωτική χρήση που έχει επιτύχει η Escadrone.

Το σημαντικό είναι να κατασκευάσετε αρκετά drones για να κάνετε τη διαφορά. Το Escadrone έχει ήδη συγκεντρώσει χιλιάδες και ο εκπρόσωπος λέει ότι τώρα βγάζουν χίλια το μήνα. Υπάρχουν και άλλοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που βγάζουν μεγάλο αριθμό drones FPV, όπως ο Vyriy Drone με τον καμικάζι Molfar. Η Escadrone μοιράζεται τα σχέδια και τις γνώσεις τους με διάφορες άλλες ομάδες.

Η χρηματοδότηση για το Escadrone προέρχεται από Ουκρανούς εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων των Serhii Sternenko και Alexander Scarlat, και του Charitable Foundation «Monsters Corporation», που ζητούν ενεργά δωρεές.

Η τοποθέτηση μεγάλου αριθμού φθηνών όπλων ακριβείας μοιάζει με αλλαγή παιχνιδιών. Τα αντιαρματικά όπλα όπως το Javelin μπορούν να παραδοθούν μόνο σε περιορισμένες ποσότητες και δεν μπορούν να σπαταληθούν σε στόχους χαμηλής αξίας. Τα drones FPV μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ακόμη και ενός μεμονωμένου Ρώσου στρατιώτη σε μια τάφρο — από αρκετά μίλια μακριά.



Η Escadrone εργάζεται σε μια σειρά νέων μοντέλων που είναι πιθανό να αναβαθμίσουν όλες τις πτυχές. Οι λεπτομέρειες, δεν αποτελεί έκπληξη, μυστικές. Τα πράγματα εξελίσσονται γρήγορα. Για παράδειγμα, οι Ρώσοι εφαρμόζουν συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών για να παρεμβαίνουν στις επικοινωνίες και ομάδες όπως το Escadrone αλλάζουν τα σχέδιά τους για να αντιμετωπίσουν τα αντίμετρα.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, τα επιθετικά drones FPV έχουν μετατραπεί από ένα σκοτεινό, αυτοσχέδιο όπλο που συναρμολογείται από λάτρεις σε ένα εξελιγμένο προϊόν μαζικής παραγωγής που λειτουργεί από μεγάλο αριθμό καλά εκπαιδευμένων πληρωμάτων. Είναι αδύνατο να μαντέψουμε πού θα βρίσκονται σε ένα ή δύο χρόνια ή τι αντίκτυπο θα έχουν σε μελλοντικούς πολέμους.

Ωστόσο, η Escadrone δεν ενδιαφέρεται να γίνει σημαντικός παραγωγός drone ή να μεταφέρει τα προϊόντα της στη διεθνή αγορά όπλων. Μόλις τελειώσει αυτή η σύγκρουση, θα αφήσουν τα όπλα στον στρατό.

«Μετά τον πόλεμο, σχεδιάζουμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή των πολιτών», λέει ο εκπρόσωπος. «Όχι άλλα drones καμικάζι».

https://www.forbes.com/sites/davidhambling/2023/05/05/pilots-not-dronesukraines-escadrone-on-the-skill-of-flying-fpv-kamikazes/?sh=4423a8c712b7

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: μας ενδιαφέρουν τα συμπεράσματα του πολέμου στην Ουκρανία. Εμείς θα έπρεπε να τρέχαμε προγράμματα εκμάθησης drones, κατασκευή- μετασκευή για πολεμική χρήση και εκπαίδευση. Είναι εύκολο να τα πετάς δύσκολα όμως μπορείς να σημαδέψεις στόχους αν δεν έχεις εκπαιδευτεί.Το κόστος είναι υπερβολικά μικρό και η Τσεχία ακυρώνει τα 3 μεγάλα UAV που θα αγόραζε και σχεδιάζει να πάρει 20 χιλιάδες μικρά! Εμείς εδώ δεν καταλαβαίνουμε απολύτως τίποτα; Σκεφτόμαστε μόνο της εκλογές; Όλοι αυτό λένε πως δεν μπορείς από την μια στιγμή στην άλλη να φτιάξεις και να μάθεις να τα πετάς.

ΠΗΓΗ hellenicdefencenet

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου