Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Τσαβούσογλου: ««Η άμυνα της Τουρκίας είναι η άμυνα του ΝΑΤΟ – Κάποιοι σύμμαχοι μας απογοήτευσαν»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι η Τουρκία είναι ο μόνος αξιόπιστος εταίρος της διεθνούς κοινότητας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και εξέφρασε τη λύπη του που «οι σύμμαχοι της χώρας του απογοητεύουν την Άγκυρα υποστηρίζοντας τρομοκρατικές ομάδες».

Απευθυνόμενος στο Φόρουμ Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε επίσης ανησυχία για την ευρωπαϊκή δομή ασφάλειας που «προφανώς δεν λειτουργεί στα επιθυμητά επίπεδα», προσθέτοντας ότι δεν είναι «λογικό να οραματιζόμαστε ένα νέο σχέδιο ασφαλείας» όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παράλληλα υπογράμμισε ότι ενώ το διεθνές σύστημα αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι κρίσεις και οι συγκρούσεις έχουν αυξηθεί, επισημαίνοντας ότι το 60% αυτών συμβαίνουν γύρω από την Τουρκία. Ο Τσαβούσογλου ανέφερε εξάλλου ότι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είχε ακόμη τελειώσει, έπρεπε να αντιμετωπίσουν την κρίση που ξεκίνησε στο Σουδάν.

Ο ίδιος ανέφερε τρεις τρόπους με τους οποίους είναι δυνατό να διασφαλιστεί η ασφάλεια στις τρέχουσες συνθήκες και ο πρώτος από αυτούς είναι να διατηρείται η χώρα ισχυρή, αποτρεπτική και ανθεκτική. «Ως Τουρκία, συνεισφέρουμε σοβαρά στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι όταν ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας και μια ανθεκτική κοινωνία συνδυάζονται με αποτελεσματική διαχείριση η επιτυχία έρχεται φυσικά και γι’ αυτό έχουν υιοθετήσει την αμυντική βιομηχανία ως έναν από τους τομείς προτεραιότητάς τους.

«Μερικοί από τους συμμάχους μάς απογοήτευσαν»

Ο Τσαβούσογλου στη συνέχεια ανέφερε: «Εάν το Bayraktar έχει αντίκτυπο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Λιβύης, της Ουκρανίας και του Καραμπάχ, εάν συνθέτουν τραγούδια στην Ουκρανία, εάν το μη επανδρωμένο μαχητικό μας αεροσκάφος Kızılelma, είναι σε θέση να ξεκινήσει αεροπορικές δοκιμές πριν από το χρονοδιάγραμμα, εάν το πρώτο πλοίο SİHA στον κόσμο το TCG Anadolu μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί, εάν το ελικόπτερο Atak-2 βρίσκεται στον αέρα, αν μπορούσαμε να δούμε το αεροσκάφος μας Hürjet και το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος Kaan στον διάδρομο και το τανκ Altay στο πεδίο, αν μπορέσαμε να φτάσουμε στο το 80% της εντοπιότητας στην αμυντική μας βιομηχανία, όλοι θα πρέπει να επικροτούν το σημείο που έφτασε η Τουρκία».

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία στέκεται πάντα δίπλα στους συμμάχους της ως υπεύθυνος σύμμαχος, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τα ζωτικά προβλήματα ασφάλειας της Τουρκίας αναμένουν από αυτήν να επιδείξει την ίδια υπεύθυνη συμπεριφορά και αλληλεγγύη. Ο Τσαβούσογλου είπε: «Μερικοί από αυτούς μας απογοήτευσαν. Εξακολουθώ να νιώθω πραγματικά αμήχανα που βρίσκομαι σε θέση να πω ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον». Σημείωσε ότι τα σύγχρονα τεχνολογικά όπλα και πυρομαχικά κατασκευάστηκαν κυρίως για την άμυνα της Τουρκίας.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι η άμυνα της Τουρκίας είναι η άμυνα του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια είναι να είναι και το αντικείμενο και το συμπληρωματικό στοιχείο της κοινής ασφάλειας.

«Η Τουρκία η μόνη χώρα που μάχεται πραγματικά κατά της τρομοκρατίας»

Επισήμανε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός και κυρίαρχος παράγοντας, όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν και ορισμένοι άλλοι οργανισμοί εμπλέκονται σε ενέργειες και ρητορική που στοχεύουν στην υπονόμευση του ΝΑΤΟ, βλέπουμε ότι δεν είναι δυνατό να διαβρωθεί η θεμελιώδης θέση του στη διατλαντική ασφάλεια. Ως Τουρκία, συμβάλλουμε σημαντικά στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Υποστήριξε ότι η δύναμη που έχει προσθέσει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ είναι προφανής, λέγοντας μεταξύ των άλλων. «Λέμε ότι πρέπει να είναι εξίσου προφανές ότι τα ζητήματα της Τουρκίας θα πρέπει επίσης να θεωρηθούν ως ζητήματα του ΝΑΤΟ».

Τονίζοντας ότι η τρομοκρατία είναι μία από τις δύο κύριες απειλές που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ και ότι όλοι οι σύμμαχοί του πρέπει να είναι ενωμένοι στον αγώνα ενάντια σε αυτή τη μάστιγα, ο Τσαβούσογλου είπε: «Η χώρα που μάχεται ειλικρινά την τρομοκρατία στο έδαφος είναι η Τουρκία. Εξουδετερώσαμε 17 χιλιάδες τρομοκράτες σε 6 χρόνια στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήσαμε στη Συρία στο πλαίσιο του δικαιώματός μας για αυτοάμυνα που απορρέει από το 51ο άρθρο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

«Η επιχείρηση που πραγματοποιήσαμε στην Τουρκία είναι το τελευταίο παράδειγμα αυτού του αποφασιστικού αγώνα. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, από το FETO μέχρι το DAESH, από το PKK/YPG/PYD μέχρι την Μπόκο Χαράμ, όποιο κι αν είναι το όνομά τους». «Η Τουρκία είναι ο μόνος πραγματικός εταίρος σας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Με πληροφορίες από: Newsit, Daily Sabah / Φωτογραφία αρχείου Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου