Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Κυβερνήστε με τους καλύτερους


Πάνος Αμυράς

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι τίποτα δεν έχει κριθεί, οι κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι κάλπες και δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρότητα ή εφησυχασμούς.

Γνωρίζει ότι ο βασικός κίνδυνος για το κόμμα του είναι οι γαλάζιοι ψηφοφόροι να θεωρήσουν δεδομένη την αυτοδυναμία και να πάνε για μπάνιο, όταν ο πήχης για άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μείνει ψηλά λόγω της πολύ πιθανής πλέον εισόδου και άλλων σχηματισμών στη Βουλή.

Μεγαλύτερο πρόβλημα έχει ο Τσίπρας, ο οποίος δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το αρνητικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, αλλά και την απογοήτευση, έως και παραίτηση, ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να επιλέξουν την αποχή από τη συμμετοχή.

Τα δεδομένα δεν αλλάζουν εύκολα. Οι πολίτες δείχνουν αποφασισμένοι να δώσουν την ευχέρεια στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κυβερνήσει με ισχυρή αυτοδυναμία για τα επόμενα χρόνια. Ερωτηθείς ο ίδιος πρόσφατα για το εάν θα αξιοποιήσει στελέχη και εκτός Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι εφόσον του δώσει την εντολή ο λαός θα κυβερνήσει με τους καλύτερους.

Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα αλλά και το «κλειδί» της επόμενης τετραετίας. Να στελεχωθεί η Δημόσια Διοίκηση με τους καλύτερους. Οχι μόνο στα υπουργεία, αλλά σε όλα τα επίπεδα. Από τους γενικούς γραμματείς και τους μάνατζερ των ΔΕΚΟ μέχρι τους διοικητές των νοσοκομείων και των μικρότερων φορέων. Εκεί θα κριθεί η νέα κυβερνητική θητεία.

Ο Μητσοτάκης καλείται να αναζητήσει πρόσωπα που θα βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα αντί να στέκονται μπροστά στις γραφειοκρατικές δυσκολίες ή ακόμα χειρότερα να δημιουργούν προβλήματα σε κάθε λύση.

Το ΕΣΥ για παράδειγμα θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., το προσωπικό του στοίχημα προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες Υγείας και να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν θα το πετύχει εάν στις διοικήσεις επιλεγούν κομματικά στελέχη και όχι πρόσωπα με βαριά βιογραφικά που ξέρουν τη δουλειά.

Ας γίνει ένα κάλεσμα σε όλους τους Ελληνες του εξωτερικού, που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και διαπρέπουν στις χώρες που ζουν, να επιστρέψουν και να αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε οργανισμούς, νοσοκομεία και άλλους κρατικούς φορείς. Η εμπειρία τους θα τους βοηθήσει να βρουν λύσεις, εάν μάλιστα υποστηριχθούν από την κεντρική εξουσία ώστε να μην υπάρχουν τρικλοποδιές και βουνά γραφειοκρατίας, τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά.

Και βέβαια στην εξίσωση μπαίνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Υπάρχουν υπάλληλοι-διαμάντια και συνάδελφοί τους που απλώς χτυπάνε κάρτα, όλοι έχουν τις ίδιες αποδοχές και αντί για αξιολόγηση κυριαρχεί η ισοπέδωση. Η Δημόσια Διοίκηση απαιτεί ικανά στελέχη στην ηγεσία της αλλά και αποτελεσματικότητα σε όλες τις κλίμακες από τη βάση και τη μεσαία κλίμακα μέχρι την κορυφή της πυραμίδας.

Στα χρόνια του Μνημονίου η λειτουργία του κράτους δέχθηκε σοβαρά πλήγματα, αν και οι υπηρεσίες που προσέφερε σε βασικούς τομείς ήταν κακής ποιότητας και στις εποχές της «ευμάρειας». Τώρα δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, μεταρρυθμίσεις, αξιολόγηση παντού και ικανές διοικήσεις, που θα λογοδοτούν με βάση το έργο τους και όχι τα κομματικά τους ένσημα. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από τον Μητσοτάκη.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου