Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ: Το παρασκήνιο – Στα χέρια Γερμανών και Ολλανδών ο φάκελος με τα προαπαιτούμενα


Οι τεχνικές επιτροπές του Πολεμικού Ναυτικού όλο το προηγούμενο διάστημα εργάστηκαν αθόρυβα αλλά εντατικά υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση.

Κώστας Σαρικάς

Εντός Ιουλίου αναμένει το Ναυτικό Επιτελείο τις πρώτες απαντήσεις της Γερμανο-Ολλανδικής κοινοπραξίας TKMS–Thales Nederland  σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ.  Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει αποστείλει στις δύο εταιρείες πλήρη φάκελο με όλα τα προαπαιτούμενα που αφορούν κάθε πτυχή του προγράμματος. Διαμόρφωση, εκπαίδευση, υποστήριξη, χρονοδιαγράμματα, τεχνικοί και οικονομικοί όροι της σύμβασης αναλύονται με κάθε λεπτομέρεια . Το Πολεμικό Ναυτικό ενημερώνει την κοινοπραξία για όλα τα προαπαιτούμενα του προγράμματος και αναμένει τις δικές της απαντήσεις-παρατηρήσεις πάνω στις οποίες θα προχωρήσει ο τεχνικός διάλογος με στόχο την σύνταξη της σχετικής σύμβασης.

Οι τεχνικές επιτροπές του Πολεμικού Ναυτικού όλο το προηγούμενο διάστημα εργάστηκαν αθόρυβα αλλά εντατικά υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση και συνέταξαν τον σχετικό φάκελο ο οποίος ήδη έχει προωθηθεί στις δύο εταιρείες. Τα εξειδικευμένα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκαν με την κοινοπραξία  και προχώρησαν σε ανταλλαγή απόψεων, στοιχείων και ερωτημάτων προκειμένου να συντάξουν ένα πλήρες κείμενο το οποίο καλύπτει το σύνολο των επιμέρους αντικειμένων που αφορούν το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Στόλου. Σημαντική  σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και η συμβολή των υπηρεσιών του υπουργείου που επιτάχυναν τις διαδικασίες και πλέον ο ολοκληρωμένος φάκελος βρίσκεται στη διάθεση των εταιρειών.

Όμως το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε επιπλέον σε μια ακόμη καίρια κίνηση με στόχο την επίσπευση της διαπραγμάτευσης. Στελέχη του Στόλου  με εμπειρία στα εξοπλιστικά και γνώση των φρεγατών ΜΕΚΟ βρίσκονται ήδη στις έδρες των δύο εταιρειών και συνεχίζουν τον τεχνικό διάλογο σε ανοιχτή γραμμή με το Ναυτικό Επιτελείο. Στόχος είναι να μην χαθεί ούτε μια μέρα στη διαπραγμάτευση και εντός Ιουλίου η κοινοπραξία TKMS-Thales Nederland να δώσει απαντήσεις ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε τελική συμφωνία στο δρόμο προς την υπογραφή της σύμβασης.

Πληροφορίες του Newpost αναφέρουν ότι η συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού με την κοινοπραξία προχωρά χωρίς προβλήματα καθώς Γερμανοί και Ολλανδοί δείχνουν απόλυτα θετικοί στα προαπαιτούμενα που θέτει το Ναυτικό Επιτελείο και δεν εκφράσει έως τώρα ενστάσεις και αντιρρήσεις. Άλλωστε η απόλυτη σαφήνεια στον φάκελο που συνέταξαν τα αρμόδια Στελέχη δεν αφήνει κενά και ‘’θολά’’ σημεία που απαιτούν διευκρινήσεις.  Ούτε οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις αλλά ούτε και το γεγονός ότι βρισκόμαστε ενώπιον του καλοκαιριού όπως τονίζεται από το Πολεμικό Ναυτικό αποτελούν παράγοντες που ενδέχεται να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Άλλωστε για το Ναυτικό Επιτελείο και για τον Αρχηγό ΓΕΝ το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ αποτελεί τη δεδομένη χρονική συγκυρία κορυφαία προτεραιότητα με ότι αυτό συνεπάγεται. Η ‘’fast track’’ διαδικασία έχει ως στόχο έως τα τέλη του 2023 να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση  και γιατί όχι να προχωρήσει η συμβασιοποίηση. Τόσο σε αυτό το στάδιο όσο και έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης ζητούμενο για το Πολεμικό Ναυτικό είναι η σύντμηση των χρόνων ώστε το συντομότερο να αρχίσουν οι εργασίες και κατά συνέπεια η παράδοση στον Στόλο των πρώτων εκσυγχρονισμένων πλοίων.

Σχετικά με την διαμόρφωση των πλοίων και ειδικότερα σε ότι αφορά τα οπλικά αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα στόχος είναι να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία με πλήρες πακέτο που θα μετατρέπει τις τέσσερις φρεγάτες σε σύγχρονα πλοία υψηλών δυνατοτήτων. Αν και η ηλικία των τεσσάρων φρεγατών έχει ξεπεράσει τον χρόνο Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής στο Ναυτικό Επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ότι η αναβάθμιση τους θα προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς αρνητικές εκπλήξεις. Και όταν φτάσει η ώρα της ‘’ακτινογραφίας’’ όλα θα έχουν προβλεφθεί ώστε να προχωρήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό παρά το περιορισμένο budget των περίπου 600 εκ. Όπως ήδη έχει αναφέρει το Newpost  η αναβάθμιση των CIWS εγγύς προστασίας Phalanx σε διαμόρφωση block 1B δεν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία αλλά σε άλλο πρόγραμμα. Ο εκσυγχρονισμός αναμένεται να περιλαμβάνει αντικατάσταση των ηλεκτρομηχανών και πλήρη αποκατάσταση όλων των βλαβών στο σύστημα πρόωσης, νέο τακτικό σύστημα μάχης Tacticos block II, νέο Ραντάρ NS-110, γενική επισκευή του πανίσχυρου πυροβόλου ΜΚ45 των 127mm με εκσυγχρονισμό του για χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας (guided ammunition) τελευταίας γενιάς με βεληνεκές που θα αγγίζει τα 45 χλμ, νέα ραντάρ ελέγχου πυρός και ναυτιλίας, Laser Warning System και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που θα αφορά την υποστήριξη των νέων βλημάτων ESSM block II.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πρώτο πλοίο της κλάσης , η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα οδηγηθεί στη δεξαμενή  του ναυπηγείου επιλογής της κοινοπραξίας για εκσυγχρονισμό το πρώτο εξάμηνο του 2025 με στόχο να παραδοθεί στα τέλη του 2027.Θα ακολουθήσει η δεύτερη φρεγάτα το καλοκαίρι του 2025 ώστε να παραδοθεί εντός του 2028. Σειρά θα πάρουν οι επόμενες δύο φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 ΗΝ οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν εντός  του 2030.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου