Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Citi, SocGen: Μόνο εμπόδιο για επενδυτική βαθμίδα η πολιτική αβεβαιότητα – Η Fitch αναβαθμίζει σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας σήμερα


Η Citi και η Société Générale προσδοκούν αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, αλλά όχι του βαθμού αξιολόγησης της Fitch, ο οποίος αναμένεται απόψε, έτσι η επενδυτική βαθμίδα θα πλησιάσει πιο κοντά αλλά δεν θα χορηγηθεί ακόμα.

Ειδκότερα, όπως εκτιμά η Citigroup, η αλλαγή των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές από την Fitch σήμερα είναι πιθανή και αποτιμάται από την αγορά. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μικρή συρρίκνωση των ελληνικών spreads, ενώ μια αμετάβλητη αξιολόγηση/προοπτική μπορεί να οδηγήσει σε διεύρυνση περίπου 10 μονάδων βάσης, όπως επισημαίνει. Έτσι, η Citi θεωρεί πως η ορθή επενδυτική στρατηγική για το πολύ βραχυπρόθεσμο διάστημα για τα ελληνικά ομόλογα, είναι η τήρηση ουδέτερης στάσης.

Όπως επισημάνει η Citi, ήδη το spread του ελληνικού 10ετούς αυτή την εβδομάδα έχει μειωθεί απότομα στις 125 μονάδες βάσης, μόλις 24 μ.β πάνω από τα ισπανικά 10ετή, εν όψει της αξιολόγησης της αξιολόγησης Fitch σήμερα. Μια αναβάθμιση της αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα είναι ίσως το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ισχυρή σύσφιξη των ελληνικών spreads, κατά την άποψή της, ωστόσο αυτή η κίνηση αναμένεται να συμβεί μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Από την πλευρά της η Société Générale επισημαίνει πως η Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας τον περασμένο Ιανουάριο και δημοσίευσε ένα αισιόδοξο σχόλιο για το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας στις 10 Μαΐου, αναγνωρίζοντας τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. “Σημειώστε ότι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης αναμένει ότι ο δείκτης του χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 135% έως το 2026, χαμηλότερο από τον δείκτη χρέους της Ιταλίας το 2026 που προβλέπει το ΔΝΤ”, προσθέτει η SocGen.

Η γαλλική τράπεζα υπενθυμίζει πως σε πρόσφατη έκθεση της υπογράμμισε γιατί η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα ήδη από τον Οκτώβριο. Οι ισχυρές επενδύσεις ενίσχυσαν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος έχει ανακάμψει γρήγορα από την αύξηση που σημείωσε κατά τη διάρκεια της COVID. Με μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας να έχει τη μορφή επίσημων δανείων, η χώρα έχει σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης του χρέους και πολύ μεγάλες διάρκειες ωρίμανσης, γεγονός που μείωσε τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης της ΕΚΤ, επισημάνει η SocGen.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει γρήγορα την Ελλάδα από το 2016, με τις S&P και Fitch να αξιολογούν πλέον την Ελλάδα με BB+, μια βαθμίδα κάτω από τον επενδυτική. Το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας φαίνεται να είναι πολιτική αβεβαιότητα, επαναλαμβάνει η γαλλική τράπεζα. Αν δηλαδή η αλλαγή της πολιτικής οδηγήσει σε παύση τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα κεφάλαια του NGEU, η πτωτική τάση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ το 2023-2025 μπορεί να μην υλοποιηθεί, τονίζει. Πάντως, αναμένει ότι σήμερα η Fitch θα αλλάξει το outlook της Ελλάδας σε θετικό από σταθερό, διατηρώντας την τρέχουσα βαθμολογία της στο BB+.

Ενθουσιασμός από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της κάλπης

Πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 21 Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα σχετικά μικρό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι η Ν.Δ ήταν πιο δημοφιλής από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και εξασφάλισε το 41% των ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 20%.

Στον δεύτερο γύρο, όπως τονίζει η SocGen, λόγω και της αλλαγής του εκλογικού νόμου, το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειάζεται μόνο το 40% για να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αύξησαν σημαντικά τις πιθανότητες να κερδίσει η ΝΔ περισσότερες από 150 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές του δεύτερου γύρου στις 25 Ιουνίου, όπως εκτιμά.

Η επενδυτική βαθμίδα έχει αποτιμηθεί

Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του 10ετούς ιταλικού μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης σε -47 μ.β την επόμενη των εκλογών, με το ράλι στα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τώρα το spread βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό των -52 μ.β. Αυτό σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή κίνηση από τις αρχές Μαΐου. Ένα άρθρο των Financial Times ανέφερε ότι το short positioning στα ελληνικά ομόλογα είχε φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ ακριβώς πριν από τις εκλογές, και η SocGen σημειώνει πως και η ίδια είχε παρατηρήσει καθαρές ροές πωλήσεων από τον Μάρτιο στα ελληνικά ομόλογα, κάτι που πιστεύει ότι θα μπορούσε να είχε ενισχύσει το ράλι της αγοράς τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, ενώ και η έξοδος της Ιταλίας στις αγορές εκείνες τις ημέρες μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στο spread.

Σε σύγκριση με την αντίδραση της αγοράς, με τη μείωση κατά 36 μ.β στο spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έναντι των ισπανικών κατά την έκπληξη της αναβάθμισης της Πορτογαλίας το 2017, η πτώση 52 μ.β στο spread Ελλάδας-Ιταλίας από τις αρχές Μαΐου φαίνεται να έχει αποτιμήσει την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, θεωρεί η γαλλική τράπεζα.

“Πιστεύουμε ότι το spread της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας θα συνεχίσει να μειώνεται έως στο τέλος του έτους εάν τα θεμελιώδη μεγέθη αποδειχθούν ισχυρά, αλλά εκτιμούμε ότι θα είναι περισσότερο αργή παρά απότομη η πτώση αυτή. Κατά την άποψή μας, μία αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι σχεδόν βέβαιη πλέον”, καταλήγει η Société.

ΠΗΓΗ https://sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου