Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Θετικός ο Μπάιντεν στην πρόταση Στόλτενμπεργκ για «απλοποιημένη ένταξη» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ


Θετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρόταση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, όπως μετέδωσε το Axios επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.

Σύμφωνα με το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (Μembership Action Plan ή MAP) η υποψηφιότητα μιας χώρας κρίνεται βήμα – βήμα στο δρόμο προς την εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες.

Αν η πρόταση του Στόλτενμπεργκ γίνει δεκτή κι από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα ακολουθήσει το δρόμο της Φινλανδίας που παρέκαμψε το MAP.

Σύμφωνα με το Axios ο Μπάιντεν ήταν μεταξύ εκείνων που δεν ήθελαν να προχωρήσουν πέρα από τις δεσμεύσεις της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι ότι η Ουκρανία θα γίνει κάποια μέρα μέλος της Συμμαχίας.

Αλλά στη συνάντησή του με τον Στόλτενμπεργκ στις 13 Ιουνίου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πρότεινε να διακηρύξει ότι η Ουκρανία έχει σημειώσει πρόοδο και δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή της το MAP, όπως έγινε με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου