Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

111 Πτέρυγα Μάχης: Η ολοκλήρωση της ΕΔΕ και οι αντιδράσεις στην Πολεμική Αεροπορία


Του Κώστα Αλατζά

Αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΈΔΕ) του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) για τα αίτια και τις συνθήκες καταστροφής της αποθήκης πυρομαχικών που άνηκε στην 111 Πτέρυγα Μάχης, από τη πυρκαγιά της 27ης Ιουλίου στη Νέα Αγχίαλο.

Όπως πληροφορείται το On Alert, σήμερα μετέβη στην 111 Πτέρυγα Μάχης ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Ο αρχηγός ΓΕΑ αφενός θα ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατεπείγουσας έρευνας αφετέρου η παρουσία του στην αεροπορική βάση θεωρείται απαραίτητη, καθώς το προσωπικό της 111 Πτέρυγας Μάχης αισθάνεται εκτεθειμένο στη δημόσια κριτική για ελλιπή μέτρα πυρασφαλείας στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια το γεγονός ότι για τη φωτιά στα πυρομαχικά των F-16 η κριτική εστιάστηκε στα μέτρα πρόληψης και προστασίας της Πολεμικής Αεροπορίας και όχι στον επιχείρηση του Πυροσβεστικού Σώματος που δεν κατάφερε να μην επεκταθεί η φωτιά στην αεροπορική βάση.

Όπως σημειώνουν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας στο OnAlert, ο διοικητής επικοινωνιακά «καρατομήθηκε» χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η ΈΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της 111 ΠΜ μετακινήθηκε την επομένη της καταστροφής των πυρομαχικών στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας ωσότου ολοκληρωθεί η ΕΔΕ. Πριν την ανακοίνωση της προσωρινής μετακίνησης του είχε διαρρεύσει στον Τύπο ότι «επίκειται η καρατόμηση του».

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι στα μέσα ενημέρωσης η κριτική επικεντρώθηκε στις ενέργειες ή τις ενδεχόμενες παραλείψεις της Πολεμικής Αεροπορίας και σε καμία περίπτωση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής. Μάλιστα, όπως ισχυρίζονται υπάρχουν και φωτογραφίες από drones που απαντούν στις αιτιάσεις που ακούστηκαν ότι δεν ήταν καθαρισμένος ο περίγυρος της αποθήκης.

Είναι προφανές ότι το πόρισμα της ΕΔΕ αναμένεται με ενδιαφέρον και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων καθώς οι πρωτοφανείς εκρήξεις προκάλεσαν τρόμο στους κατοίκους της νέας Αγχιάλου και ευτυχώς (!) μόνο μικρές απώλειες στο οπλοστάσιο της πολεμικής Αεροπορίας.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου