Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Αναβάλλεται επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Κόσοβο


Ο Ντέρεκ Σολέτ κατά την επίσκεψη στο Κόσοβο στις 11 Ιανουαρίου 2023

Ιούλιος 30, 2023. Ελλάδα.

Ο ανώτερος σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντέρεκ Σολέτ, δεν έρχεται να επισκεφθεί το Κόσοβο στις 30 Ιουλίου, όπως είχε προαναγγείλει, επιβεβαίωσαν στο Radio Free Europe η Προεδρία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο σύμβουλος ΜΜΕ, Μπεκίμ Κουπίνα, σημείωσε ότι η επίσκεψη δεν ακυρώθηκε αλλά αναβλήθηκε για «αντικειμενικούς λόγους του μέλους της αμερικανικής αντιπροσωπείας».


«Έχουμε ενημερωθεί ότι η ημερομηνία ολόκληρης της βαλκανικής περιοδείας (Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία) αναβάλλεται για αντικειμενικούς λόγους ενός από τα μέλη της αντιπροσωπείας», είπε ο Κουπίνα.

Αυτή η επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να γίνει ως αποτέλεσμα της αυξημένης έντασης στους δήμους στο βορρά, όπου ζει η πλειοψηφία των Σερβικών πληθυσμών.

Οι ΗΠΑ, όπως και άλλες δυτικές χώρες, αναμένουν από το Κοσσυφοπέδιο αποκλιμάκωση της κατάστασης και επιστροφή στον διάλογο με τη Σερβία για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Η ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχει αυξηθεί από τα τέλη Μαΐου, όταν Αλβανοί δήμαρχοι μπήκαν στα δημοτικά κτίρια, παρά την αντίσταση του τοπικού σερβικού πληθυσμού. Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις εκλογές τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα τη νίκη των Αλβανών υποψηφίων δημάρχων.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε στις 29 Μαΐου όταν Σέρβοι συγκρούστηκαν με στρατιώτες της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR.

Εν τω μεταξύ, το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε να μειώσει την παρουσία της αστυνομίας μέσα και γύρω από τα δημοτικά κτίρια στο βορρά, βάσει συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Επίσης, το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε να προκηρύξει νέες εκλογές στην περιοχή και το επίσημο Βελιγράδι αναμένεται να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των Σέρβων σε αυτή τη διαδικασία.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου