Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ newpost.gr : Αυτοψία των πυροτεχνουργών στην αποθήκη της Νέας Αγχιάλου- Το κόστος πυρομαχικών που εξερράγησαν – Θα θρηνούσαμε νέο «Μάτι» αν δεν γινόταν η εκκένωση


«Καμπανάκι» στις Ένοπλες Δυνάμεις χτυπούν τα γεγονότα της Νέας Αγχιάλου όταν το μέτωπο της φωτιάς ξέφυγε από κάθε έλεγχο και έφτασε στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Κώστας Σαρικάς

«Καμπανάκι» στις Ένοπλες Δυνάμεις χτυπούν τα γεγονότα της Νέας Αγχιάλου όταν το μέτωπο της φωτιάς ξέφυγε από κάθε έλεγχο και έφτασε στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης. Και ενώ η έρευνα για να πέσει φως και να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα πως φτάσαμε στις εκρήξεις των πυρομαχικών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει δώσει ξεκάθαρες εντολές για αυστηρούς ελέγχους συνολικά στα μέτρα ασφάλειας σε αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων αλλά και σε άλλες ευαίσθητες εγκαταστάσεις.

Οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και τα εξειδικευμένα Στελέχη του ΤΕΝΞ(Τάγμα Εξουδετέρωσης Ναρκών Ξηράς) έχουν προχωρήσει  και σχεδόν ολοκληρώσει  την «αυτοψία» στην αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου και έχουν ήδη συγκεντρώσει  πολύτιμα για την έρευνα στοιχεία. Ενώ τη ίδια ώρα τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας αποτιμούν το μέγεθος της καταστροφής το οποίο σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή είναι περιορισμένο αφού αφορά μόνο παλαιού τύπου βόμβες mk-82 κατασκευής 1960. Βόμβες που υπάρχουν σε μεγάλη επάρκεια στις υπόλοιπες αποθήκες πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Με το κόστος των mk-82 που εξερράγησαν  να εκτιμάται ότι είναι μικρότερο των 3 εκ  ενώ περιορισμένες είναι και οι ζημιές στις  εγκαταστάσεις του στρατοπέδου. Η αποκατάσταση ξεκινά άμεσα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι βόμβες mk-82 χρησιμοποιούνται άλλωστε κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους και αποτελούν τα τελευταία όπλα που θα φορτωθούν στα μαχητικά σε περίπτωση επιχειρήσεων αφού η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο από κατευθυνόμενα όπλα υψηλής ακρίβειας και αποτελεσματικότητας.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα που διέταξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έπειτα από εντολή του  Νίκου Δένδια με το κλιμάκιο των αξιωματικών να συλλέγει στοιχεία και να λαμβάνει καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης φέρεται να υποστηρίζει ότι η απόφαση για εκκένωση του στρατοπέδου ήταν μονόδρομος αφού ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο «Μάτι» ήταν ορατός. Στις αποθήκες πυρομαχικών βρίσκονταν εκτεθειμένα σε ανοιχτό χώρο  δεκάδες στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας την ώρα που το θερμικό φορτίο έλιωνε τα πάντα στο πέρασμα του.

Η αυτοψία του Νίκου Χαρδαλιά σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Λάρισα αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα καθώς η απόφαση που έχει ληφθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να βρεθούν στο ‘’μικροσκόπιο’’ τα μέτρα ασφάλειας σε όλες τις Μονάδες και Σχηματισμούς που διαθέτουν αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων αλλά και άλλες ευαίσθητες εγκαταστάσεις. Οι έλεγχοι δεν θα αφορούν μόνο τα μέτρα πυρασφάλειας αλλά συνολικά την ασφάλεια των εγκαταστάσεων έναντι φυσικών καταστροφών, ασύμμετρων απειλών αλλά και κάθε είδους κινδύνου που μπορεί να προκύψει.

Παρά το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα και τα σχέδια ασφάλειας είναι ιδιαίτερα αυστηρά εάν κριθεί θα τροποποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. Επιπλέον το γεγονός ότι οι περισσότερες αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων έχουν κατασκευαστεί πριν από αρκετά χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις και πριν από αρκετές δεκαετίες έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει πολλά στις συγκεκριμένες περιοχές. Όπως αλλαγή στη βλάστηση με πυκνά δάση γύρω από τις εγκαταστάσεις αλλά και οικιστική ανάπτυξη σε πολύ κοντινή περιοχή όπως στην περίπτωση της Νέας Αγχιάλου. Έτσι ενδέχεται να επανεξεταστεί και η υπαίθρια αποθήκευση πυρομαχικών αν και προβλέπεται από τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Επιπλέον στον επίκεντρο θα βρεθεί και η ανάγκη επανασχεδιασμού του τρόπου συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων με άλλους κρατικούς φορείς όπως το Πυροσβεστικό Σώμα. Καθώς στην περίπτωση της Νέας Αγχιάλου φαίνεται ότι η συνεργασία ήταν προβληματική με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου