Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Η ζωή σε ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke του US Navy (BINTEO)


Τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke είναι μεγάλα, βαριά οπλισμένα σκάφη πολλαπλών αποστολών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του αμερικανικού στόλου μάχης επιφανείας μαζί με τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga. Τα σκάφη της κλάσης Arleigh Burke διαθέτουν ένα τρομερό οπλοστάσιο και μπορούν να εκτελέσουν μια ποικιλία αποστολών, όπως ανθυποβρυχιακό πόλεμο, επιθέσεις με πυραύλους κρουζ, συλλογή πληροφοριών και αεράμυνα περιοχής χάρη στα ισχυρά ραντάρ και το οπλοστάσιο αντιαεροπορικών πυραύλων της. Η κλάση Arleigh Burke είναι ο μόνος αμερικανικός τύπος αντιτορπιλικών που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή και θα παραμείνει σε υπηρεσία για για τις επόμενες δεκαετίες. Σε αυτό το βίντεο, θα δούμε τα καταπληκτικά οπλικά συστήματα των αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke.

Αν και ταξινομούνται ως αντιτορπιλικά, τα νεότερα πλοία κλάσης Arleigh Burke θα είναι περίπου τόσο μεγάλα όσο ένα καταδρομικό κλάσης Ticonderoga – η βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι τα Ticonderoga διαθέτουν 26 επιπλέον κελιά πυραύλων καθώς και επιπλέον εγκαταστάσεις για να χρησιμεύουν ως κέντρα ελέγχου, ενώ τα νεότερα πλοία της κλάσης Arleigh Burke διαθέτουν ανώτερα ραντάρ και ηλεκτρονικά. Τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke κατασκευάζονταν από το 1988. Υπάρχουν τέσσερις κύριες παραλλαγές Burke ή Flights: Flight I (DDG-51 σε DDG-71), Flight II (DDG-72 σε DDG-78), Flight IIA (DDG-79 σε DDG-123) και Flight III ( DDG-124+). Κανένα από τα Arleigh Burkes δεν έχει πουληθεί ή παροπλιστεί. Το κόστος ενός Flight IIA Arleigh Burke είναι σχεδόν 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Στα Flight III το κόστος πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένας αριθμός αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke έχουν αναβαθμιστεί με δυνατότητες άμυνας έναντι βαλλιστικών πυραύλων (Aegis Ballistic Missile Defense -Aegis BMD). Όλα τα πλοία Flight I και Flight II έχουν εξοπλιστεί με Aegis BMD, επιπλέον των πλοίων Flight IIA DDG-113 και μετά, τα οποία φέρουν το Αegis BMD εξ αρχής. Τα υπόλοιπα πλοία Flight IIA θα λάβουν το Aegis BMD στο μέλλον. Τα Arleigh Burke διαθέτει κάθετους εκτοξευτές Mark 41 Vertical Launch System (VLS). Το σύστημα μπορεί να εκτεοξεύει πυραύλους πολύ γρήγορα. Τα Flight I και II έχουν 90 κελιά VLS, ενώ τα Flight IIA και III έχουν 96. Κάθε κυψέλη μπορεί να φιλοξενήσει έναν από τους παρακάτω πυραύλους:

-Το RIM-161 Standard Missile-3 (SM-3) έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα. Με μέγιστη εμβέλεια περίπου 378 nmi για τις τρέχουσες παραλλαγές και 1350 nmi για το μελλοντικό Block IIA, o SM-3 είναι ένας από τους αναχαιτιστές βαλλιστικών πυραύλων υψηλότερης απόδοσης σε υπηρεσία παγκοσμίως. Μόνο τα πλοία Aegis BMD φέρουν το SM-3.

-Το RIM-67 Standard Missile-2 (SM-2) είναι ο κύριος πύραυλος αεράμυνας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Διαθέτει κεφαλή κατακερματισμού και μέγιστο βεληνεκές 90 nmi. Το SM-2 χρησιμοποιείται κυρίως εναντίον πυραύλων κρουζ και αεροπλάνων, αν και μπορεί επίσης να χτυπήσει πλοία εάν είναι απαραίτητο. Παρήχθη επίσης ένας μικρός αριθμός αναβαθμισμένων πυραύλων RIM-156 SM-2 Block IV, οι οποίοι ενσωματώνουν δυνατότητες αναχαίτισης εκτεταμένου βεληνεκούς και βαλλιστικών πυραύλων.

-Το RIM-174 Standard Missile-6 (SM-6) βασίζεται στο SM-2 Block IV και έχει βεληνεκές περίπου 270 nmi. Επειδή το ραντάρ καθοδήγησης AN/SPG-62 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τόσο μεγάλη απόσταση, το SM-6 έχει το δικό του ενεργό ραντάρ αναζήτησης για την εύρεση στόχων. Το SM-6 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε πυραύλους κρουζ, αεροπλάνα και πλοία.


 

ΠΗΓΗ defence-point

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου