Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

«Μάχη» Βουλγαρίας και Σκοπίων για τους Νοτιοσλάβους της Αλβανίας


φωτό pronews dobrich.bg

Σεπτέμβριος 16, 2023. Ελλάδα.

 «Λαμβάνουμε αρκετά μηνύματα ότι απεσταλμένοι από άλλες εθνοτικές κοινότητες εξηγούν στον λαό μας ότι είναι ‘Μακεδόνες’, ότι δεν είναι Βούλγαροι, ότι δεν υπήρξαν ποτέ Βούλγαροι».

 Αυτό δήλωσε η αντιπρόεδρος  Ιλιάνα Γιότοβα κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους της βουλγαρικής εθνικής μειονότητας στην αλβανική πόλη Ελμπασάν.

Ενώπιόν τους, διευκρίνισε τη σημασία της επερχόμενης απογραφής πληθυσμού και εξέφρασε δύο ανησυχίες:

«Η πρώτη είναι να κάνουμε μια επεξηγηματική εκστρατεία για τους Βούλγαρους σε δυσπρόσιτες περιοχές για να συμμετάσχουν στην απογραφή και να δηλώσουν την ταυτότητά τους.

 Η δεύτερη ανησυχία μου προέρχεται από τα πολλά μηνύματα που λαμβάνουμε ότι απεσταλμένοι από άλλες εθνοτικές κοινότητες εξηγούν στον λαό μας ότι είναι ‘Μακεδόνες’, ότι δεν είναι Βούλγαροι, ότι δεν υπήρξαν ποτέ Βούλγαροι.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά κακόβουλη εκστρατεία που είναι ανάξια του 21ου αιώνα.  Έχω τη διαβεβαίωση των αλβανικών αρχών ότι δεν θα το επιτρέψουν, αλλά το πιο σημαντικό είναι να είμαστε σε εγρήγορση, ειδικά εσείς οι άνθρωποι που είστε στο πεδίο», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γιότοβα υποσχέθηκε ότι «μαζί με τους συναδέλφους μας από την πρεσβεία, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε στο Ελμπασάν το μεγαλύτερο κέντρο βουλγαρικού πολιτισμού». 

Αυτό είπε η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα, η οποία άνοιξε τη σχολική χρονιά στο βουλγαρικό εβδομαδιαίο σχολείο της αλβανικής πόλης. Το ίδιο το εκπαιδευτικό ίδρυμα ανήκει στην κοινωνία «Βούλγαροι στην Αλβανία».

Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε στο σχολείο μας. Με μεγάλη προσπάθεια ανοίξαμε αυτή την αίθουσα για να μάθουμε βουλγαρικά. Εδώ και χρόνια προετοιμάζω φοιτητές, διδακτορικούς και φοιτητές να πάνε στη Βουλγαρία για σπουδές. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας, για την υποστήριξη από την πρεσβεία και από το Υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας, απευθύνθηκε η Γιότοβα στη Μικέλ Τσενάι, δασκάλα στο βουλγαρικό σχολείο.

Η Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε την κοινωνία «Βούλγαροι στην Αλβανία» και τη βουλγαρική κοινότητα για την πρόσκληση. 

Αυτή είναι η τρίτη μέρα της επίσκεψης του αντιπροέδρου στην Αλβανία την παραμονή της απογραφής εκεί – η πρώτη από τότε που αναγνωρίστηκε η βουλγαρική μειονότητα στη χώρα.

«Τώρα εναπόκειται σε όλους μας να προστατεύσουμε αυτό το καθεστώς, το οποίο δίνει πολλές ευκαιρίες τόσο στις αλβανικές αρχές όσο και στα θεσμικά όργανα στη Βουλγαρία, να μπορέσουν να κάνουν κοινά έργα. Είστε η φυσική μας γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, το σχολείο πρέπει να επεκταθεί και να βρει μια νέα βάση, γιατί κάθε χρόνο ο αριθμός των παιδιών αυξάνεται όλο και περισσότερο», είπε η Γιότοβα στην κατάμεστη αίθουσα του σχολείου, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου