Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Οπλικά συστήματα για μικρού μεγέθους ταχέα σκάφη, μέρος πρώτον ΑΑ πύραυλοι, ραντάρ.


Δεν υπάρχουν πολλά αντιαεροπορικά συστήματα με πυραύλους κατάλληλα για μικρά ταχέα σκάφη μεγέθους 25-45 μέτρων. Το ίδιο συμβαίνει με τα ραντάρ και με άλλα οπλικά συστήματα.

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος.

Για να καταφέρω να συμπληρώσω όλες της πληροφορίες που ήθελα, να συγκεντρώσω. Έκανα ένα προσχέδιο και μετά μια προμελέτη. Να εξετάσω τι καινούργιο οπλικό σύστημα και ραντάρ, θα μπορούσε να μπει από άποψη βάρους σε ένα PT του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου των 25 μέτρων μήκους. Δηλαδή έγινε μια αντικατάσταση των παλιών οπλικών συστημάτων με καινούργια, χωρίς να ξεπεράσουμε παρά ελάχιστα το βάρος που είχαν τα παλιά.


Τελικό αποτέλεσμα ιστορία.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, άσχετα αν δεν είναι λειτουργικό λόγο των περιορισμένων χώρων παραμονής του πληρώματος. Είναι αξιοπερίεργο πως σε ένα τόσο μικρό πλοίο κατάφεραν να χωρέσουν έως και 10,500 κιλά οπλισμού. Τόσο ζύγιζε ο αρχικός οπλισμός, 8 τόνοι οι 4 τορπίλες μέσα σε τορπιλοσωλήνες, δυο πυροβόλα των 20 χιλιοστών 4 δίδυμα πολυβόλα των 0,50 και 8 βόμβες βάθους.

Μετά άλλαξε και βελτιώθηκε εντυπωσιακά γιατί μπήκαν νέες τορπίλες με μηχανισμούς έφεσης που ζύγιζαν 635 κιλά λιγότερο ο κάθε ένας από τον τορπιλοσωλήνα με την τορπίλη. Δεν τοποθετήθηκαν οι 8 βόμβες βάθους και αυξήθηκε ο οπλισμός με ένα πυροβόλο των 37 χιλιοστών στην πλώρη, δυο εκτοξευτές ρουκετών με 8 ρουκέτες των 127 χιλιοστών, ένα πυροβόλο μποφόρ των 40 χιλιοστών στην πρύμνη, περισσότεροι ασύρματοι και ένα ραντάρ επιφανείας.

Τελικό αποτέλεσμα

Μετά από πολλές προσπάθειες εξευρέσεις των κατάλληλων οπλικών συστημάτων και που θα μπορούσαν να μπουν η θεωρητική λύση είναι: Δηλαδή βάζεις από πλώρη σε πρύμνη:

Το πυροβόλο SEA SNAKE των 30 χιλιοστών

Δυο τετράδες πυραύλων IRIS-T SLS σε κάνιστρα τοποθετημένοι σαν τους πυραύλους επιφανείας.

Μια μεγαλύτερη γέφυρα κατά πλάτος που θα έχει:

Θάλαμο διακυβέρνησης,

Χώρος για της 6 κονσόλες

Επάνω από την γέφυρα βάζεις τα ραντάρ GIRAFE-1X, δυο ραντάρ SPEXER 2000 3D MKIII, το ραντάρ επιφανείας και ένα οπτικό-ηλεκτρονικό σύστημα.

Πίσω βάζεις τους δυο τετραπλούς εκτοξευτές των MARTE ER όπως μπαίνουν στα μεγάλα πλοία.

Στην πρύμνη μπαίνει ένα πυροβόλο SEA SNAKE των 30 χιλιοστών.

Το βάρος είναι ακριβώς το ίδιο με όλα τα συστήματα που υπήρχαν πριν.

Θέλεις 6 κονσόλες:

Δυο για τους MARTE ER, μια ανά τετράδα πυραύλων, γιατί χρησιμοποιείς την κονσόλα του ελικοπτέρου και έχεις πολύ αργό ρυθμό βολής.

Δυο για τα πυροβόλα SEA SNAKE.

Δυο για τους πυραύλους IRIS-T SLS

Δεν χρησιμοποιείς CMS δεν χρειάζεται.

Απορίες

Γιατί δεν κατασκευάστηκαν μικρές πυραυλάκατοι;

Γιατί δεν έκαναν αντικατάσταση οπλισμού σε τορπιλακάτους, να αφαιρέσουν της τορπίλες και να βάλλουν πυραύλους επιφανείας;

Προσπάθησαν να το κάνουν να αφαιρέσουν της τέσσερεις τορπίλες και να βάλουν δυο πυραύλους επιφανείας. Το έκαναν οι Σοβιετικοί με το KOMAR με δυο πυραύλους SS-N-2 Styx, το δοκίμασαν και οι Τούρκοι σε παλιές τορπιλακάτους αλλά δεν ήταν λειτουργικό.

 Το τεράστιο βάρος των πυραύλων και των κανίστρων που τους τοποθετούσαν δεν μπορούσε να το αντέξει ένα μικρό σκάφος. Η αναλογία βάρος πυραύλου NSM, εν σχέση με το κάνιστρο και τους αγωγούς τοποθέτησης και όσων απαιτείται για να μπουν σε ένα πλοία είναι 2,5. Δηλαδή το συνολικό βάρος του καθαρού πυραύλου επί 2,5 φορές. Παλιότερα ήταν ακόμα περισσότερο και ξεπερνούσε το επί 3 φορές.


Το συνολικό βάρος εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και της καλωδίωσης, είναι 8.600 λίβρες (3.900 κιλά) για 4 εκτοξευτές με πυραύλους NSM. Πολύ βάρος για ένα μικρού μεγέθους πλοίο.



Για αυτό και οι δικές μας πυραυλάκατοι, είχαν μόνο 4 πυραύλους EXOCET εμβέλειας 38-42 χιλιομέτρων. 


Υπάρχουν πολύ μικρού μεγέθους πύραυλοι επιφανείας στην σημερινή εποχή. Δυστυχώς δυσκολευόμαστε ακόμα στα μικρά ραντάρ και στα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βάρους.
Αντιαεροπορικά συστήματα



Μόνο ένα υπάρχει κατάλληλο για μικρού μεγέθους πλοία το SADRAL.
Έχει μεγάλο βάρος 1080 κιλά και μεταφέρει 6 πυραύλους MISTRAL, εμβέλειας 7,5 χιλιομέτρων! Πολύ μικρή εμβέλεια για αντιαεροπορικούς στόχους που μειώνετε στα 4,5 χιλιόμετρα για να αντιμετωπίσει πυραύλους επιφανείας. 

Πολλές δυσκολίες
Υπάρχουν πολλες δυσκολίες για να βρεις μικρά ραντάρ που να μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα μικρό πλοίο, γιατί πρέπει να συνεργάζονται με τα υπόλοιπα συστήματα. Δηλαδή να δίνουν στοιχεία στης κονσόλες των αντιαεροπορικών πυροβόλων, στης κονσόλες των πυραύλων επιφανείας, στης κονσόλες χειρισμού των αντιαεροπορικών πυραύλων. Να έχουν ικανοποιητική εμβέλεια και να μπορούν να κατευθύνουν λέιζερ σκόπευσης σε στόχους. Ας μην ξεχνάμε πως οι ρουκέτες των 2,75 ιντσών, οι πύραυλοι HELLFIRE, GRIFFIN κλπ χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα κατεύθυνσης.


Πρέπει δηλαδή να ξέρεις απέξω και ανακατωτά τι κάνει το κάθε ένα σύστημα κατά μέρος, άσχετα αν χρησιμοποιεί μερικές δυνατότητες στο ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα. Δηλαδή τι κάνει το ραντάρ, ο πύραυλος, η κονσόλα, πόσους πυραύλους μπορεί να κατευθύνει κλπ. 


Τοποθετώντας ένα αντιαεροπορικό σύστημα ξηράς σε ένα πλοίο.
Δεν υπήρχε άλλη λύση παρά να τοποθετήσουμε σε ένα πλοίο, ένα αντιαεροπορικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να λειτούργει στην ξηρά. Είναι το iris-t-sls mk iii mobile shorad system.


Ξέρουμε πως ένα σύστημα που έχει σχεδιαστή για την ξηρά είναι τελείως ακατάλληλο για να τοποθετηθεί στα πλοία. Δεν ισχύει αυτό όμως γιατί τα ραντάρ που χρησιμοποιεί είναι σχεδιασμένα για να τοποθετηθούν σε πλοία. Το βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία το GIRAFGE 1X  τοποθετημένο στην φρεγάτα F-123.

Προσοχή η παρακάτω φωτογραφία είναι για εξωτερική εγκατάσταση του ραντάρ για αυτό και έχει 400 κιλά βάρος.

Το GIRAFE 1X είναι ένα περιστρεφόμενο ραντάρ, έχει εμβέλεια 75 χιλιόμετρα, το συνολικό βάρος εγκατάστασης με τα καλώδια και την κονσόλα είναι κάτω από 300 κιλά. Το αντιαεροπορικό σύστημα το χρησιμοποιεί σαν ραντάρ έρευνας στόχων και για βολή των πυραύλων.

SPEXER 2000 3D MkIII
Δυο τέτοια ραντάρ χρησιμοποιεί το αντιαεροπορικό σύστημα.
Σύστημα ραντάρ AESA με πλήρη συστοιχία
• Ταξινόμηση στόχων micro Doppler με βάση το φάσμα
• VSHORAD, C-UAV και επιτήρηση πεδίου μάχης
• Λειτουργία σε περιβάλλον υψηλής ακαταστασίας (π.χ. αστικές περιοχές, βροχερός καιρός)
• Όλοι οι στόχοι παράλληλα
• Δυνατότητα εν κινήσει
• Ημισφαιρική κάλυψη

Οι δυνατότητες του ραντάρ για αντιμετώπιση drones & UAV και πολλές πληροφορίες θα τα διαβάσετε στην παρακάτω μελέτη:

https://www.researchgate.net/figure/HENSOLDT-radar-specifications_tbl2_357384855

Θα βρείτε πολλες πληροφορίες για της δυνατότητες εντοπισμού την νύχτα με κάμερες νυχτός και ημέρας. Μόνο με το ραντάρ βλέπεις τα drones σε ικανοποιητικές αποστάσεις και μπορείς να τα καταρρίψεις.


Θα αναλύσουμε το μικρό ραντάρ για να καταλάβουμε πως λειτουργεί. Το SPEXER 2000 3D MKIII HENSOLDT RADAR, Very short-range air defence VSHORAD and C-UAS radar

Αποτελείται από τρεις κεραίες στην αρχική του έκδοση, τρία Fixed Panel όπως τα λέμε. Στην έκδοση για ΑΑ συστήματα και για πλοία βλέπουμε περισσότερα πάνελ, δυο σε κάθε μια πλευρά.

https://hellenicdefence.net/articles/9be83830-eac5-42a2-b55f-cb2760f45811


Σήμερα αυτό το ραντάρ πολλαπλών ακτίνων μπορεί να λειτουργεί από 1 έως 16 δέσμες ανά κεραία και όταν λειτουργεί ταυτόχρονα 16 δέσμες μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλό ρυθμό ενημέρωσης, επιτρέποντας την ανίχνευση μικρών και γρήγορα κινούμενων στόχων, μεταξύ αυτών των UAS. Ο συντομότερος ρυθμός ενημέρωσης είναι περίπου 0,3 δευτερόλεπτα, ενώ στον ρυθμό αργής σάρωσης φτάνει στα 7,5 δευτερόλεπτα περίπου. ενώ ο αριθμός των ακτίνων αυξάνει τον ρυθμό ενημέρωσης, μειώνει επίσης την εμβέλεια, επομένως η μέγιστη εμβέλεια με όργανα, 40 km, επιτυγχάνεται με την επιλογή μονής δέσμης, ενώ με 16 ταυτόχρονες δέσμες αυτό είναι 2,5 km.

Αυτή είναι η δυνατότητα που έχουν όλα τα ραντάρ, ανάλυση

Με 16 δέσμες έχει εμβέλεια 2,5 χιλιόμετρα
Με 8 δέσμες έχει εμβέλεια 5 χιλιόμετρα
Με 4 δέσμες έχει εμβέλεια 10 χιλιόμετρα
Με 2 δέσμες έχει εμβέλεια 20 χιλιόμετρα
Με 1 δέσμη έχει εμβέλεια 40 χιλιόμετρα.

Τι σημαίνει αυτό;

Αν ρίξεις έναν πύραυλο με μια δέσμη στα 40 χιλιόμετρα, χρειάζεσαι 7,5 δευτερόλεπτα σάρωσης για να δεις την πορεία του στόχου. Μετά χρειάζεσαι και επιπλέον χρόνο για να μετάδοσης τα στοιχεία στον πύραυλο μέσο του λινκ, αφού τα επεξεργαστεί το σύστημα ελέγχου πυρός του ραντάρ. Πρακτικά δεν μπορείς να ρίξεις με τόσο αργή μετάδοση στοιχείων γιατί ένας πύραυλος κρουζ ή επιφανείας θα έχει διανύσει 2,5-3 χιλιόμετρα.

Μετά υπεισέρχεται ο εντοπισμός στόχων ανάλογα με το RCS που έχουν. Δηλαδή η εμβέλεια που έχει το ραντάρ ανάλογα με τον αριθμό των δεσμών. Προσοχή οι εμβέλειες που θα διαβάσετε είναι ενδεικτικές και δεν ισχύουν στην πράξη. Θα έπρεπε να σας κάνω πολύπλοκους υπολογισμούς με εξισώσεις εν σχέση με το RCS, δεν χρειάζεται.

Maximum Detection Ranges
UAV 9 km Micro UAV 6 km Pedestrian 20 km Light vehicle 22 km Light aircraft 27 km

Αυτές οι εμβέλειες είναι στην μια δέσμη, αν έχουμε δυο δέσμες δεν είναι ακριβώς στο μισό οι εμβέλειες.

Ο χειριστής μπορεί να δει όλα τα είδη στόχων που ανιχνεύονται και ταξινομούνται από το ραντάρ, πάνω από 300 στόχοι μπορούν να παρακολουθηθούν.

Είναι η δυνατότητα παρακολούθησης στόχων και η στοχοποίηση σε αυτόν που είναι πιο κοντά.
Στα 2,5 χιλιόμετρα εμβέλεια μπορείς να παρακολουθήσεις με δυνατότητα στοχοποίησης τους 16 πιο κοντινούς στόχους δηλαδή drones και να κάνεις βολή στον πιο κοντινό με το πυροβόλο. Στα 5 χιλιόμετρα εμβέλεια μπορείς να παρακολουθήσεις τους 8 στόχους με δυνατότητα στοχοποίησης και να κάνεις βολή με λέιζερ πυραύλους πχ GRIFFIN, HELLFIRE, ρουκέτες κλπ. Προσοχή αυτό αφορά την μέγιστη εμβέλεια γιατί υπάρχει και η συνάρτηση του RCS του στόχου.

Τι σημαίνει παρακολούθηση και στοχοποίηση.
Στα παλιά ραντάρ με την στρογγυλή πράσινη οθόνη έβλεπες τους στόχους σαν κουκίδες να αναβοσβήνουν. Το ίδιο πράγμα γίνετε σήμερα με την παρακολούθηση των στόχων, μόνο που υπάρχει το υπολογιστικό σύστημα στο ραντάρ και εμφανίζει τα στοιχεία στην οθόνη της απόστασης, του ύψους και της ταχύτητας του στόχου.

Η στοχοποίηση-βολή θέλει παραπάνω στοιχεία, πχ πιθανή πορεία στόχου και γρήγορη ανανέωση στοιχείων πορείας του στόχου.



Το iris-t-sls mk iii mobile shorad system είναι ένα από τα ελάχιστα αντιαεροπορικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πλοία, αλλά και να βελτιωθούν. Το σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι ο αυτόματος πύργος με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών για να καταρρίπτεις drones. Μπορείς να τα τροποποιήσεις πανεύκολα, οι πλακέτες υπάρχουν για να συνδεθούν εξωτερικά με πυροβόλα των 30 χιλιοστών πχ τα δίδυμα πυροβόλα του συστήματος Άρτεμις 30 αν τα βελτιώσεις. Μπορείς να τα συνδέσεις με κατευθυνόμενες ρουκέτες των 2,75 ιντσών και πυραύλους που κατευθύνονται με λέιζερ.



Δηλαδή με απλά λόγια να έχεις ένα ακόμα 4Χ4 ή 6Χ6 που να έχει επάνω σε έναν πύργο της ρουκέτες και τους πυραύλους και να ρυμουλκεί δίδυμο ένα πυροβόλο του συστήματος Άρτεμις 30 χιλιοστών, ή να έχει ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών στον πύργο.


Εξυπακούεται πως η χρήση όλων αυτών είναι για σταθερή χρήση και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εν κινήσει, εκτός και ρίξεις με το οπτικό-ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός που έχει ο πύργος.


Γιατί λέμε για το δίδυμο πυροβόλο του συστήματος Άρτεμις 30; Γιατί έχει ναι μεν μεγάλο βάρος αλλά ένα σημαντικό πλεονέκτημα τα 250+250 βλήματα επάνω στα δυο πυροβόλα που είναι αρκετά για περισσότερες από 10 βολές.


Με δυο λόγια, οι ανάγκες μας.
Βρήκαμε ένα κατάλληλο σύστημα που να μπορεί να τοποθετηθεί σε μεγάλου μεγέθους ταχέα σκάφη 35-45 μέτρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους κλάδους των ΕΔ. Μπορεί να βελτιωθεί και είναι κατάλληλο για να χτυπά όλες της απειλές.


Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 70 συστήματα για τον στρατό ξηράς, τόσο υπολογίζεται η αντικατάσταση των OSA που έχουμε.
20 συστήματα για την αεροπορία.
20 συστήματα τοποθετημένα σε πλοία.


Συνολικά 110 συστήματα! Μια παραγωγή 10 ετών με 11 συστήματα κάθε έτος. Αν και στην πραγματικότητα θέλουμε τα διπλάσια για να έχουμε εφεδρικά συστήματα και πλήρη κάλυψη, 220 δηλαδή μια παραγωγή στα ΕΑΣ για 20 χρόνια.

Τα διπλάσια τα χρειαζόμαστε γιατί το 30-40% των αντίστοιχων συστημάτων καταστράφηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας με την Ρωσία. Στα νησιά μας δεν θα έχεις την πολυτέλεια, να μπορέσεις εν καιρώ πολέμου να μεταφέρεις εύκολα άλλα αντιαεροπορικά συστήματα.


Συνοπτική παρουσίαση του συστήματος.
Ραντάρ GIRAFE 1X εμβέλεια 75 χιλιόμετρα, κατευθύνει δυο πύραυλους IRIS-T SLS με της δυο κονσόλες. Έχει δυνατότητα το ραντάρ να κατευθύνει πυραύλους με μεγαλύτερη εμβέλεια RIM-116C & CAM. 


Δυο ραντάρ SPEXER 2000 3D MKIII εμβέλεια 40 χιλιόμετρα, χρησιμοποιούν της ίδιες κονσόλες. Βλέπουν στόχους χαμηλής ταχύτητας UAV, drones, περιπλανώμενα πυρομαχικά και κατευθύνουν το πολυβόλο 12,7 χιλιοστών για τα καταστρέψουν. Χρησιμοποιούν το πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών για αυτοάμυνα, μπορούν να κατευθύνουν πυροβόλα των 30 χιλιοστών, πυραύλους με κατεύθυνση λέιζερ και να εντοπίσουν βολές πυροβολικού. Έχουν την δυνατότητα να δώσουν τα στοιχεία για βολές αντιπυροβολικού δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα όμως για αυτό.


Έχει 4 πυραύλους IRIS-T εμβέλειας 12 χιλιομέτρων, περιμένουμε την νέα έκδοση στα 15 χιλιόμετρα η εμβέλεια. Οι IRIS-T SLS είναι ανάλογοι σε δυνατότητες, διάμετρο και βάρος με τους πυραύλους RIM-116 B. Οι RIM-116 C είναι μεγαλύτεροι.


Πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών με εμβέλεια 1500 μέτρων που μπορεί να αντικατασταθεί με εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών με εμβέλεια τα 1700 μέτρα. Εναλλακτικά το εξετάζουν για πυροβόλο των 30 χιλιοστών M230LF Bushmaster εμβέλειας 2000 μέτρων.


Μειονέκτημα το κάθε ένα ραντάρ SPEXER 2000 3D MKIII έχει την δική του κονσόλα. Θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα ραντάρ, περιμένουμε την νέα έκδοση. 


Το ίδιο ΑΑ σύστημα μπορεί να μπει αυτούσιο σε πλοία.


Βλέπουμε πως έχουμε τρία ραντάρ στην Χ μπάντα που έχει δυνατότητες εντοπισμού UAV, drones, USV, περιπλανώμενων πυρομαχικών, στόχων ανεμοπορίας, ρουκετών κλπ. Με το περιστρεφόμενο ραντάρ είναι αδύνατον να ρίξεις με το πυροβόλο- πολυβόλο.


Οι πύραυλοι IRIS-T SLS μπορούν να μπουν σε κάνιστρα και να τοποθετηθούν όπως οι πύραυλοι επιφανείας. 


Επιπλέον δυνατότητες σύνδεσης σε σταθερή θέση, με πυροβόλα των 30 χιλιοστών και πυραύλους καθοδηγούμενους με λέιζερ με επιπλέον κόστος.


Τα λάθη των Γάλλων
Πως θα δει τέτοιους στόχους η φρεγάτα FDI HN δεν μας το λέει κανείς; Το χειρότερο πως θα τους αντιμετωπίσει; Με τι; Με το ακατάλληλο πυροβόλο των 20 χιλιοστών;



Είναι τραγικό σε ένα πλοίο του 2025 να τοποθετείς STIR 1.2, μια βελτιωμένη σχεδίαση του 1970 για να κατευθύνεις τα πυροβόλα. Θα μπορούσαν στην θέση του STIR 1.2 να βάλουν το ραντάρ NS-50 που κατευθύνει τρία πυροβόλα των 20-76 χιλιοστών, πυραύλους RIM-116 C, CAM, CAM-ER και είναι στην Χ Βand.


Το ίδιο λάθος κάνουν και στης υποψήφιες κορβέτες τοποθετώντας ένα NS 110 ραντάρ και ένα STIR 1.2!  Η TΗALES λεει πως το NS 50 ρανταρ είναι συμπλήρωμα του NS 110 ραντάρ, το έβαλαν οι πολωνοί στης φρεγάτες τους αλλά δεν τα διαβάζουν οι της NAVAL.

Εν κατακλείδι

Είδαμε πως ένα αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να καλύψει όλους τους κλάδους των ΕΔ, να τοποθετηθεί σε πλοία μεγέθους 35-45 μέτρων. Να στήσουμε μια γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα για 20 χρόνια και να κερδίσουμε πολλά. Ασφαλώς και χρειαζόμαστε μεγαλύτερα σε εμβέλεια αντιαεροπορικά συστήματα για να καλύψουμε τον εναέριο χώρο μας. 


Οι απειλές άλλαξαν και τα προβλήματα μεγάλωσαν, χρειαζόμαστε μεγάλο αριθμό αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων για να αλλάζουν συνεχώς θέση. Ο εντοπισμός τους μέσο δορυφόρων είναι εύκολος τώρα πια καθώς και μια επίθεση κορεσμού εναντίον τους με drones, περιπλανώμενα πυρομαχικά και UAV για να τα καταστρέψουν.


Δεν νοείται να έχεις φρεγάτες και πυραυλακάτους με ακατάλληλα ραντάρ και χωρίς συστήματα καταστροφείς των νέων απειλών. Ακόμα και οι Ρουσέν έχουν ένα τελείως ακατάλληλο ραντάρ που πρέπει να αντικατασταθεί με το NS-50 και να καταργηθεί το STIR κερδίζοντας μια επιπλέον θέση οπλισμού.


Απορίες
Υπάρχουν άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να μπουν σε μικρού μεγέθους πλοία πχ πύραυλοι RIM-116C; Γιατί να μην βάλουμε αυτούς;
Όπως έχουν τοποθετηθεί οι πύραυλοι AIM-7P στης φρεγάτες Μ. Υπάρχει δυσκολία να ξανά φορτώσεις με νέα κάνιστρα τους εκτοξευτές.


Μια ίδια πρόταση είχε γίνει για της FREEM με τους πυραύλους MICA VL, βάζεις EXLS το βάρος όμως είναι μεγάλο.



Θα μπορούσαν να μπουν σε κάνιστρα σε τετράδες όπως οι πύραυλοι επιφανείας. Η διαφορά όμως εδώ είναι το μικρότερο μέγεθος και βάρος, λόγο του μικρού εσωτερικού κανίστρου από τους IRIS-T.

Το αρνητικό του συστήματος RAM είναι το μεγάλο βάρος και εσωτερικά η μεγάλου μεγέθους κονσόλα με τα ηλεκτρονικά συστήματα υποστήριξης.

Όλα αυτά θέλαμε να αποφύγουμε για την τοποθέτηση σε πλοία 35-45 μέτρων.
Το ίδιο συμβαίνει με την κονσόλα του πυροβόλου των 76 χιλιοστών. Βλέπουμε της κονσόλες του συστήματος

Μόνο πυροβόλα των 30 χιλιοστών θα βάλουμε σε ένα πλοίο;

Η λύση είναι το νέο πυροβόλο των bushmaster 50 χιλιοστών με εμβέλεια 4 χιλιόμετρα και πολύ μικρό βάρος.


Το σημαντικό πλεονέκτημα είναι το βλήμα με μεγάλες δυνατότητες.


Κατευθύνονται με ραδιοκύματα για να καταστρέφουν όλες της απειλές. Περιμένουμε της ολοκληρωμένες δοκιμές του συστήματος.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου