Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Ανάλυση Jerusalem Post: Οι λόγοι καθυστέρησης της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα


Φαινόταν ξεκάθαρο την περασμένη Πέμπτη ότι η αντεπίθεση των Ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα θα ξεκινούσε είτε την Παρασκευή είτε το Σάββατο και μάλιστα το IDF είχε δώσει ορισμένες προθεσμίες στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα, με τις προθεσμίες να λήγουν το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ η ισραηλινή αεροπορία είχε ανοίξει το δρόμο με βομβαρδισμούς αρκετών ημερών. Ωστόσο, η επικείμενη χερσαία επιχείρηση δεν έγινε ποτέ, αναφέρει σε ανάλυσή της η Jerusalem Post παραθέτοντας τους λόγους καθυστέρησής της.

Όπως σημειώνει διάφοροι παράγοντες προκάλεσαν αυτήν την καθυστέρηση, με πηγές να αναφέρουν στην ισραηλινή εφημερίδα ότι ένας λόγος ήταν η αυξανόμενη ανησυχία ότι η Χεζμπολάχ περιμένει τη στιγμή που οι περισσότερες χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού θα δεσμεύονταν στη Γάζα για να ανοίξουν ένα πλήρες μέτωπο στο Βορρά.

Το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ δεν συμμετείχε στην έναρξη του πολέμου το πρωί του Σαββάτου και κράτησε τις επιθέσεις της στο Ισραήλ σε αρκετά χαμηλό κατώφλι δεν αποδεικνύει ότι αποθαρρύνεται, αλλά αποτελεί μέρος μιας περίτεχνης παραπλάνησης για να δελεάσει τον ισραηλινό στρατό με μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, παρόμοιο με αυτό που απέσπασε η Χαμάς στο νότο, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Αυτό, συνεχίζουν, δεν θα εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να εισβάλει στη Γάζα, αλλά μπορεί να έχει προκαλέσει καθυστέρηση για να βολιδοσκοπηθούν καλύτερα οι προθέσεις της Χεζμπολάχ καθώς και να ενισχυθούν περαιτέρω οι βόρειες δυνάμεις σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο.

Στρατηγική κατά της Χαμάς

Ενώ η επίτευξη στρατηγικής αιφνιδιασμού θα ήταν αδύνατη δεδομένου ότι η Χαμάς ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, ο ισραηλινός στρατός θα ήθελε επίσης να επιτύχει τουλάχιστον έναν τακτικό αιφνιδιασμό εναντίον της Χαμάς, κάτι που απαιτεί σχεδιασμό.

Ένας αριθμός άλλων παραγόντων καθυστέρησης θα μπορούσε να είναι η πίεση των ΗΠΑ να αποφευχθούν απώλειες αμάχων, οι εγχώριες ανησυχίες για τους ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα και η παροχή περισσότερου χρόνου στους Παλαιστίνιους για εκκένωση.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η ανταπόκριση των ΗΠΑ και του κόσμου μέχρι σήμερα. Επί του παρόντος, το Ισραήλ αισθάνεται τεράστια υποστήριξη και σαν να έχει περισσότερο χρόνο να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τη Χαμάς. Αντίθετα, σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης θα εκτοξευτούν οι αριθμοί νεκρών στον άμαχο πληθυσμό, με αποτέλεσμα να υπάρξει ισχυρή πίεση των ΗΠΑ και του κόσμου να σταματήσουν.

Επίσης, η Jerusalem  Post αναφέρει ότι επιβεβαίωσε από πολλές πηγές ότι κανείς δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα συμβεί στη Γάζα αφού ο ισραηλινοί στρατοί υποτίθεται ότι θα ανατρέψει την εξουσία της Χαμάς.

Και καταλήγει: Μόνο μετά τον πόλεμο θα μάθουμε αν αυτός ο επιπλέον χρόνος ξοδεύτηκε σοφά για να δημιουργηθεί ένα πιο έξυπνο και αποτελεσματικό σχέδιο χερσαίας επίθεσης ή αν η καθυστέρηση θα θεωρηθεί ότι χάθηκε πολύτιμες μέρες για να «αλλάξει η πραγματικότητα στη Γάζα» και να αποφευχθούν μελλοντικές βραχυπρόθεσμες επιθέσεις της Χαμάς.

 ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου