Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο «γρίφος» της Γάζας και τα άλλα μέτωπα

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οπως θα σας πει οποιοσδήποτε αξιωματικός ενός μάχιμου στρατού με ποικιλία εμπειριών (και όχι από τα γραφεία), είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μία αποστολή καθολικής καταστροφή του αντιπάλου.

Ωστόσο, αυτό που δημοσίως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί πολιτικοί ηγέτες είναι ότι ανέθεσαν στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις/IDF να το επιτύχουν. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεσμεύτηκε να «συντρίψει και να καταστρέψει τη Χαμάς», προσθέτοντας ότι «κάθε μέλος της είναι ένας νεκρός». Ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α. Γιοάβ Γκαλάντ, υποσχέθηκε να «αφανίσει τη Χαμάς από προσώπου γης» λέγοντας ότι «θα πάψει να υπάρχει».

Οι στρατιωτικοί του IDF είναι πιο προσεκτικοί, λέγοντας ότι αποστολή τους είναι να «υποβαθμίσουν και να καταστρέψουν την ικανότητα της Χαμάς να επιτεθεί εκ νέου στο Ισραήλ» και ότι στοχεύουν τις επιχειρησιακές και κυβερνητικές δυνατότητές της, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας της ισλαμιστικής οργάνωσης. Ο Γκαλάντ είπε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να επιτευχθεί ο στρατιωτικός στόχος για την εξάλειψη της Χαμάς.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν εκτενή εμπειρία πολεμώντας επί χρόνια στη Γάζα, αλλά ακόμη και με αυτήν την εμπειρία οι προκλήσεις του αστικού πολέμου εξακολουθούν να είναι τρομακτικές. Εχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από την επιχείρηση «Cast Lead» (2008-2009), μία ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα που είχε εκτεταμένες μάχες, από δρόμο σε δρόμο, και τον τύπο πολέμου κατοικημένων περιοχών που είναι πιθανό να λάβει χώρα στη Γάζα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Η χρήση ομήρων ως ανθρώπινων ασπίδων θα προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στον αγώνα. Η Χαμάς θα χρησιμοποιήσει IED, ρουκετο-βομβίδες (RPG) και άλλα ασύμμετρα μέσα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανώτερες συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ. Ο αστικός πόλεμος είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς τύπους πολέμου που μπορούν να συμμετάσχουν οι στρατιώτες. Με τη Χαμάς στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός θα αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο που μπορεί να στηριχθεί σε ένα υπόγειο δίκτυο σηράγγων. Η Χαμάς έχει προετοιμαστεί για μια χερσαία επίθεση του IDF και γνωρίζει αυτές τις σήραγγες μέσα και έξω – μερικές από αυτές είναι πιθανόν παγιδευμένες με εκρήξεις. Η προετοιμασία για μάχη σε τέτοιο έδαφος είναι απίστευτα δύσκολη και θα απαιτούσε εκτεταμένες πληροφορίες για το πώς μοιάζει το δίκτυο των σηράγγων, κάτι που μπορεί να μην έχουν οι Ισραηλινοί.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συνεχίζουν να εμπλέκονται σε αντίποινα. Την Κυριακή, αντάρτες της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν βλήμα από κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους (ATGM) στο Ισραήλ, καταστρέφοντας ένα άρμα Merkava. Το Ισραήλ απάντησε με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Οι εντάσεις αυξάνονται καθημερινά, με τους αναλυτές να αναζητούν από κοντά ενδείξεις για το αν η Χεζμπολάχ θα εμπλακεί πλήρως στη σύγκρουση, ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο. Αν συμβεί αυτό, αναπόφευκτα θα αποσπάσει ισραηλινούς πόρους από τη Γάζα. Από τις δύο, η Χεζμπολάχ είναι μεγαλύτερη απειλή από τη Χαμάς και μπορεί να αντλήσει υλικό από ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο για μαζική επίθεση στο Ισραήλ.

Υπήρξε διαφωνία μεταξύ των ειδικών σε θέματα τρομοκρατίας σχετικά με το αν η Χεζμπολάχ θα μπει πλήρως στη μάχη. Κάποιοι έχουν προτείνει ότι αν η Χεζμπολάχ σκόπευε να πολεμήσει, θα είχε συμμετάσχει στην αρχική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οπως έχουν τα πράγματα, η Χεζμπολάχ μπορεί να δεσμεύσει αμυντικούς πόρους του IDF χωρίς να χρειάζεται να δεσμευτεί πλήρως στον πόλεμο και να βασίζεται σε περιστασιακές επιθέσεις με ρουκέτες ή πυραύλους για να αποτρέψει τους Ισραηλινούς από το να εφησυχάσουν και να τους αναγκάσει να αφιερώσουν ανθρώπινο δυναμικό και υλικό κατά μήκος των βόρειων συνόρων.

Εχει αρχίσει η εξάπλωση του πολέμου

Ενώ το στοιχείο του αστικού πολέμου στη Γάζα θα παραμείνει το επίκεντρο της σύγκρουσης σε αυτή τη φάση, υπάρχουν πολλές άλλες εξελίξεις που υποδηλώνουν ότι ο πόλεμος έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα θέατρα. Αναφέρθηκαν ήδη ισραηλινά πλήγματα κατά του αεροδρομίου του Χαλεπίου στη Συρία, πιθανότατα μια προσπάθεια να εμποδίσουν το Ιράν να μεταφέρει όπλα στη Χεζμπολάχ. Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι υπήρξαν απόπειρες δολοφονίας με στόχο το προσωπικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν μέσα το Σαββατοκύριακο. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται απλώς για τα πρώτα στάδια μιας σύγκρουσης που θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί, αποσταθεροποιώντας ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου