Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Ε, όχι να ξεπλένουμε και τις θηριωδίες!


 Του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο

Τόσες μέρες να παρακολουθούμε από μακριά τους σκοτωμούς και να νιώθουμε την ανάγκη να διαλέξουμε πλευρά; Αδύνατο να το καταλάβω. Ειδικά με όσους πιστεύουν ακόμα ότι υποστηρίζοντας τη Χαμάς, υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους.

Όπως ένας φίλος με τον οποίο συνήθως συμφωνούμε, που μου έλεγε ότι η Χαμάς κέρδισε δημοκρατικές εκλογές το 2006 και με ρωτά πότε και πού συγκρούστηκε με τη Φατάχ και ισχυρίζομαι ότι άρπαξε την εξουσία της Γάζας. Πόση σημασία έχουν όλα αυτά τέτοιες ώρες; Να τα λέμε για να διαλέγουμε πλευρά; Αντί να σκεφτόμαστε με ποιο τρόπο μπορεί να σταματήσει αυτή η νέα τραγωδία;

Ένας τρόπος υπάρχει φυσικά. Να αποδεχθεί το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα ότι οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται να έχουν το δικό τους κράτος, κυρίαρχο, ανεξάρτητο, χωρίς ξένους στρατούς και εποίκους. Όπως δικαιούται και το Ισραήλ. Η διαφορά είναι ότι το Ισραήλ έχει κράτος, ενώ οι Παλαιστίνιοι έχουν μερική αυτονομία και γενική δικτατορία από το κράτος και το στρατό του Ισραήλ.

Αυτή είναι η ουσία και τα αίτια και για όσα συμβαίνουν σήμερα. Ναι, η Χαμάς συγκρούστηκε με την Φατάχ (του Γιάσερ Αράφατ), διότι η Φατάχ αποδέχθηκε ότι το Ισραήλ δικαιούται να έχει κράτος ενώ η Χαμάς ιδρύθηκε με σκοπό την εξαφάνιση του Ισραήλ. Κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2006 και λόγω των διαφωνιών τους, ένα δυο χρόνια μετά, συγκρούστηκαν ένοπλα. Αποτέλεσμα, η Παλαιστινιακή Αρχή (ελεγχόμενη από τη Φατάχ) αποχώρησε ηττημένη από τη Γάζα και διαχειρίζεται την Δυτική Όχθη και η Χαμάς επέβαλε τον δικό της ισλαμοφασιστικό έλεγχο στη Γάζα.

Το Ισραήλ από τότε απέσυρε στρατό και εποίκους από τη Γάζα, αλλά την απέκλεισε. Γι΄ αυτό ονομάζεται η μεγαλύτερη ανοικτή φυλακή του πλανήτη. Διότι είναι μια λωρίδα γης, μικρότερης έκτασης από την έκταση της επαρχίας Πάφου, η οποία είναι αποκλεισμένη από παντού. Η δράση της Χαμάς και ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ έφερε την απόλυτη δυστυχία στον παλαιστινιακό λαό της Λωρίδας.

Όσοι θεωρούν υπεύθυνο το Ισραήλ για τα βάσανα των Παλαιστινίων, και έχει πράγματι πολύ μεγάλη ευθύνη, δεν σημαίνει ότι πρέπει με κλειστά μάτια να υποστηρίξουν την εγκληματική Χαμάς. Είναι ζωές Παλαιστινίων και Ισραηλινών που χάνονται από το Σάββατο, επειδή οι κρυμμένοι τρομοκράτες της Χαμάς αποφάσισαν, για άγνωστους ακόμα λόγους, να εξαπολύσουν την θηριωδία τους εναντίον αμάχων.

Άλλωστε, εκτός από την Τουρκία, η Χαμάς δεν έχει τη δημοφιλία που είχε κάποτε ανάμεσα στον αραβικό κόσμο, αλλά και ανάμεσα στους Παλαιστίνιους, θα την έχει από εμάς, από την απόσταση ασφαλείας μας. Στη Γάζα, για παράδειγμα, το 50% των κατοίκων πιστεύει ότι η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να ζητά την καταστροφή του Ισραήλ και να αποδεχθεί μια μόνιμη λύση δύο κρατών (φετινή δημοσκόπηση του Washington Institute). Διεθνούς κύρους αναλυτές, υποστηρίζουν ότι η πτώση της δημοτικότητα της Χαμάς σε πολλές αραβικές χώρες μπορεί να ήταν και ένας από τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην απόφασή της να επιτεθεί.

Δεν το γνωρίζουμε αυτό, αλλά έχει σημασία; Έχει σημασία μπροστά στα βίντεο με τις θηριωδίες των «μαχητών» της Χαμάς, που σκότωναν ή άρπαζαν νεαρές γυναίκες κραυγάζοντας «Αλλάχου ακμπάρ»; Έχει σημασία όταν ελέγχει τις ζωές δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα με το 80% από αυτούς να εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια για να επιβιώσει, ενώ η ίδια η οργάνωση έχει στη διάθεσή της οπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων; Οι πολίτες δεν έχουν να φάνε κι αυτοί οι εγκληματίες ρίχνουν εκατοντάδες ρουκέτες κάθε μέρα από το Σάββατο και δεν τους τελειώνουν! Διότι, τους εξοπλίζουν άλλοι, για δικούς τους στρατηγικούς ισλαμοφασιστικούς σκοπούς, όπως το Ιράν και η Τουρκία.

Ξεπέρασαν χτες τους 2.000 νεκρούς στη Γάζα και οι μισοί είναι παιδιά (το 40% του πληθυσμού είναι παιδιά κάτω των 15 ετών). Αυτό είναι που προσφέρει η Χαμάς στους Παλαιστίνιους. Τίποτε άλλο. Ας μην την ξεπλένουμε κιόλας, ηθελημένα ή άθελα!

ΠΗΓΗ ardin-rixi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου