Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

RFA “Proteus”: Το σκάφος βενθικού πολέμου του Royal Navy… CUIW


Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου (RN) ετοιμάζεται να υποδεχτεί στο στόλο του το RFA “Proteus”, το πρώτο από τα δύο προγραμματισμένα πολλαπλών ρόλων πλοία ωκεάνιας επιτήρησης (MROSS), υπό το φως εντεινόμενης ανησυχίας για εκδήλωση πολέμου στο βυθό και τον πυθμένα (βένθος) της θάλασσας και της αυξανόμενης στόχευσης των ναυτικών δυνάμεων στην ανάπτυξη δυνατοτήτων διεξαγωγής βενθικού πολέμου με στόχο την καταστροφή κρίσιμων υποβρύχιων υποδομών (Critical Underwater Infrastructure Warfare – CUIW).

ΠΗΓΗ: Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Στις 16 Σεπτεμβρίου, το “Proteus” απέπλευσε από το ναυπηγείο Cammell Laird στο Merseyside, στο βορειοδυτικό Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας ολοκληρώσει τις εργασίες μετασκευής πριν προετοιμαστεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στις 9 Οκτωβρίου, το σκάφος κατέπλευσε στη Ναυτική Βάση του ΗΒ στο Πόρτσμουθ. Το σκάφος, που αγοράστηκε τον Ιανουάριο 2023, προέρχεται από τον εμπορικό τομέα και, συγκεκριμένα, από τον κλάδο υποστήριξης υπερπόντιων δραστηριοτήτων. Οι εργασίες που ολοκληρώθηκαν στο ναυπηγείο περιλάμβαναν την τακτική συντήρησή του για να διασφαλιστεί ότι το πλοίο παραμένει πλήρως συμβατό με την κλάση και τα πιστοποιητικά του.

«Τώρα θα ακολουθήσει μια περίοδος θαλάσσιων δοκιμών και αξιολογήσεων για να διασφαλιστεί ότι το “Proteus” είναι πλήρως έτοιμο να ενταχθεί στο στόλο», είπε εκπρόσωπος του Βρετανικού ΠΝ στο Naval News στις 20 Σεπτεμβρίου. «Δεσμευόμαστε να έχουμε τον “Proteus” έτοιμο για επιχειρήσεις αργότερα φέτος». Κατά την επέτειο Διάλεξη της Καλλίπολης, που εκφώνησε στο Royal United Services Institute στις 6 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, ο Αρχηγός του Βασιλικού Βρετανικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Πρώτος Θαλάσσιος Λόρδος Ναύαρχος Sir Ben Key, παρέθεσε τα επιχειρησιακά οφέλη που θα προσφέρει ο “Proteus” στην εκπλήρωση των απαιτήσεων ανάπτυξης δυνατοτήτων διεξαγωγής βενθικού πολέμου κατά κρίσιμων υποβρύχιων υποδομών (Critical Underwater Infrastructure Warfare – CUIW).

Λαμβάνοντας υπόψη την αγωνιώδη προσπάθεια του Βρετανικού ΠΝ να ανταποκριθεί άμεσα στην επείγουσα επιχειρησιακή απαίτηση που δημιουργήθηκε από την απειλή σε βάρος κρίσιμων υποβρύχιων υποδομών (Critical Underwater Infrastructure – CUI), ο Ναύαρχος Key πρόσθεσε ότι ο “Proteus” «αποκτήθηκε την κατάλληλη στιγμή».

Στην ομιλία του, ο Ναύαρχος Key ανέπτυξε την επιχειρησιακή πραγματικότητα της συνεχιζόμενης απειλής έναντι κρίσιμων υποβρύχιων υποδομών (CUI), προερχόμενης ιδίως από τον κίνδυνο στρατηγικής εξάπλωσης του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. «Οι προεκτάσεις του πολέμου της Ρωσίας προφανώς εκτείνονται πέρα ​​από την ουκρανική επικράτεια και τη Μαύρη Θάλασσα. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, η επίθεση στους αγωγούς Nordstream το 2022 μοιάζει με δευτερογενές επακόλουθο …. Ήταν επίσης μια στιγμή αφύπνισης σχετικά με την τρωτότητα των κρίσιμων εθνικών υποδομών στον πυθμένα της θάλασσας», είπε ο Ναύαρχος.

«Είτε μεταφέρουν φυσικό αέριο, είτε ηλεκτρική ενέργεια είτε δεδομένα ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας, αυτοί οι αγωγοί [και καλώδια] διατρέχουν κάθε σημείο του θαλάσσιου πυθμένα που περιβάλλει το Ηνωμένο Βασίλειο και ταξιδεύουν πολύ πιο πέρα κάτω ​​από την ανοιχτή θάλασσα που αποτελεί τα δύο τρίτα του πλανήτη. Μάλιστα, οι ωκεανοί του κόσμου ούτε κυβερνώνται, ούτε ελέγχονται από κανέναν φορέα», πρόσθεσε ο Ναύαρχος Key.

Στο σημείο αυτό, ο Ναύαρχος έθιξε το ζήτημα των πιθανών επιπτώσεων της στόχευσης του CNI και του ρόλου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS). Υπάρχει αυξανόμενη συζήτηση σε όλη τη διεθνή κοινότητα σχετικά με το εάν η προστασία CUI πρέπει να γίνει μέρος της αποστολής της UNCLOS λόγω των πιθανών εκτεταμένων συνεπειών μιας επίθεσης CUI για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της. «Είναι ευθύνη όλων μας που εκτιμούμε την ελεύθερη και ανοιχτή χρήση των ωκεανών του κόσμου για την υπεράσπιση της [κρίσιμης σημασίας εθνικής υποδομής]», είπε.

Ο Ναύαρχος Key επανέλαβε την ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να ανταποκρίνεται συλλογικά για την αντιμετώπιση της απειλής CUI. «Η προστασία των καλωδίων και των αγωγών δεν είναι ρόλος μόνο των πολεμικών ναυτικών ή των ενόπλων δυνάμεων. Απαιτεί μια ολιστική τομεακή προσέγγιση συνολικά από την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία – και χρειάζεται διεθνή συνεργασία». Ωστόσο, τόνισε πώς τα πολεμικά ναυτικά του δυτικού κόσμου ανταποκρίνονται στα στοιχεία της απειλής CUI που εμπίπτουν στη συλλογική τους αρμοδιότητα.

«Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, ιδιαίτερα η υποβρύχια δύναμή του, αντιπροσωπεύει μια ισχυρή ναυτική δύναμη», είπε. «Τα επίπεδα δραστηριότητας είναι υψηλότερα από ό,τι εδώ και δεκαετίες και, ενώ η Ρωσία αναγεννά τον στρατό της, βραχυπρόθεσμα τα ναυτικά και αεροπορικά μέσα έχουν επηρεαστεί λιγότερο από τον πόλεμο της Ουκρανίας και συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό μέρος της στρατηγικής της».

Όσον αφορά την απειλή CUI ειδικότερα, και την ευρύτερη πρόκληση της αύξησης της ναυτικής δραστηριότητας σε όλο το ευρωατλαντικό πεδίο, ο Ναύαρχος Key είπε «Σε απάντηση, [το Βρετανικό ΠΝ] συνεχίζει συντονισμένες ασκήσεις και αποστολές με τους περιφερειακούς συμμάχους μας, που εκτείνονται από Βορρά στη Βαλτική μέχρι και τη Μεσόγειο». «Μαζί, βελτιώνουμε τις τακτικές μας και τη διαλειτουργικότητά μας προκειμένου να περιορίσουμε τη ναυτική πτέρυγα της Ρωσίας, στερώντας της τη δυνατότητα να εστιάσει την προσοχή της σε εμάς», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου