Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

ΤRT: To παρασκήνιο του Σχεδίου Ανάν,ο ρόλος Τουρκίας και η στάση Ε/κ (ΒΙΝΤΕΟ)


Στις διεργασίες που οδήγησαν στο δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν το 2004 αλλά και τα όσα ακολούθησαν αναφέρεται το νέο επεισόδιο της τουρκικής προπαγανδιστικής σειράς  με τιτλό «Τhe Cyprus Forefront».
Σε δηλώσεις του ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο εκείνη την περίοδο, Άλβαρο ντε Σότο μίλησε για το ευνοϊκό κλίμα στις ελλαδοτουρκικές σχέσεις που βοήθησε στο να οδηγηθεί η Κύπρος σε δημοψήφισμα. 
 
 
Δηλώσεις στο TRT κάνει και η Καίτη Κληρίδου ισχυριζόμενη ότι μοναδική επιθυμία του πατέρα της ήταν να δει την Κύπρο επανενωμένη. «Ο πατέρας μου πίστευε ότι αν η Ελλάδα και η Κύπρος ενθάρρυναν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε θα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για φτάσουμε σε μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα»
 

 
Ακολουθούν δηλώσεις του πρώην Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρω ο οποίος κατηγορεί την Ε/κ πλευρά λέγοντας «Το ουσιαστικό πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι η Ε/κ πλευρά είχε συνηθίσει να κυβερνούν μόνοι τους το κράτος. Κέρδισαν την διεθνή αναγνώριση και κατά συνέπεια οποιαδήποτε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας  θα μείωνε την εξουσία τους όχι μόνο στο βορά αλλά κυρίως στο νότο».

 
Σημειώνεται ότι ο τότε κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς  απαιτούσε διεκδικούσε μια συνομοσπονδία με δυο κυρίαρχα κράτη και όχι μια ομοσπονδία κάτι που δεν αποδέχτηκαν αρχικά τα ΗΕ.
 
Δηλώσεις κάνει και ο Βρετανός διπλωμάτης Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ αλλά και ο Τ/κ διπλωμάτης Εργκούν Ολγκούν σημειώνοντας πως οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς ήταν να διασφαλιστεί ότι στο Σχέδιο Ανάν οι δυο πλευρές θα  συμμετείχαν ως 2 κυρίαρχα κράτη και όχι κοινότητες που θα οδηγούσαν στην ομοσπονδία.
Ακολούθως τονίζεται η σημασία της εκλογής Ερντογάν στην Πρωθυπουργία της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2002 και η φιλοευρωπαϊκή ατζέντα του ΑΚΡ εκείνη την περίοδο. Δυο βδομάδες αργότερα  ο ΟΗΕ κατέθεσε στο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, γνωστό ως Σχέδιo Aνάν.
 
 
Το ντοκιμαντέρ σημειώνει ότι οι προσπάθειες επίλυσης έγιναν ακόμη πιο περίπλοκες μετά την εκλογή του Τάσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Καίτη Κληρίδου αναφέρει πως ο Γλαύκος Κληρίδης ζήτησε λαϊκή εντολή για επανεκλογή ούτως ώστε να οδηγήσουμε σε λύση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό εξαιτίας της στάσης των Ε/κ κομμάτων και κυρίως του ΑΚΕΛ που στήριξε τον Τάσο Παπαδόπουλο.
 
Ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίζεται ότι ο Τάσος Παπαδόπουλος δαιμονοποίησε το Σχέδιο Ανάν και άλλα κόμματα τον στήριξαν την στιγμή που οι Τ/κ ήταν ενθουσιασμένοι με μια προοπτική λύση.
 
Ο Ντε Σότο εκφράζει μάλιστα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι την περίοδο εκείνοι οι Ε/κ δεν έκαναν μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του Σχεδίου Ανάν εκτός από μια μικρή συγκέντρωση που έγινε στη Λευκωσία.
 
Ειδική αναφορά γίνεται στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003, με τον Αλβάρο Ντε Σότο να υπερθεματίζει την «φιλοξενία» που επέδειξαν οι Τ/κ στους Ε/κ που πήγαν στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο για να δουν τις περιουσίες και τα σπίτια τους. 
 
Ακολουθούν δηλώσεις το Σερτνάν Ντεντκάς για τελική φάση των συζητήσεων για το Σχέδιο Ανάν που οδήγησε στα ελβετικά βουνά του Μπούργκενστοκ που οδήγησε στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου του 2004. 
 
Στο τελικό μέρος του ντοκιμαντέρ αναλύεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και κατηγορείται η Ε/κ πλευρά ότι ουσιαστικά δεν αποδέχτηκε λύση καθώς είχε ήδη εξασφαλισμένη την είσοδό της στην Ε.Ε . Στο πλαίσιο αυτό ο Τζακ Στρο, θυμάται όπως λέει στις 26 Απριλίου 2006 οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε ήταν εκνευρισμένοι στην Σύνοδο που έγινε με την στάση των Ε/κ.

ΠΗΓΗ https://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου