Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Όταν επιτρέψει η Ολγκίν θα ενημερωθεί και η Λευκωσία

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται στην Κύπρο, για τον δεύτερο γύρο επαφών της, αρχές Μαρτίου, οπόταν και η κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα ενημερωθεί ή θα είναι σε θέση να βγάλει συμπεράσματα από τη συνάντηση Ολγκίν-Φιντάν στην Άγκυρα. 

Σ’ αυτή τη φάση και μέχρι την επόμενη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν η Λευκωσία δηλώνει άγνοια για τα όσα συζητήθηκαν στην Άγκυρα. Για την κυπριακή κυβέρνηση οι επαφές της απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν ιδιαίτερης σημασίας καθώς η πορεία του Κυπριακού εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η άγνοια της Λευκωσίας, όπως η ίδια παραδέχεται, έχει να κάνει και με το ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ επιλέγει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της τόσο σ’ ότι αφορά τις συζητήσεις της αλλά και τις συναντήσεις της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για να ενημερωθεί σε σχέση με τη συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αν η Κυβέρνηση έχει ζητήσει ή προτίθεται να ζητήσει ενημέρωση για τα διαμειφθέντα μεταξύ του κ. Φιντάν και της κ. Ολγκίν, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη στην Άγκυρα ο Εκπρόσωπος είπε πως «βρισκόμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια ενημέρωση ως προς τη συνάντηση πέραν των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

Είπε ακόμη πως δεν έχουν ακόμη επίσημη ενημέρωση για το πρόγραμμα της κ. Ολγκίν από εδώ και πέρα. Η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται ότι θα μεταβεί στο Λονδίνο για επαφές στο Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και εν συνεχεία θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη. Όσον αφορά το ταξίδι στις Βρυξέλλες αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον επόμενο γύρο επαφών της, εντός Μαρτίου.

Πέραν όμως από την τακτική Ολγκίν να μην αποκαλύπτει τις συναντήσεις της και το περιεχόμενο των συζητήσεων της, κάτι άλλο που η Λευκωσία κρατά από την πρώτη επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ είναι η βαρύτητα που ρίχνει στην πλευρά της κοινωνίας των πολιτών και τις συναντήσεις με συγκεκριμένες ομάδες. Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να δει εάν στο επόμενο της ταξίδι, τον Μάρτη, η Ολγκίν θα διευρύνει τον κύκλο των επαφών της και θα δει κι άλλες ομάδες πολιτών. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει ενώπιον του αιτήματα από τους δήμους Αμμοχώστου και Μόρφου για συνάντηση με την κ. Ολγκίν. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετέφερε στους δημάρχους των δύο κατεχόμενων πόλεων ότι θα μεταφέρει το αίτημά τους προς την απεσταλμένη του διεθνούς οργανισμού.

Όσον αφορά τη συνάντηση της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ με τον Χακάν Φιντάν, αυτό που καταγράφεται είναι πως τα τουρκοκυπριακά μέσα στα σχετικά δημοσιεύματά τους περιορίστηκαν μόνο στη σύντομη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ενώ σημειώνουν ότι πριν την Ολγκίν ο Φιντάν συναντήθηκε με τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος). Μετά και από τις δύο συναντήσεις δεν έγιναν δηλώσεις.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαλκίν Σεσί έγραψε (πηγή ΓΤΠ) πως κατά τη συνάντηση Ερτουγρούλογλου-Φιντάν αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή. Η εφημερίδα έγραψε ότι η συνάντηση ανακοινώθηκε από τον λογαριασμό του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, σε ανάρτηση που έγινε από τον λογαριασμό του «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, αναφέρεται ότι «επιβεβαιώθηκε ότι το νέο όραμα για δύο κράτη αποτελεί τη μόνη λύση».

Ο Ερτουγρούλογλου κατά την παραμονή του στην Άγκυρα είχε επίσης συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Μια συνάντηση, όπως γράφει η Κίπρις Ποστασί (πηγή ΓΤΠ), η οποία ανακοινώθηκε από το γραφείο του του Ερτουγρούλογλου στα κατεχόμενα. Τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο και συνάντησης της Ολγκίν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέχεια απέφυγαν να επανέλθουν στο όλο θέμα. Οι πιθανότητες μιας συνάντησης του Τούρκου Προέδρου με την απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ ήταν εξ υπαρχής μηδαμινές, καθώς ο Ερντογάν δεν συνηθίζει να συναντά απεσταλμένους η χαμηλόβαθμους αξιωματούχους διεθνών οργανισμών.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου