Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Αλλάζει πορεία η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας;


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ποιος ζήτησε την παραίτηση της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν;

Η αρχική αντίδραση στην αντικατάσταση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τον Φατίχ Καραχάν ήταν ότι "η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική αναταραχή και απέλυσε ξανά το διοικητή της". Ωστόσο, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι "δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας", τουναντίον στο εξής η τουρκική Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργάζονται πιο αρμονικά. Η αγορά δεν ανησύχησε υπερβολικά για αυτή την αλλαγή.

Ποιος ζήτησε την παραίτηση της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν;

Άλλωστε σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι την παραίτηση Ερκάν ζήτησε, σύμφωνα με το παρασκήνιο, ο ίδιος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, κι όχι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, όπως θεωρήθηκε αρχικώς, ο οποίος μάλιστα ένιψε τας χείρας του.

«Λύστε το πρόβλημα μεταξύ σας και συνεχίστε την πορεία σας. Διαφορετικά, η αποτυχία θα χρεωθεί σε όλους σας», φέρεται να διαμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν στο οικονομικό δίδυμο Σιμσέκ-Ερκάν, που το τελευταίο διάστημα φέρεται να είχαν διαφορές στον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας.

Ο νέος Κεντρικός Τραπεζίτης και το ‘ένοχο’ παρελθόν του πατέρα

Ο Φατίχ Καραχάν, γεννημένος το 1982, είναι γιος πρώην γενικού διευθυντή του ΙΚΑ Τουρκίας. Η μητέρα, Χατιτζέ, οφθαλμίατρος, είναι αδελφή του Μουράτ Μερτζάν, του τελευταίου πρέσβη στην Ουάσιγκτον αντιπροέδρου του AKP και δεξί χέρι του Ερντογάν.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος στο Τμήμα Μικροοικονομικών Σπουδών της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο του 2012 και επικεφαλής μελετών αγοράς εργασίας και προϊόντων και σύμβουλος νομισματικής πολιτικής.

Το 2022 άρχισε να εργάζεται ως οικονομολόγος στην εταιρεία Amazon.

Οι κύριοι τομείς ενασχόλησης του Καραχάν αφορούν την έρευνα αγορά εργασίας, τις μακροοικονομικές επιπτώσεις του εισοδηματικού κινδύνου στην αγορά κατοικίας και τη δυναμική των επιχειρήσεων. Η έρευνά του επικεντρώθηκε επίσης στο ρόλο της γεωγραφικής αναντιστοιχίας στην ανεργία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 2008-2012 και των κραδασμών στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ο Φατίχ Καραχάν είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Το ‘αμαρτωλό’ παρελθόν του πατέρα

Τον Φατίχ Καραχάν ακολουθεί ωστόσο κι ένα ‘συναισθηματικό’ σκάνδαλο του πατέρα του. Ο Σερβέτ Καραχάν, είχε επί χρόνια μία εξωσυζυγική σχέση με τη μαία Βιλντάν Αγά, κόρη του αποθανόντος μουφτή Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Αγά, ο οποίος φυλακίστηκε στην Ελλάδα για «σφετερισμό εξουσίας». Η σχέση αυτή κατέληξε στην απόκτηση μίας κόρης εκτός γάμου. Αν και δεν επισημοποιήθηκε ποτέ, ωστόσο η διπλή ζωή του πατέρα Καραχάν εμπόδισε την πολιτική καριέρα του. Στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2003, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν έμαθε για την προσωπική ζωή του καθηγητή Καραχάν, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής με το AKP, τον διέγραψε από το ψηφοδέλτιο. Στις εκλογές του 1999, ο Σερβέτ Καραχάν ήταν υποψήφιος βουλευτής του κόμματος DYP της Τανσού Τσιλέρ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν μπόρεσε να εκλεγεί.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου