Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Αλβανία: Υπό τον φόβο της Ρωσίας, ανακαινίστηκε αεροπορική βάση της σοβιετικής εποχής προς χρήση από το NATO


Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία δεν διαθέτει δικά της μαχητικά αεροσκάφη, άνοιξε μια ανακατασκευασμένη αεροπορική βάση της σοβιετικής εποχής για να εξυπηρετήσει αεροσκάφη του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα, εν μέσω αυξημένης απειλής από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το ΝΑΤΟ έχει ξοδέψει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ (54,26 εκατομμύρια δολάρια) στην αεροπορική βάση Kucova για να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή. Ο εναέριος χώρος στην Αδριατική χώρα της Αλβανίας, που συνορεύει με την Ελλάδα στα νότια και το Μαυροβούνιο στα βόρεια, προστατεύεται από την Ιταλία και την Ελλάδα.

"Αυτή είναι μια βάση που (θα προσθέσει) άλλο ένα στοιχείο ασφάλειας για την περιοχή μας των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια περιοχή που κινδυνεύει από την απειλή και τις νεοϊμπεραλιστικές φιλοδοξίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας", είπε ο Ράμα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

Δύο μαχητικά αεροσκάφη που πετούσαν από την αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ Aviano στην Ιταλία προσγειώθηκαν στην Kucova για να σηματοδοτήσουν την επαναλειτουργία του αεροδρομίου.

Η αεροπορική βάση βρίσκεται στη μικρή πόλη Kucova, κάποτε γνωστή ως "Πόλη του Στάλιν", όταν τα σοβιετικά και κινεζικής κατασκευής MIG ήταν σε ετοιμότητα για εντολές να αναμετρηθούν σε περίπτωση πολέμου με τη Δύση, εντολή βέβαια που δεν έφτασε ποτέ.

Οι πιθανοί στόχοι τότε ήταν η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Δανία, είπε ο Ράμα.

"Σήμερα ζούμε σε μια διαφορετική εποχή και ευτυχώς η Αλβανία βρίσκεται στην άλλη πλευρά", είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Η Αλβανία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009, βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με το ΝΑΤΟ για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο Πόρτο Ρομάνο στις ακτές της Αδριατικής.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου