Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Ανάλυση Stratfor για Ευρωεκλογές: Κεντρώο Κοινοβούλιο και Επιτροπή


Το Stratfor δημοσιεύει μια σειρά σεναρίων που επικεντρώνονται σε διαφορετικά αποτελέσματα των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα θα σημειώσουν σημαντικά κέρδη σε πολλές χώρες της Ε.Ε. εις βάρος των κεντροαριστερών και πράσινων κομμάτων, με δυνητικά σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις για την Ενωση. Σήμερα αναλύουμε το βασικό σενάριο, βάσει του οποίου -και παρά τα κέρδη των ακροδεξιών κομμάτων- οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές δυνάμεις διατηρούν την πλειοψηφία τους στο Ευρωκοινοβούλιο, επανεκλέγοντας σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διατηρώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση σε μεγάλο βαθμό υπέρ της ολοκλήρωσης και στην περιβαλλοντικά φιλόδοξη πορεία της.

Τα μέλη του σημερινού λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού, λοιπόν, σχηματιζόμενου από τους Φιλελεύθερους, τους Σοσιαλιστές και τους Συντηρητικούς καταφέρνουν να συγκεντρώσουν αρκετές έδρες – λιγότερες, όμως, από το 2019. Ο συνασπισμός δεν έχει πλειοψηφία από μόνος του, αλλά, όπως και στο σημερινό σώμα, υποστηρίζεται από τους Πράσινους. Αυτό του δίνει αρκετές έδρες για να ωθήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να επανεκλεγεί και να εγκρίνει νομοθεσίες. Ομως, δεδομένης της ιδιαιτερότητας της συνοχής των ψηφοφοριών εντός των ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο -όπου δεν ακολουθούν όλοι οι βουλευτές τις οδηγίες της ομάδας τους- μια τόσο περιορισμένη πλειοψηφία μεταφράζεται σε πιο αβέβαια αποτελέσματα για διάφορες προτάσεις της Επιτροπής.

Ακολουθούν κάποια βασικά σημεία έχοντας πάντα ως σενάριο ότι στο Ευρωκοινοβούλιο θα διατηρηθούν -λιγότερο ή περισσότερο- οι σημερινοί συσχετισμοί.

  • Η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημαίνει συνέχεια στην προσέγγιση και τις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής. Αλλά μια λιγότερο συνεκτική πλειοψηφία, που απαιτεί από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες μεγαλύτερη συνεννόηση, αυξάνει την αβεβαιότητα.
  • Θα γίνει προσπάθεια για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η δέσμευση για στόχους σχετικά με το κλίμα παραμένει, αλλά οι πολιτικές μετριάζονται, ώστε να προσαρμόζονται και οι συντηρητικές απόψεις. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με την πράσινη ατζέντα να εστιάζει -όλο και περισσότερο- στην προσέλκυση περισσότερων πράσινων επενδύσεων και στη στήριξη των προσπαθειών απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα της βιομηχανίας και της πράσινης παραγωγής με ρυθμιστική και οικονομική υποστήριξη.
  • Θα συνεχιστεί η πίστη στους ισχυρούς διατλαντικούς δεσμούς και στην αυξημένη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Μια πιθανή επανεκλογή του Τραμπ θα διαταράξει την ισορροπία αυτή και θα επιταχύνει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για μεγαλύτερη αυτάρκεια. Οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να προωθούν θετικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, καθώς και μεγαλύτερη διμερή συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος (ενέργεια, άμυνα, μετανάστευση).
  • Σε ό,τι αφορά την Κίνα, η προσέγγιση θα είναι στη λογική ελαχιστοποίησης κινδύνων, υποστηρίζοντας τη συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η Υγεία. Θα εκφραστούν, ωστόσο, ανησυχίες σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επιπτώσεις των οικονομικών εξαρτήσεων στην ασφάλεια.
  • Το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας παράλληλα με την οικονομικοστρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο. Στο τραπέζι θα παραμείνουν η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. και οι κυρώσεις κατά της Μόσχας και των συμμάχων της.
  • Η Ε.Ε. δεν θα επιδιώξει να εισαγάγει σημαντικές αναθεωρήσεις για τη μετανάστευση, εστιάζοντας αντ’ αυτού στην εφαρμογή νέων κανόνων ασύλου και μετανάστευσης και στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών πόρων, δυνάμεων και εργαλείων για τη διαχείριση των παράτυπων εισόδων.
  • Θα υπάρξουν συγκεκριμένες βιομηχανικές πολιτικές για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2024 σε συναπόφαση με τα κράτη-μέλη, επιδιώκοντας την αύξηση των επενδύσεων σε αμυντικές δυνατότητες και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
  • Η στήριξη διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και τη Μολδαβία θα συνεχιστεί με έμφαση στην τήρηση των δημοκρατικών αρχών του μπλοκ, του κράτους δικαίου και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων ως προϋποθέσεις για την ένταξη. Ωστόσο, κανένα νέο πλήρες μέλος δεν πρόκειται να γίνει δεκτό μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου, το 2029.
  • Η Ε.Ε. θα παραμείνει ένθερμος υποστηρικτής ενός ανοιχτού, δίκαιου και βασισμένου σε κανόνες διεθνούς εμπορικού συστήματος. Θα επιδιώξει την υπογραφή νέων συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών, αλλά οι υποκείμενες τάσεις προστατευτισμού εντός του μπλοκ σε συνδυασμό με αυστηρά πρότυπα ESG στις διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να περιπλέκουν τις προσπάθειες της Επιτροπής να υπογράψει νέες συμφωνίες, ειδικά με χώρες με μεγάλους γεωργικούς τομείς.
  • Η Ε.Ε. θα εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη βιομηχανική στρατηγική για να συνοδεύσει την Πράσινη Συμφωνία του μπλοκ και θα ακολουθήσει ισορροπημένη προσέγγιση στην προστασία κρίσιμων τεχνολογιών και υποδομών με μέτρα για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  • Το Ευρωκοινοβούλιο θα υποστηρίξει την πρόοδο στην Ενωση Κεφαλαιαγορών, τη μείωση της εξάρτησης του μπλοκ από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και υποδομές τρίτων χωρών και την παροχή μεγαλύτερης, ευκολότερης και φθηνότερης χρηματοδότησης για εταιρίες στην Ε.Ε.
  • Θα υποστηρίξει μέτρα για την εξισορρόπηση των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης σε ολόκληρο το μπλοκ με την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς και την κοινωνική συνοχή.
  • Η υποστήριξη για την ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών σε ολόκληρο το μπλοκ θα συνεχιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου