Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Καθυστερούν οι πτήσεις του πρωτοτύπου ΑΡΧΥΤΑΣ της ΕΑΒ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με καθυστέρηση θα πραγματοποιηθεί τελικά η πολυαναμενόμενη φάση εκτελέσεως των αρχικών πτήσεων ελέγχου του προγράμματος ΑΡΧΥΤΑΣ της ΕΑΒ, που ήταν προσδιορισμένη για την άνοιξη του 2024, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται σε προβλήματα που αντιμετωπίσθηκαν κατά τις εργασίες μορφοποιήσεως του πρωτοτύπου πλήρους κλίμακος και τις διαδικασίες χρησιμοποιήσεως των ειδικών καλουπιών που είχαν παραγγελθεί σε εταιρεία του εξωτερικού. Έτσι το πρωτότυπο, δεν είναι ακόμη έτοιμο. Τέτοιου είδους “αστοχίες”, δεν είναι καθόλου απρόβλεπτες ή μη αναμενόμενες σε ανάλογα προγράμματα, ιδίως όταν δεν υπάρχει πρότερη εμπειρία, από την οποία έχει προκύψει η σχετική τριβή και η τροφοδοσία γνώσεως μέσα από τα λάθη.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σχετική ενημέρωση που έγινε στον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια για το πρόγραμμα και την εξέλιξή του, κρίθηκε απαραίτητη και εγκρίθηκε η πρόσθετη χρηματοδότηση. Το ύψος των νέων πιστώσεων που διατέθηκαν από το ΥΠΕΘΑ, ανέρχεται σε 3 εκατ. €, που θα χρησιμοποιηθούν για νέες προμήθειες απαραίτητων συλλογών και υλικών.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, το ΑΡΧΥΤΑΣ θα είναι έτοιμο να πετάξει για τους αρχικούς ελέγχους μετά από μερικούς μήνες, το πιθανότερο μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα. Ανάλογη χρονική μετάθεση, θα υπάρξει για την φάση των δοκιμαστικών πτήσεων.

Όλο αυτό το διάστημα, θα συνεχίσει να εξελίσσεται η διαδικασία πιστοποιήσεως της ΕΑΒ και του UAV του προγράμματος ΑΡΧΥΤΑΣ από την Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ) του ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα η διαδικασία αυτή δεν υπολογίζεται να έχει περατωθεί νωρίτερα από την φάση πτήσεων του προγράμματος.

Όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, ήδη το πρόγραμμα ΑΡΧΥΤΑΣ έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση προδιαγραφών, με αποτέλεσμα το τελικό UAV να έχει ανώτερες επιδόσεις εν σχέσει με το αρχικό σχέδιο.

ΠΗΓΗ https://doureios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου