Σάββατο 18 Μαΐου 2024

DW - Jerusalem Post Η επόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας - Τα σχέδια ΗΠΑ και Αράβων


Όσο ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας είναι σε εξέλιξη, τόσο περισσότερα δημοσιεύματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το σχέδιο που έχει το Ισραήλ αλλά και οι ΗΠΑ και ο Αραβικός κόσμος για την επόμενη μέρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, «κανένα σχέδιο για μετά τον πόλεμο» είναι ο τίτλος του σχολίου στην ιστοσελίδα Tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). «Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει ούτε κάποια ιδέα για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, ούτε κάποια στρατηγική για τη συνέχεια» αναφέρει η ανταποκρίτρια της ARD στο Τελ Αβίβ. Η ίδια εκτιμά ότι σήμερα η μοναδική εποικοδομητική πρόταση προέρχεται από τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος επιθυμεί μία παλαιστινιακή ηγεσία με διεθνή στήριξη, αλλά χωρίς τη συμμετοχή της Χαμάς.

Όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια της ARD «είναι η μοναδική λογική ιδέα που ακούγεται αυτή τη στιγμή από έναν πολιτικό στο Ισραήλ, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, έστω και σταδιακά. Τίποτα δεν είναι χειρότερο από ένα κενό εξουσίας στο πεδίο του πολέμου, όπως αυτό που προέκυψε στη βόρεια Γάζα. Διότι αυτό θα οδηγήσει στην επιστροφή πυρήνων της Χαμάς, που ήδη αναδιοργανώνονται. Τώρα τα στρατεύματα του Ισραήλ έχουν επιστρέψει εκεί, από όπου είχαν παλαιότερα αποχωρήσει».

«Μην αφήνετε μόνους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Tageszeitung (taz) για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο στη Γάζα, όταν η Χαμάς εξοντωθεί ή τουλάχιστον αποδυναμωθεί; Εδώ και μήνες ο (Ισραηλινός πρωθυπουργός) Νετανιάχου αποφεύγει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Γνωρίζει ότι οι όποιες σκέψεις για το μέλλον της Γάζας θα μπορούσαν να πριονίζουν την καρέκλα του». Η εφημερίδα του Βερολίνου προσθέτει ότι και οι αραβικές χώρες θα πρέπει να επωμιστούν ευθύνες: «Δεν είναι εύκολοι εταίροι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα. Αλλά έχουν όλοι συμφέρον για σταθερότητα και συνεργασία με το Ισραήλ, έστω και αν κάνουν μόνο εμπορικές συναλλαγές μαζί του. Οι αραβικές χώρες θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλία. Το μέλλον της Γάζας δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Ισραήλ».

Jerusalem Post: To σχέδιο των ΗΠΑ και των «Αραβικών Έξι»

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και οι υπουργοί Εξωτερικών που εκπροσωπούσαν την ομάδα των «Αραβικών Έξι» συναντήθηκαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEC) στο Ριάντ τον Απρίλιο για να συζητήσουν ένα όραμα για την «επόμενη ημέρα» του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με σαββατιάτικο δημοσίευμα του Al-Ahkbar, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ και επικαλείται έγγραφο που έλαβε το λιβανέζικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η ομάδα των «Αραβικών Έξι» περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Εμιράτα, το Κατάρ και την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ).

Σύμφωνα με το έγγραφο που έλαβε η Al-Ahkbar, το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» του πολέμου, το οποίο χωρίζεται σε δύο στάδια, θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε μια διαρκή ειρηνευτική διαδικασία και στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Το δημοσίευμα σημείωνε ότι η δεύτερη φάση του σχεδίου δεν θα μπορούσε να έρθει πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης.

Πρώτη φάση του σχεδίου: Η επόμενη ημέρα

Η πρώτη φάση του σχεδίου της «επόμενης ημέρας» φέρεται να προβλέπει την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, την επίτευξη των προϋποθέσεων για τη διεθνή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, την αποδοχή από το Ισραήλ της επιστροφής της ΠΑ στη Λωρίδα της Γάζας, την απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται σε αιχμαλωσία της Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατουμένων και το σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στη Γάζα για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αποτελείται από μέλη της ΠΑ και μια απροσδιόριστη «τεχνοκρατική επιτροπή».

Δεύτερη φάση του σχεδίου: Η ειρήνευση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο περιγράφει ότι στη δεύτερη φάση του σχεδίου θα ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει την εξομάλυνση της σχέσης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Επιπλέον, η Γάζα θα υποβαλλόταν σε αποκατάσταση και ανοικοδόμηση. Επίσης, θα ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς όσον αφορά το καθεστώς των προσφύγων, την Ιερουσαλήμ, τους ισραηλινούς οικισμούς και το Ισραήλ και ένα παλαιστινιακό κράτος.

Τέταρτον, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) θα αναζωογονηθεί και θα υπάρξει εσωτερική συμφιλίωση μεταξύ των διαφόρων παλαιστινιακών παρατάξεων. Η Χαμάς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφοπλιστεί και θα ενσωματωθεί σε αυτό το σώμα.

Αν και η Χαμάς δεν συμμετείχε άμεσα στις συζητήσεις της «επόμενης ημέρας» του WEC, έχει δηλώσει στο παρελθόν την έγκρισή της για παρόμοια σχέδια. Τον Φεβρουάριο, το Sky News Arabia ανέφερε ότι η Χαμάς είχε συμφωνήσει να σχηματίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου. Το προηγούμενο δημοσίευμα ανέφερε επιπλέον ότι η Χαμάς ήταν ανοιχτή στο να ενταχθεί στην ΟΑΠ.

 ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου