Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Η Σερβία στέλνει αεροσκάφη 29 MiG στην Ουκρανία έπειτα από τη συμφωνία με τη Γαλλία


Σεπτέμβριος 4, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Σερβίας για την αγορά 12 νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale πολλαπλών χρήσεων για 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ περιέχει ρήτρα για τη μεταφορά των σερβικών μαχητικών MiG-29 στη Γαλλία, μετά την οποία θα σταλούν στην Ουκρανία, ισχυρίζεται ο πρώην αντιπρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

«Τα μαχητικά θα παραδοθούν στους Γάλλους τον Δεκέμβριο». Είναι προφανές ότι αυτά τα αεροπλάνα θα πάνε στην Ουκρανία. Φέρεται ότι η Μόσχα έχει ήδη ενημερωθεί για αυτό το σημείο της συμφωνίας», έγραψε η Έλενα Βλαντιμίροβνα Πανίνα στο Telegram.

«Είναι απίθανο η Σερβία να έχει άδεια από τις ρωσικές αρχές για αυτό»

Σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, η Σερβία διαθέτει 14 μαχητικά MiG-29 σε ενεργή υπηρεσία και η Πανίνα ισχυρίζεται ότι ετοιμάζεται η μεταφορά 36 αεροσκαφών. Δεν είναι γνωστό πόσα ανενεργά αεροσκάφη MiG-29 έχει αποθηκευμένα η Σερβία.

«Είναι απίθανο το Βελιγράδι να έχει άδεια από τις ρωσικές αρχές για αυτήν την ενέργεια», δήλωσε η Πανίνα.

«Η πιστοποίηση τελικού χρήστη στις συναλλαγές όπλων θα πρέπει να είναι επιτρεπτή, όχι να βασίζεται σε ειδοποιήσεις».

 Ωστόσο, η πρακτική δείχνει ότι δεν έχει νόημα να βασιζόμαστε σε νομικούς κανόνες στο εμπόριο όπλων στη Ρωσία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που σερβικά όπλα παραδίδονται στο Κίεβο. Η Ουκρανία έλαβε πυρομαχικά αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ από τη Σερβία μέσω μεσάζοντα. Τίθεται το ερώτημα σε ποιον από τους «αδερφούς» η Ρωσία μπορεί να πουλήσει τα όπλα της χωρίς τον κίνδυνο να μας πυροβολήσουν αργότερα», είπε ο Ρώσος πολιτικός.

Πρωθυπουργός Σερβίας: Οι Ουκρανοί είναι Σλάβοι, αδελφοί των Σέρβων

Οι πληροφορίες για πιθανή μεταφορά σερβικών αεροπλάνων στην Ουκρανία έρχονται την ώρα του 19ου Στρατηγικού Φόρουμ του Bled στη Σλοβενία, στο οποίο συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς.

«Οι Ουκρανοί είναι οι Σλάβοι αδελφοί των Σέρβων και το Βελιγράδι ψήφισε υπέρ όλων των ψηφισμάτων στα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Σε πάνελ στο Στρατηγικό Φόρουμ του Bled, υπερασπίστηκε την απόφαση του Βελιγραδίου να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, παρόλο που η ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπάγεται εναρμόνιση με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας αυτής της συμμαχίας. Η Σερβία είναι η μόνη υποψήφια χώρα που δεν το έχει κάνει ακόμη.

Ο Βούτσεβιτς είπε ότι η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι δεν κρύβει τίποτα σχετικά με τις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία και ότι έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα με τον καλύτερο τρόπο, σύμφωνα με τη σερβική nova.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου