Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Βόμβα στα θεμέλια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας


Tης Νατάσας Ράγιου-Μεντζελοπούλου

Άλλη μια βόμβα στα θεμέλια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας, με αιχμή αυτή τη φορά τη διδασκαλία ξένων γλωσσών .
 Σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού , από το σχολικό έτος 2011-2012 η δεύτερη  ξένη γλώσσα,  που θα  διδάσκεται  στις Ε΄& ΣΤ΄ τάξεις των  εξαθέσιων και άνω δημοτικών σχολείων, καθώς και των σχολείων με ΕΑΕΠ(ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα), θα είναι μόνο μία σε κάθε σχολική μονάδα, Γαλλική ή Γερμανική, κάτι που έρχεται και  σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυρίας Διαμαντοπούλου περί της φιλόδοξης δήλωσης  «πρώτα ο μαθητής» ..
Στην ουσία «επιβάλλει» την διδασκαλία μιας γλώσσας που τα παιδιά ΔΕΝ έχουν επιλέξει και τα αναγκάζει να την ακολουθήσουν, ακόμα κι αν μέχρι την προηγούμενη χρονιά είχαν παρακολουθήσει άλλη γλώσσα .

 Βάσει ποιας λογικής  φέρνει τα πάνω κάτω στα δημοτικά σχολεία και στο ευαίσθητο κομμάτι της εκμάθησης ξένων γλωσσών και προκαλεί σύγχυση σε  μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό? Μήπως για να παγώσει τις προσλήψεις αναπληρωτών,  που έτσι κι αλλιώς είναι μειωμένου ωραρίου (ΑΜΩ)  και ωρομίσθιων οι οποίοι, σημειωτέον, πληρώνονται από το ΕΣΠΑ μέχρι το 2013.
 Και τι θα γίνουν από  το Σεπτέμβριο  όλοι αυτοί οι καθηγητές που βρίσκονται σε λίστα αναμονής πέντε,  επτά  ή  και δέκα χρόνια? Συνειδητοποιεί η υπουργός και  η κυβέρνηση ότι μ αυτόν τον τρόπο στέλνει στην ανεργία χιλιάδες καθηγητές, προσθέτοντας τους στον απύθμενο κατάλογο των ανέργων αυτής της χώρας ?
     Στη συνάντηση των ΔΣ των Επιστημονικών φορέων των καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής με την Υφυπουργό Παιδείας για τα θέματα  ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, η  κυρία Χριστοφιλοπούλου διαβεβαίωσε ότι, πριν προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή, θα έχει ακόμα μία συνάντηση μαζί  τους.  Κάτι που δεν έγινε ποτέ και  μάλλον όχι τυχαία..
Η Υφυπουργός προχώρησε  σε αποφάσεις για τις οποίες οι επιστημονικοί φορείς  έχουν καταθέσει εγγράφως τις  εκπαιδευτικά τεκμηριωμένες αντιρρήσεις  τους . Το υπουργείο, ερήμην των εκπαιδευτικών φορέων, προέβη σε αλλαγές  που θα αναστατώσουν τη ζωή των  μαθητών και των οικογενειών τους καθώς και τη λειτουργία των σχολείων.

 Πρόκειται για μια αντιπαιδαγωγική Υπουργική απόφαση, που στην ουσία, αν όχι  καταργεί, τουλάχιστον δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό  την εκμάθηση   δεύτερης γλώσσας   στους μαθητές  των δημοτικών σχολείων .
 Σε όλη  τη χώρα υπάρχουν αντιδράσεις από τις ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ ενώ έχουν ξεσηκωθεί και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων που ενημερώθηκαν για την απαράδεκτη απόφαση, που δεν αφήνει καν κάποια  μεταβατική περίοδο  προσαρμογής, έστω ενός χρόνου..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου