Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Οι Αρχηγοί να γίνουν "συνδικαλιστές". Το σχέδιο του ΥΕΘΑ.

Από το ιστολόγιο http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=7&art_id=6596

“Γερμανικό τείχος” εναντίον πιθανής...συνδικαλιστικής επέλασης στις Ένοπλες Δυνάμεις “χτίζει” ο νέος ΥΕΘΑ Πάνος Μεγλίτης, έχοντας μάλιστα πιστό σύμμαχο τη ΝΔ και τον πρώην υφυπουργό Άμυνας και στενό συνεργάτη του Ευάγγελου Αβέρωφ Κώστα Τασούλα! Ο συνδικαλισμός με τη μορφή που τον γνωρίσαμε στα Σώματα Αασφαλείας δεν πρόκειται να επιτραπεί. Αυτή είναι η απόφαση και των δύο μεγάλων κομμάτων ,όπως φάνηκε στη Βουλή.

Πως μπορεί να επιβάλει αυτή την άποψη το υπουργείο Άμυνας; Στη παρούσα φάση δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Κι αυτό γιατί η ομάδα αξιωματικών που έχουν προωθήσει την ιδέα του “κάτι σαν συνδικαλισμός” στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ακραίοι στις απόψεις τους.

Όμως αυτά ισχύουν για το παρόν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα συμβεί στο μέλλον,όταν τους ...περίπου συνδικαλιστές θα τους διαδεχτούν άλλοι νεότεροι αξιωματικοί ,ή όταν οι ΕΠΟΠ θα αποτελούν τη πιο πολυπληθή ομάδα του στρατεύματος.

Γι΄ αυτό το λόγο στο ΥΕΘΑ ,μελετούν!  Πρώτα απ΄ όλα την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία και άναψε τη φωτιά. Η απόφαση αφήνει χώρο για δημιουργία συνδικαλιστικών οργάνων,σε καμία περίπτωση όμως δεν επιτρέπει οποιασδήποτε μορφής κινητοποίηση,πόσο μάλλον απεργία. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο πρόβλημα της ηγεσίας του ΥΕΘΑ. Η απεργία έτσι κι αλλιώς δεν ήταν στις επιλογές και τις σκέψεις κανενός στρατιωτικού. Τι θα γίνει όμως αν τα μέλη των ενώσεων ή άλλων οργάνων που θα δημιουργηθούν, αρχίζουν να εμφανίζονται όπως οι αστυνομικοί, σε πάνελ και τηλεοπτικά παράθυρα για να μιλάνε για επιχειρησιακά θέματα ή θέματα οργάνωσης των ΕΔ; Αυτά θέλει να αποφύγει το ΥΕΘΑ πάση θυσία και τώρα αλλά και στο μέλλον.

Η μελέτη των επιτελών του ΥΕΘΑ εστιάζεται και στον χάρτη που δημοσιεύει το Onalert. Είναι ο “συνδικαλιστικός χάρτης” των ευρωπαϊκών ΕΔ.


Όπως διαπιστώνεται σχεδόν παντού υπάρχει κάτι που παίζει το ρόλο του οργάνου που στηρίζει αιτήματα και προτάσεις για την επίλυση επαγγελματικών προβλημάτων στρατιωτικών. Ελάχιστα απ΄ αυτά θα μπορούσαν ακόμη και να χαρακτηριστούν συνδικαλιστικά όργανα και περισσότερο παίζουν το ρόλο κλειστών κλαμπ προβληματισμού που βέβαια θέτουν με θεσμικό τρόπο τα προβλήματα των ένστολων προς τα πάνω.

Η πιο ακραία περίπτωση είναι αυτή της Νορβηγίας,όπου οι ένστολοι διαπραγματεύονται ...τους μισθούς τους!

Απ΄ όσα “μοντέλα” έχουν μελετήσει στο ΥΕΘΑ,αυτό που μοιάζει πιο ενδιαφέρον είναι το γερμανικό. Εκεί όλοι οι στρατιωτικοί από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων έως το πιο χαμηλόβαθμο στέλεχος εγγράφονται σε έναν οργανισμό που έχει ουσιαστικά τη μορφή μιας Ένωσης σαν κι αυτές που λειτουργούν στην Ελλάδα για τους απόστρατους. Μέσα απ΄ αυτή την Ένωση γίνονται συζητήσεις για τα προβλήματα των ένστολων τα οποία οι υψηλές βαθμίδες της ιεραρχίας τα ακούν άμεσα,αφού συμμετέχουν κι αυτά στις συζητήσεις και στις δραστηριότητες αυτής της Ένωσης.

Κάτι ανάλογο με τις απαραίτητες προσαρμογές στην ελληνική πραγματικότητα θέλει να δημιουργήσει το ΥΕΘΑ,ώστε να είναι καλυμμένο νομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου