Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

"Η Ε.Ε. προετοιμάζεται για την απόρριψη των μέτρων από την ελληνική Βουλή"

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=76850&catID=2


Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο απόρριψης των μέτρων λιτότητας από την ελληνική Βουλή που είναι προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times Deutschland, "εάν το πακέτο λιτότητας αποτύχει, η ΕΕ θα προσπαθήσει κατ΄ αρχήν να κερδίσει χρόνο για να μεταπείσει τη συντηρητική αντιπολίτευση προκειμένου να συναινέσει. Μία χαμένη ψηφοφορία δεν είναι και πτώχευση της χώρας, λένε κύκλοι στην ΕΕ", γράφει η εφημερίδα. «Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε όμως να συγκεντρώσει τα τελευταία δισεκατομμύρια για να πληρώσει τα λήγοντα τον Ιούλιο κρατικά ομόλογα», τονίζει η εφημερίδα, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ.

Η FTD προσθέτει ότι «εάν η πτώχευση δεν μπορέσει να αποτραπεί, οι χώρες της ΕΕ και η ΕΚΤ θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αποτροπή της επέκτασης και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη». Η εφημερίδα επικαλείται τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νόουμαν, σύμφωνα με τον οποίο "επειδή η Πορτογαλία και η Ιρλανδία παίρνουν προς το παρόν βοήθεια και είναι εκτός αγορών, οι προσπάθειες θα εστιαστούν στην Ισπανία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ασάφεια επικρατεί αναφορικά με τη χρηματοδότηση του επόμενου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα ύψους περίπου 120 δισ. μέχρι το τέλος του 2014. Την ώρα που οι χώρες της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται αυτό το διάστημα με τράπεζες και ασφαλιστικούς ομίλους για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, σύμφωνα με την FTD "η Φινλανδία απειλεί να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η χώρα απαιτεί για τις πιστώσεις της ασφάλεια μέσω τιτλοποίησης ακίνητης περιουσίας. Οι Φινλανδοί ζητούν να συμπεριληφθούν στο νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας της Ελλάδας τιτλοποιήσεις ακινήτων αξίας 140 δισ. ευρώ και όχι μόνον 50 δισ. ευρώ όπως σχεδιάζεται μέχρι τώρα". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου