Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Eurogroup: Δεσμεύσεις Ε. Βενιζέλου για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος

Σχόλιο από Faceof : Ακόμα δεν κάθισε και δίνει εγγυήσεις ο ΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΣΟΥΜΟ!!!!
Από το ιστολόγιο http://www.cosmo.gr/Finance/328919.html

Για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής μίλησε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Eurogroup, την Κυριακή (19/6).

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος είχε κατ' ιδίαν επαφές τους: Όλι Ρεν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Πολ Τόμσεν.

«Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χάρη στις προσπάθειες του λαού και χάρη στη συνεργασία και τη στήριξη των εταίρων μας» , είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης στην Ελλάδα ύψους 12 δισ. ευρώ είναι ένα από τα βασικά θέματα της συνεδρίασης.

«Οι συζητήσεις για την Ελλάδα θα συνεχιστούν και αύριο», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε πως μέχρι τις αρχές του Ιουλίου μπορούν να αποδεσμεύσουν ΔΝΤ και ΕΕ μέρος της 5ης δόσης ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της η Ελλάδα.

«Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει προπάντων να εξευρεθεί χρηματοδότηση για το βραχυπρόθεσμο διάστημα υπέρ της Ελλάδας. Υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης στο ΔΝΤ και στην ΕΕ για να βρεθούν τα λίγο λιγότερα από 6 δισ. ευρώ που είναι αναγκαία έως τις αρχές του Ιουλίου», τόνισε.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σκέφτεται να προτείνει μια συμβιβαστική λύση για τη διευθέτηση της διένεξης με την ΕΚΤ όσον αφορά το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

Δημοσίευμα του Der Spiegel αναφέρει πως το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο για δανειακή βοήθεια 120 δισ. ευρώ που θα συμπληρώνεται με ομόλογα του προσωρινού ταμείου σταθερότητας EFSF για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Αυτά τα ομόλογα θα διοχετευτούν μετέπειτα από την ελληνική κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τους τίτλους ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

Με αυτόν τον τρόπο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ, εξαιτίας των οποίων έχει αποτύχει μέχρι τώρα το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει το Spiegel.

Παράλληλα, το χρηματοδοτικό του πλαίσιο θα πρέπει να διευρυνθεί ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση των 440 δις. ευρώ, που είχαν αποφασιστεί αρχικά ως αποθεματικό του μηχανισμού.

Ακόμη, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διπλασιάσουν τις εγγυήσεις τους για τον EFSF. δηλαδή το μερίδιο της Γερμανίας θα αυξηθεί από τα 123 στα 246 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου