Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Χάνεται η ευκαιρία για τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=13062

«Σφήνα» στο καταρχήν ενδιαφέρον που είχε εκφράσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για την Πολεμική Αεροπορία, όπως είχε αποκαλύψει η «ΣΙ&Γ» στο τεύχος Οκτωβρίου του 2010, μπήκε η Βραζιλία.
Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ.

Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα, επιτροπή της Αεροπορίας της νοτιοαμερικανικής χώρας (FAB: Força Aérea Brasileira) επισκέφθηκε τα ΗΑΕ όπου και επιθεώρησε τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες η προμήθεια των Mirage 2000-9 προωθείται από τη βραζιλιάνικη αεροπορία ως ενδιάμεση λύση λόγω της περαιτέρω καθυστέρησης της λήψης απόφασης για την υλοποίηση του προγράμματος F-X2. Το κύριο αίτιο καθυστέρησης είναι οι περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης.



Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην τελική φάση του βραζιλιάνικου προγράμματος είχαν περιληφθεί τα Rafale, Gripen NG και F-18E/-F Super Hornet. Επί προεδρίας Λούλα το γαλλικής σχεδίασης Rafale είχε εξασφαλίσει το προβάδισμα, με τη γενικότερη στρατηγική συνεργασία Γαλλίας – Βραζιλίας να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Τον Ιανουάριο του 2010 φάνηκε ότι το προβάδισμα είχε «περάσει» στο Gripen NG που η προσφορά του συνοδευόταν από εκτεταμένο πακέτο βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας. Με την ανάληψη όμως της προεδρίας την 1η Ιανουαρίου 2011 από τη Ντίλμα Ρούσεφ (που είχε χριστεί από τον ίδιο τον Λούλα ως διάδοχος του), το πρόγραμμα άρχισε να μπαίνει σε περιπέτειες λόγω των οικονομικών περικοπών.
Υπενθυμίζεται ότι η αεροπορία των ΗΑΕ έχει παραλάβει συνολικά 68 μαχητικά Mirage 2000. Εξ αυτών 22 είναι της έκδοσης Mirage 2000EAD, 8 Mirage 2000RAD, 6 Mirage 2000DAD, 20 Mirage 2000-9 και 12 Mirage 2000-9D. Από τα 36 αεροσκάφη των παλαιότερων εκδόσεων, τα 33 έχουν εκσυγχρονιστεί από τη Dassault σε επίπεδο για το οποίο δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες αλλά πιθανότατα θα προσομοιάζει σημαντικά σε αυτό των Mirage 2000-9.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αεροπορία των ΗΑΕ σκοπεύει να αντικαταστήσει τα Mirage 2000-9 με νέα μαχητικά. Η πιο πιθανή είναι η υποψηφιότητα του γαλλικού Rafale για το οποίο φέρεται η γαλλική πλευρά να έχει συμφωνήσει στην πώληση μίας έκδοσης με ραντάρ AESA, πλήρη ολοκλήρωση αμερικανικής προέλευσης αεροπορικών όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους και δυνατότητα super-cruise. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κόστος ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των συγκεκριμένων επιχειρησιακών απαιτήσεων θα καλυφθεί από τα ΗΑΕ, ενώ η γαλλική πλευρά έχει επίσης συμφωνήσει στην επαναγορά των Mirage 2000 σε συγκεκριμένη τιμή και την εκ νέου πώληση τους σε ενδιαφερομένους πελάτες ανά τον κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση το βραζιλιάνικο ενδιαφέρον θα πρέπει να κινητοποιήσει την ελληνική πλευρά που τουλάχιστον θα πρέπει επίσημα να διακριβώσει το πιθανό κόστος και την κατάσταση των προς παραχώρηση μαχητικών ώστε να αποκτήσει ακριβή εικόνα της κατάστασης για να μπορέσει να αξιολογήσει τις πιθανές επιλογές της. Καθώς οι διαφορές των Mirage 2000-9 με τα ελληνικά Mirage 2000-5 Mk. 2 είναι μικρές (αναλυτικά στο συνημμένο άρθρο), με άλλα λόγια δηλαδή η ενσωμάτωση τους στο σύστημα επιχειρήσεων, λογιστικής υποστήριξης και συντήρησης της Πολεμικής Αεροπορίας μπορεί να θεωρηθεί ομαλή, πιθανή προμήθεια τους, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ (γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σημαντικό το κόστος), μπορεί να αποτελέσει ενδιάμεση λύση για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ελληνικού στόλου μαχητικών μέχρι να έρθουν … καλύτερες (οικονομικά) ημέρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου