Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Guardian: Ακραίος φορολογικός μαζοχισμός στην Ελλάδα



Από το ιστολόγιο http://kostasxan.blogspot.com/2011/06/guardian.html

Βαρύ το τίμημα για τη διάσωση της ευρωζώνης

Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει βαρύ τίμημα, ενώ η ευρωζώνη προσπαθεί να προστατεύσει τις απερίσκεπτες τράπεζες. Το πρόγραμμα μεγαλύτερης λιτότητας που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμεύσει μόνο για να κρύψει τις καταστροφικές συνέπειες του ανεύθυνου δανεισμού, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Το δημοσίευμα σχολιάζει εκτενώς την έντονη ανησυχία των πολιτών που αντιδρούν στο νέο μνημόνιο και στα επιπρόσθετα μέτρα, ενώ τονίζει τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η συμβολή του ΔΝΤ σε άλλες χώρες, όπως στην Ασία.

«Ο αριθμός των Ελλήνων ανέργων έχει εκτοξευθεί κατά 40% τους τελευταίους 12 μήνες, με το ποσοστό των ανέργων να ανέρχεται σήμερα πάνω από 16%», αναφέρει ο Guardian. «Ωστόσο, τα τελευταία σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν επιπλέον τέσσερα χρόνια λιτότητας, μειώνοντας το έλλειμμα από 10,5% του ΑΕΠ σε 7,5% φέτος και στο 1% μέχρι το 2015. Πρόκειται για ακραίο φορολογικό μαζοχισμό, που δεν πρόκειται να λειτουργήσει», είναι το καυστικό σχόλιο της εφημερίδας.

Κατά την ίδια στιγμή η ανάπτυξη της οικονομίας είναι ρηχή, καθώς αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ η ύφεση έφτασε το 5,5%. «Ωστόσο, ενώ η Ελλάδα καταπίνει το φάρμακο, γίνεται πιο σαφές (όπως πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές υποστηρίζουν εδώ και μήνες) ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο να αντιμετωπισθεί η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, αλλά η κρίση φερεγγυότητας. Με την οικονομική συρρίκνωση η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να πληρώσει τα χρέη της», σημειώνει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου