Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Η Ευρώπη νίκησε (και) τον Σόρος

Από το ιστολόγιο http://www.statesmen.gr/

Το όνομα του Τζορτζ Σόρος αποτελούσε διαχρονικά… αναφορά τρόμου για τις διεθνείς αγορές και τις οικονομίες όλου του κόσμου, μιας και ο Ουγγρο-Αμερικανός επιχειρηματίας, που συνέδεσε την επαγγελματική διαδρομή του με το «σπάσιμο» της Τράπεζας της Αγγλίας, το 1992, εξελίχτηκε στον «γκουρού» της διεθνούς κερδοσκοπίας.



Έφτιαξε μάλιστα επιχείρηση γύρω από τα hedge funds, και πλείστοι επενδυτές από όλο τον πλανήτη έσπευσαν να τον ακούσουν και να ακολουθήσουν τις συμβουλές του, με το κατάλληλο τίμημα φυσικά. Κάπως έτσι, ο Τζορτζ Σόρος έγινε πολύ-δισεκατομμυριούχος, και όσοι επένδυσαν στις πρακτικές που εφάρμοζε καθώς και τις προβλέψεις του, πλούτισαν επίσης.
Μέχρι σήμερα… Καθώς ο Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από την αγορά των hedge funds, και να επιστρέψει στους επενδυτές τα χρήματά τους, ευχαριστώντας τους για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η «βιτρίνα» της απόφασης Σόρος αφορά στην πρόθεση του ιδίου αλλά και των παιδιών του, που έχουν ήδη αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης, να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε πράξεις φιλανθρωπίας, στα πρότυπα του Μπιλ Γκέιτς.
Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές ωστόσο, επισημαίνουν ότι η αποχώρηση του Τζορτζ Σόρος από τα hedge funds, σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι οι διεθνείς κερδοσκόποι έπαιξαν και έχασαν στην περίπτωση της Ελλάδας, και το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει πολιτική διέξοδο στην κρίση χρέους της Ελλάδας, ήταν το πρώτο «χτύπημα», που έγινε σφοδρότερο με την ταμειακή ρευστότητα την οποία προσέφερε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγνοήσει τους Οίκους Αξιολόγησης, και τις ερμηνείες «επιλεκτικής» ή «περιορισμένης» χρεοκοπίας.
Όσο για την περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, ουδείς πιστεύει σοβαρά ότι η Ουάσινγκτον θα κηρύξει στάση πληρωμών, παρά την ισορροπία τρόμου που διαμορφώνεται μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, στην προσπάθεια αμφοτέρων να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012.
Πρακτικό συμπέρασμα: Οι διεθνείς κερδοσκόποι δεν έχουν με τι να… κερδοσκοπήσουν, και η πλέον αναγνωρίσιμη φιγούρα της ομήγυρης, επιλέγει να αποσυρθεί στις… φιλανθρωπίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου