Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Societe Generale: Μία ελληνική πτώχευση θα την καταστρέψει

Από το ιστολόγιο http://www.xrimanews.gr/
Η Societe Generale, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, είναι εκτεθειμένη στην Ελλάδα μέσω της Γενικής Τράπεζας της οποίας κατέχει το 88% και μέσω της κατοχής της ελληνικού χρέους ύψους 2,5 δις ευρώ. Με τη μετοχή της Γενικής να έχει χάσει το 51% της αξίας της μέσα σε λίγους μήνες και με τη Societe Generale να μετρά επιπλέον 29 δις ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου αλλά και με τη συμμετοχή της σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπου έχει, επίσης, δεχτεί μεγάλο πλήγμα το τελευταίο διάστημα, η τράπεζα αντιμετωπίζει μία δύσκολη οικονομική κατάσταση και ένα νέο ατύχημα θα μπορούσε να της προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα.


Ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να είναι μία ελληνική πτώχευση. Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως μία ελληνική πτώχευση θα μπορούσε να καταστρέψει την Societe Generale. Γι' αυτό και ήταν από τις πρώτες που ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, κάτι που βοήθησε τη μετοχή της να καταγράψει άνοδο της τάξης του 6%.
Η Societe Generale αποτελεί ένα παράδειγμα των λόγων που αρκετές τράπεζες συμμετέχουν στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Δεν πρόκειται για μία κίνηση βοήθειας προς τη χώρα αλλά εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων. Αυτή ήταν η πρόβλεψη μας από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ελληνική κρίση.: οι τράπεζες θα δεχτούν να συμμετέχουν σε μία αναδιάρθρωση γιατί δε μπορούν να κάνουν αλλιώς.
Αυτό, βέβαια, δε λύνει σε καμία περίπτωση τα προβλήματα της Ελλάδας αλλά σίγουρα αποτελεί μία αρχή αλλά και μία επιβεβαίωση μίας από τις βασικότερες προβλέψεις μας.
XrimaNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου