Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Εκκληση Ομπάμα για συμβιβασμό «O πρόεδρος θέλει λευκή επιταγή», απαντούν οι Ρεπουμπλικανοί

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2024357

Εκκληση σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς για ένα «δίκαιο συμβιβασμό» στο ζήτημα του χρέους των ΗΠΑ, προκειμένου να αποτραπεί μία «ριψοκίνδυνη και ανεύθυνη εθνική χρεοκοπία», απηύθυνε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Εκκληση σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς για ένα «δίκαιο συμβιβασμό» στο ζήτημα του χρέους των ΗΠΑ, προκειμένου να αποτραπεί μία «ριψοκίνδυνη και ανεύθυνη εθνική χρεοκοπία», απηύθυνε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
«Είπα στους επικεφαλής αμφότερων των παρατάξεων ότι πρέπει να καταλήξουν σε ένα δίκαιο συμβιβασμό τις επόμενες μέρες, που να μπορεί να περάσει και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου, ένα συμβιβασμό τον οποίο θα μπορώ να προσυπογράψω», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να διαμηνύσει στη συνέχεια: «Ο αμερικανικός λαός μπορεί να ψήφισε για μία διαιρεμένη κυβέρνηση, όμως δεν ψήφισε για μία δυσλειτουργική κυβέρνηση».



Ο πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από ένα εξάμηνο, διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε προεπιλογή κρατικών ομολόγων.
«Δεν θα έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μία ακόμη προσπάθεια να πείσει Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να βρουν μία συμβιβαστική λύση.
Στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Ομπάμα προειδοποίησε για τις σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες μίας ενδεχόμενης χρεοκοπίας, ή ακόμη και της υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ. «Η αθέτηση των υποχρεώσεών μας (σ.σ. χρησιμοποίησε το ρήμα «defaulting») αποτελεί μία ριψοκίνδυνη και ανεύθυνη κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης ... Ρισκάρουμε να πυροδοτήσουμε μία βαθιά οικονομική κρίση, η οποία θα έχει προκληθεί σχεδόν αποκλειστικά από την Ουάσινγκτον», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική μας ικανότητα, οδηγώντας τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο να αναρωτιούνται κατά πόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μία καλή επενδυτική επιλογή. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών θα ανέβουν στα ύψη, όπως άλλωστε και τα στεγαστικά δάνεια, ή, εκείνα που αφορούν στις αγορές αυτοκινήτων, πράγμα που σημαίνει τεράστια αύξηση των φόρων για τον αμερικανικό λαό», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ολοκληρώνοντας το τηλεοπτικό του μήνυμα.
Ωστόσο, ενώ επέμεινε και χθες στην αναγκαιότητα μακροπρόθεσμης αύξησης του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, δεν επανέλαβε ότι σε περίπτωση που αυτή η πρόταση δεν γίνει τελικά αποδεκτή, θα ασκήσει βέτο.
Απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, επανέλαβε τις αντιρρήσεις του κόμματός του στο σχέδιο που προτείνει ο Ομπάμα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η αποκαλούμενη «ισορροπημένη» προσέγγιση σημαίνει: «Ξοδεύουμε περισσότερα...πληρώνετε περισσότερα».
«Η πικρή αλήθεια είναι ότι πρόεδρος ήθελε μία λευκή επιταγή πριν από έξι μήνες και θέλει μία λευκή επιταγή και σήμερα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», παρατήρησε ο Μπένερ.
Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος ενέκρινε σχέδιο μείωσης του ελλείμματος που προωθήθηκε από τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, με το επιχείρημα ότι θα αφαιρέσει το νέφος μιας πιθανής στάσης πληρωμών από την οικονομία των ΗΠΑ μέχρι το 2012.
«Το σχέδιο του γερουσιαστή Ρέιντ είναι μια λογική προσέγγιση που θα πρέπει να λάβει την υποστήριξη και των δύο πλευρών, και ελπίζουμε οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων να συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνει και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Η μπάλα είναι στο γηπεδό τους».
Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία πρότειναν σήμερα ένα σχέδιο περικοπών δαπανών ύψους 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει μεγάλες εξοικονομήσεις από εγχώρια και αμυντικά προγράμματα, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την αύξηση του ορίου του χρέους της κυβέρνησης που ανέρχεται σε 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με ένα ενημερωτικό κείμενο σχετικά με την επικείμενη νομοθεσία, το μέτρο περιλαμβάνει επίσης 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εξοικονομήσεις στις οποίες όπως λένε οι Δημοκρατικοί, έχουν ήδη συμφωνήσει οι Ρεπουμπλικάνοι.

’λλες εξοικονομήσεις προβλέπονται σε προγράμματα, που περιλαμβάνουν τη γεωργία και τη στέγαση, καθώς και τη μείωση των πληρωμών τόκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου