Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Οι Γερμανοί έκαναν ήδη το “κούρεμα”! H πρώτη τράπεζα που κάνει πράξη το roll over

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=136477

Η Deutsche Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα στον ... πλανήτη (!) που κάνει πράξη τη συμμετοχή της στην εθελοντική διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων με νέους τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η κορυφαία γερμανική εμπορική τράπεζα έχει ήδη εγγράψει στον ισολογισμό τις προβλεπόμενες ζημίες (!), ύψους περί τα 155 εκατομμύρια ευρώ, από την διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακατέχει – συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ – με βάση το αποκαλούμενο “ελαστικό σενάριο” των προτάσεων του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), που προβλέπει την μετακύλιση της λήξης των ομολόγων ωρίμανσης έως το 2014 με νέα, 30ετούς διάρκειας.


Επί της ουσίας οι Γερμανοί της Deutsche Bank φαίνεται να επιλέγουν τις λεγόμενες “ήπιας προσέγγισης” προτάσεις του IIF, δηλαδή την ανταλλαγή ομολόγων με νέα εγγυημένα από το EFSF, διάρκειας 30 χρόνων και κουπόνι 4% για τα 5 πρώτα χρόνια, 4,5% για τα επόμενα 5 και 5% για τη διάρκεια από το 11ο ως το 30ο έτος ωρίμανσης.

Σε κάθε περίπτωση η Deutsche Bank εκ των πραγμάτων γίνεται η πρώτη τράπεζα – οδηγός για τις εξελίξεις, τουλάχιστον όσον αφορά στο πως θα κινηθούν αρκετές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Και γίνεται περισσότερο σημαντική αυτή η εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς ότι ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος αποτελεί μέλος της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων, της ISDA, δηλαδή της ένωσης που καθορίζει το κατά πόσον μια αναμόρφωση κρατικού – ή ιδιωτικού – χρέους συνιστά πιστωτικό γεγονός, άρα και πότε πληρώνονται τα CDS.

Μέχρι σήμερα η ISDA επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποφανθεί κατά πόσον το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνιστά πιστωτικό γεγονός (credit event), τουλάχιστον όχι προτού γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και την αντίδραση των μεγάλων τραπεζών. Συνεπώς αυτή η  “πρωτοβουλία” της Deutsche Bank ενδέχεται να αποτελεί προπομπό εξελίξεων ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου