Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Επίκεινται άμεσα εξελίξεις για το ελληνικό rollover – Μόνο 19-20 δις η συμμετοχή των ιδιωτών – Προς 30ετή ομόλογα με swaps ή euribor – Βρήκαν μηχανισμό αντιστάθμισης του selective default δευτερογενώς…..

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr


Οι εξελίξεις από το μέτωπο της επιμήκυνσης μέσω rollover του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι είναι ραγδαίες.
Μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο του rollover υπό την έννοια ότι τα σχέδια που είχαν προταθεί εμφάνιζαν νομικά κενά χθες στην Ιταλία οι εμπλεκόμενοι άφησαν να εννοηθούν ότι είναι πολύ κοντά σε μια λύση πακέτο για την επιμήκυνση του rollover.

Οι βάσεις των διαπραγματεύσεων ξεκίνησαν στο Παρίσι την Τετάρτη όπου παραβρέθηκαν στελέχη 50 τραπεζών. Προφανώς συντονιστής όλων ο επικεφαλής του IIF του διεθνούς ινστιτούτου χρηματοοικονομικής κ Dallara.
Από τις ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν η Εθνική και η Eurobank με φυσική παρουσία και η Alpha bank με τηλεδιάσκεψη. 

Στην συνάντηση των Παρισίων οι εμπλεκόμενες τράπεζες φαίνεται ότι συνέτειναν χωρίς να συμφωνήσουν σε ένα μοντέλο λύση που θα περιλαμβάνει έκδοση 30ετών ομολόγων με επιτόκιο swaps και 170 μονάδες βάσης ή euribor και 200 μονάδες βάσης.
Ουσιαστικά για επιτόκια μεταξύ 3,3 και 3,5%.
Συμφωνία δεν υπήρξε αλλά πολλοί ήταν αυτοί που επικαλέσθηκαν αυτή την πρόταση.
Χθες Πέμπτη στην Ιταλία φαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι πάνω από 50 - και ίσως να φτάσουν και τους 68 συνολικά - ήρθαν πιο κοντά.
Μάλιστα στην Ιταλία βρέθηκε χθες ο Π. Χριστοδούλου επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και απ΄ ότι αναφέρουν οι πληροφορίες όλες οι πλευρές ήρθαν πιο κοντά.
Όμως το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι μελετάται και μπορεί να υπάρξει συμφωνία στην δημιουργία ενός μηχανισμού αντιστάθμισης του selective default που θα ακολουθήσει μετά την ανακοίνωση του rollover.
Ο μηχανισμός αυτός δεν μπορεί να αποτρέψει πρωτογενώς την υποβάθμιση μπορεί όμως να την περιορίσει χρονικά δευτερογενώς αναφέρει πηγή που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις επαφές για το rollover.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι προτάσεις που εξετάζονται θα κατατεθούν στο eurogroup στις 11 Ιουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.
Αν στις 11 Ιουλίου ανακοινώσει επίσημα το μοντέλο rollover που θα υιοθετηθεί από την Ελλάδα είναι πιθανό την Τρίτη το αργότερα η Ελλάδα να βρεθεί σε καθεστώς selective default.
Αν δεν υπάρξει ανακοίνωση ενός συγκεκριμένου σχεδίου οι οίκοι αξιολόγησης θα αναμένουν ακόμη…..


Η συμμετοχή των χωρών της ΕΕ στο rollover

Ελλάδα 10-12 δις ευρώ
Γερμανία 3,2 δις ευρώ
Γαλλία 4 δις ευρώ
Ιταλία 500 εκατ ευρώ
Λοιπές χώρες 1,5 δις ευρώ

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου