Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Συρία:οι κυρώσεις δεν αποτελούν πανάκεια

Από το ιστολόγιο http://greek.ruvr.ru/2011/08/03/54128169.html

© Flickr.com/wordridden/cc-by




Οι ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία δεν πρέπει να οδηγήσουν την επανάληψη του λιβυκού σεναρίου,- δήλωσε ο Σεργκέι Βερσίνιν, διευθυντής της Υπηρεσίας Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
 Ο Ρώσος διπλωμάτης πιστεύει ότι οι κυρώσεις κατά της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα συντελέσουν στη διευθέτηση της κατάστασης σ΄αυτή τη χώρα.


Στη Νέα Υόρκη συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι διαβουλεύσεις των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, που συζητούν τη δυνατότητα λήψης απόφασης για τις κυρώσεις κατά της συριακής ηγεσίας. Αφορμή για τέτοιες συζητήσεις στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Χάμα, όπου το περασμένο Σαββατοκύριακο  τα κυβερνητικά στρατεύματα προσπάθησαν να απελευθερώσουν την πόλη από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν στις συγκρούσεις τουλάχιστον 120 άνθρωποι.
Η Μόσχα δεν δικαιολογεί τις ενέργειες των πιστών στον Σύρο πρόεδρο στρατευμάτων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο Μπασάρ αλ ΄Ασαντ καλούσε επανειλημμένα  την αντιπολίτευση σε διάλογο, ενώ οι εξεγερμένοι αποφεύγουν τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε συνομιλιών. Η θέση της Μόσχας παραμένει αναλλοίωτη- απαράδεκτη είναι η χρήση βίας ούτε κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, ούτε και κατά των εκπροσώπων της εξουσίας.
Ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας για την Αφρική επίσης επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμωνεί η τυχον έγκριση απόφασης για τη Συρία, παρόμιας με την λιβυκή. Το κλείσιμο του ουρανού πάνω από τη Συρία, όπως παρατηρησε, θα οδηγήσει σε μεγάλο πόλεμο. Η συριακή αντιπολίτευση δεν είναι καθαρά κοσμική, αν και εμφανίζεται με τα συνθήματα του εκδημοκρατισμού του κυβερνώντος καθεστώτος. Ανάμεσα στους οπαδούς της είναι και πολιτικές ομαδες, προσκείμενες στους ριζοσπάστες ισλαμιστές «Αδελφούς-μουσουλμάνους». Σ΄αυτές τις συνθήκες οποιαδήποτε ένοπλη επέμβαση της Δύσης στο πλευρό της αντιπολίτευσης θα καταφέρει πλήγμα στις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας.
Το ΝΑΤΟ δηλώνει προς το παρόν, ότι  στη Συρία δεν υπάρχουν συνθήκες για ένοπλη εισβολή.
 Αυτές οι επιφανειακά «φιλειρηνικές» δηλώσεις ουσιαστικά δεν σημαίνουν τίποτα,- θεωρεί ο Βλαντίμιρ Ανόχιν, αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων της Ρωσίας.
- «Αν κρίνουμε από το πως το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ κατά της Λιβύης, μπορούμε να υποθέσουμε ότι όποιο  ψήφισμα κι άν εγκριθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ, θα χρησιμοποιηθεί οπωσδήποτε  εναντίον της Συρίας. Η μοναδικά δυνατή διέξοδος από την διαμορφωμένη κατάσταση είναι το μπλοκάρισμα της λήψης  οποιασδήποτε απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ σε βάρος της Συρίας. Νομίζω ότι η Ρωσία  δεν θα μείνει  μόνη της στη δοσμένη περίπτωση»,- παρατήρησε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Βλαντίμιρ Ανόχιν.
Ο Μπασάρ αλ ΄Ασαντ, όπως είναι γνωστό, πριν μερικούς μήνες, ακόμα στην αρχή της αντιπαράθεσής του με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, είχε δηλώσεις πώς είναι έτοιμος για συμβιβασμούς. Κατάργησε  τον Νόμο για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, κάτι που ήταν η κύρια απαίτηση των διαδηλωτών. Στα τέλη Ιουλίου η κυβέρνηση της Συρίας ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει την ύπαρξη πολυκομματικού συστήματος στη χώρα. Θεσπίστηκε επίσης και ο Νόμος για γενικές εκλογές, που προβλέπεται να γίνουν στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Η Μόσχα αναγνωρίζει ότι ο Μπασάρ αλ ΄Ασαντ άργησε να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι καλύτερα να πραγματοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις παρά να διεξάγεται  πολέμος όπως στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου