Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΟΟΣΑ: «Με το πιστόλι πάνω στο τραπέζι θα πρέπει να βρίσκεται η ελληνική οικονομία» - Αναλυτικά τα μέτρα που συστήνει ο διεθνής Οργανισμός

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Σε ετοιμότητα για τη λήψη έκτακτων μέτρων θα πρέπει να βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που τα επόμενα χρόνια τα επιτόκια δανεισμού «ψηλώσουν» κατά 2%.
Τούτο θα έχει άμεση επίπτωση στο έλλειμμα το οποίο θα μεγαλώσει κατά 570 εκατ. ευρώ ή κατά 0,25% την «τρύπα» στα κρατικά ταμεία.
Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει στην κυβέρνηση ο  Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ( ΟΟΣΑ) στην έκθεση για την πορεία της ελληνική οικονομίας.
Ο Οργανισμός,  προτρέπει τον  Πρωθυπουργό να προχωρήσει στην άρση της μονιμότητας στο ελληνικό δημόσιο και να εφαρμόσει συμβάσεις αορίστου χρόνου, παρόμοιες με αυτές που ισχύουν για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, συστήνει το κλείσιμο των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και την αύξηση  του ορίου συνταξιοδότησης κατά  2 χρόνια. 
Στον τομέα της φορολογίας, ο διεθνής οργανισμός καλεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο να καταργήσει τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (6,5%) και να «ψαλιδίσει» περαιτέρω το αφορολόγητο ποσό των 8.000 ευρώ.

Στο θέμα της φορολογικής συμμόρφωσης, οι συντάκτες της έκθεσης «θαυμάζουν» το  Σκανδιναβικό μοντέλο που προβλέπει την δημοσιοποίηση της φορολογικής δήλωσης όλων των πολιτών, ενώ προτρέπει την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο και με τους φοροφυγάδες ( σ.σ. όσοι χρωστούν ποσά άνω των 17.000 ευρώ) ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας.
Ο ΟΟΣΑ προτείνει να δίνεται ένα bonus στους εφοριακούς που φέρνουν σημαντικά αποτελέσματα στο έργο τους, ενώ θεωρεί ότι πρέπει να μπει μία τελεία στις χαριστικές ρυθμίσεις ( περαίωση κλπ.)
Σύμφωνα με τον Οργανισμό οι ιδιωτικοποιήσεις όπως και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου θα πρέπει να συνεχισθούν, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος  το οποίο θα βρεθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ, σε 20 χρόνια από τώρα, το 2035.
Τα επόμενα έτη το χρέος θα κινηθεί αυξητικά. Προϋπόθεση σύμφωνα με την έκθεση είναι η Ελλάδα από το 2015 και έπειτα να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 5 - 6%.
Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο, αναφέρει, που όμως τον έχουν πετύχει στο παρελθόν το Βέλγιο, η Δανία και η Φινλανδία, αν και σε καλύτερη οικονομική συγκυρία.
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως το Μεσοπρόθεσμο μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, μόνο εάν τα συμφωνηθέντα εφαρμοστούν αυστηρά και δεν υπάρξουν δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων ή πίεση στα ομόλογα άλλων κρατών.

Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ έχουν ως εξής:

* Καθιέρωση σαφών αρμοδιοτήτων στα υπουργεία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων,  στενή παρακολούθηση, με βάση αντικειμενικούς δείκτες. Τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται  υπό τον έλεγχο των κοινωνικών εταίρων.

* Ενίσχυση του δημοσιονομικού πλαισίου και παρακολούθησης της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

* Αυστηρή εφαρμογή κυρώσεων (διακοπή χρηματοδότησης)  για φορείς που δεν συμμορφώνονται.

* Καθιέρωση δεικτών για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που λαμβάνονται.

* Κατάργηση κάθε είδους φορολογικής αμνηστίας.

* Δημοσιοποίηση της δήλωσης όλων των φορολογουμένων και των οφειλετών  που χρωστούν ποσά άνω των 15.000 – 17.000 ευρώ.

* Είσπραξη των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία αρχή.

* Διεύρυνση της έκτασης και  χρήσης των πιστοποιητικών φορολογικής συμμόρφωσης (πχ για πρόσληψη στο δημόσιο, για ίδρυση εταιρείας, για δάνειο ή για ασφάλιση)

* Διεύρυνση  φορολογικής βάσης και απλούστευση του φορολογικού συστήματος.

* Μείωση του αριθμού των συντελεστών ΦΠΑ. Κατάργηση χαμηλών συντελεστών (6,5%) σε  μεθόριο και νησιά  και αντικατάστασή τους από άμεσες επιχορηγήσεις, εάν είναι απαραίτητο.

* Ένταξη γεωργικών δραστηριοτήτων στο γενικό σύστημα του ΦΠΑ. Κατάργηση απαλλαγών στα καύσιμα για γεωργική χρήση. Κατάργηση του μεγάλου αριθμού των φόρων που εισπράττονται για λογαριασμό τρίτων.

* Νέα μείωση στο  αφορολόγητο όριο-για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων

* Περεταίρω περικοπή ή κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών και αν χρειαστεί αντικατάσταση με  άμεσες επιδοτήσεις

* Διαχωρισμός δαπανών  για συντάξεις και αποδοχές.

*Άρση μονιμότητας  στο Δημόσιο και εφαρμογή συμβάσεων αορίστου χρόνου.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου