Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Σχέδιο εμπρηστών(;) πίσω από τις φωτιές στο Ιόνιο

Από το ιστολόγιο http://www.briefingnews.gr/

Σχέδιο εμπρηστών «βλέπουν» οι αρχές πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί της Κέρκυρας, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε τα ξημερώματα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, αφού τόνισε ότι η συνεργασία όλων είναι σημαντική για την επόμενη μέρα, εκτίμησε πως οι ταυτόχρονες εστίες φωτιάς δεν είναι τυχαίο γεγονός και υπογράμμισε ότι παράλληλα με το έργο της κατάσβεσης, θα πρέπει να εντοπιστούν και να συλληφθούν όσοι ευθύνονται.


«Υπάρχει σωρεία ενδείξεων πως εξελίσσεται προσπάθεια, μεμονωμένη ή μη, βάση σχεδίου, ή χωρίς σχέδιο», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρίσκονται όλοι σε επαγρύπνηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ανάλογων συμβάντων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός σημείωσε ότι στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, το τελευταίο διάστημα, συμβαίνει στατιστικά ασυνήθιστος αριθμός πυρκαγιών, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά. Αναφερόμενος στην «επόμενη ημέρα» έκανε λόγο για ακόμη μεγαλύτερη επόπτευση στις ευαίσθητες περιοχές, για προγράμματα αναδάσωσης και για αντιπλημμυρικά έργα.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης γνωστοποίησε ότι θα έχει συναντήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει απολογισμός του τρόπου λειτουργίας τους.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε την εικόνα του χάρτη των πυρκαγιών και επανέλαβε ότι ενδεχομένως πρόκειται για σχέδιο εμπρηστών. Ζήτησε μάλιστα, τη συνδρομή όλων για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους.

Από το πρωί περιοδεύουν στα χωριά της Κέρκυρας, μέλη κυβερνητικού κλιμακίου μαζί με τη βουλευτή Άντζελα Γκερέκου και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και ενημερώνονται από κατοίκους και αξιωματικούς της πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα.

Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να επιχειρούν και πάλι στα μέτωπα της φωτιάς τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα- 4 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 2 ελικόπτερα- σε συντονισμό με τις επίγειες δυνάμεις, που ξεπερνούν τα 30 οχήματα και τους 200 πυροσβέστες.

Όπως τόνισαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες και την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης να ενισχύσει το νησί με 8 εναέρια μέσα, των οποίων η συμβολή αποδείχτηκε καθοριστική.

Αυτή την ώρα, η φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο σε όλα τα μέτωπα, όμως τα αεροπλάνα και τα 2 ελικόπτερα συνεχίζουν να κάνουν ρίψεις σε δύσβατες πλαγιές για να σβήσουν και την τελευταία εστία, πάνω από τα χωριά Λάκωνες, Αλειματάδες και Βίστωνας, όπου η φωτιά έχει καταστρέψει περισσότερα από 1.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου