Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ανησυχεί η Κομισιόν για την Ιταλία και την Ισπανία - Berlusconi: Η Ιταλία είναι ισχυρή - Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου της κρίσης χρέους - Ευρωπαίοι και ΔΝΤ πιέζουν για επίσπευση του ελληνικού rollover - Τι θα γίνει με το EFSF;

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     (upd8) Τρομακτικές είναι πλέον οι διαστάσεις που έχει λάβει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αφού μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία απειλείται πλέον ξεκάθαρα η Ιταλία και η Ισπανία... Η Κομισιόν εκφρράζει πλέον ανοιχτά τις έντονες ανησυχίες της, ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες και ΔΝΤ πιέζουν για άμεση επίσπευση της εφαρμογής του σχεδίου για το rollover tου ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στην Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές διαδίδουν πληροφορίες ότι ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης (EFSF) θα μπορούσε να διατηρηθεί σε ισχύ ακόμη και μετά την εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού (ESM) μετά τα μέσα του 2013, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό περίπου στο 1 τρις ευρώ τους διαθέσιμους πόρους διάσωσης. Πρόκειται για μια ιδέα ωστόσο, η επεξεργασία της οποίας βρίσκεται σε αρχικά ακόμη στάδια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές....
Με δηλώσεις τους, ο πρόεδρος της ΕΕ, H. V. Rompuy, ο Ισπανός Πρωθυπουργός J. Zapatero, αλλά και o A. Borges του ΔΝΤ ζητούν άμεση επίσπευση της διαδικασίας εφαρμογής του σχεδίου για το rollover του ελληνικού χρέους.
Κατά τον Borges, πιο συγκεκριμένα, είναι αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα για την οριστικοποίηση των όρων της συμμετοχής του δεύτερου στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. "Απαιτείται αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης, προκειμένου να διευθετηθούν οι δημοσιονομικές προκλήσεις της Ελλάδας", τονίζει.

Μιλώντας στην ιταλική Βουλή, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών, ο Ιταλός Πρωθυπουργός S. Berlusconi επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι αγορές δεν έχουν ακόμη απορροφήσει τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
"Όπως συχνά συμβαίνει σε κρίσεις εμπιστοσύνης οι αγορές δεν αξιολογούν σωστά την κατάσταση στην Ιταλία", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Berlusconi, επισημαίνοντας παράλληλα πως η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας είναι γρηγορότερη του αναμενομένου.
"Η κατάσταση της αγοράς υποδεικνύει διπλασιασμό της προσπάθειας για να ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας. Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης", σημείωσε επίσης και πρόσθεσε "Η Ιταλία έχει ισχυρές βάσεις και τράπεζες με καλή ρευστότητα".
Nωρίτερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν αναφέρεται ότι οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας αποτελούν σημαντική πηγή ανησυχίας και αντανακλούν τους φόβους της επενδυτικής κοινότητας για τη συστημική ικανότητα της Ευρωζώνης. Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου πρέπει άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή, τονίζει η Κομισιόν, που ωστόσο αρνείται ότι έχει τεθεί επί τάπητος θέμα παροχής οικονομικής στήριξης προς την Ιταλία.
Από την πλευρά του εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για το χρέος της Ισπανίας και της Ιταλίας. "Οι μεταρρυθμίσεις της ιταλικής και ισπανικής κυβέρνησης θα πείσουν τις αγορές", τονίζει.
Ο προέδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Τζούλιο Τρεμόντι. "Με τον κ. Τρεμόντι συζητήσαμε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Ευρωζώνη", σχολίασε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του Εurogroup. Για εποικοδομητική συνάντηση έκανε λόγο από την πλευρά του ο Τρεμόντι. Όπως επίσης έγινε γνωστό, ο Τρεμόντι είχε επικοινωνία και με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα οικονομίας της ΕΕ, Όλι Ρεν, o οποίος εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα.
Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για την παρουσία Ιταλών αξιωματούχων στην Ασία για να πραγματοποιήσουν road show, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να έχει τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα....
Στην Ισπανία έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Θαπατέρο συνεχίζει τις επαφές του για την αντιμετώπιση της σφοδρής επίθεσης των αγορών. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, E. Σαλγάδο. Χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μ. Μπαρόζο. Ο Θαπατέρο, μάλιστα, ανέβαλε τις διακοπές του προκειμένου να αναχαιτίσει την κερδοσκοπική επίθεση εις βάρος των ομολόγων της χώρας του, ενώ έχει ήδη προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε μία προσπάθεια να δοθεί νέα δυναμική στην όποια κυβέρνηση προκύψει από αυτές τις εκλογές.
Και ενώ τα spreads σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα για τα ιταλικά δεδομένα ύψη, έντονη είναι η φημολογία ότι η Ιταλία θα ακυρώσει τις επερχόμενες δημοπρασίες ομολόγων του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, παρότι επίσημα αυτές οι φήμες διαψεύδονται.
Ειδικοί αναλυτές, όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, διαφωνούν έντονα με τις τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΕ, όπως οι Μπαρόζο και Ρομπάι, ότι το πρόβλημα είναι αμιγώς ελληνικό και επιμένουν σε συντονισμένη πολιτική και όχι αποσπασματικές λύσεις σαν αυτές που πρότειναν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, έχει προκύψει σημαντικό θέμα με τη συμμετοχή της Ιταλίας πρωτίστως, αλλά και της Ισπανίας για τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, καθώς τα επιτόκια με τα οποία καλούνται να δανείσουν την Ελλάδα είναι χαμηλότερα από αυτά με τα οποία δανείζονται οι ίδιες.
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι αγορές δεν πείστηκαν ούτε με το ελληνικό πακέτο διάσωσης, αλλά ούτε και με τη χθεσινή συμφωνία στις ΗΠΑ για αύξηση του ορίου δανεισμού, καθώς τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες που παραπέμπουν σε μία νέα κρίση....

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου