Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ρωσικό «ναι» στην απόφαση ΟΗΕ για καταστολή βίας στη Συρία

Από το ιστολόγιο http://www.newsbeast.gr/

Ο ρώσος πρεσβευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν είναι πλέον αντίθετη στο να εκδοθεί μια ανακοίνωση του Συμβουλίου κατά της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία από το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Χθες, το 15μελές Συμβούλιο διαφώνησε για τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει στην περίπτωση της Συρίας, ενώ η Ρωσία και η Κίνα είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στο να ψηφιστεί οποιαδήποτε απόφαση καταδικάζει την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Στη σημερινή συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ρωσία φάνηκε να αλλάζει στάση, επισημαίνοντας ότι θα υποστήριζε μία ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου, αρνούμενη όμως να δεχθεί μία πιο σκληρή αντίδραση, όπως μία απόφαση.

«Κατά τη γνώμη μου μία ανακοίνωση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας ή μία ανακοίνωση Τύπου θα ήταν ένα αρκετά ικανοποιητικό βήμα», δήλωσε ο Βιτάλι Τσούρκιν.

«Αν στείλει μήνυμα ότι η βία πρέπει να σταματήσει και να βρεθεί μία λύση με πολιτικά μέσα, θα είναι μία σημαντική και πολύτιμη συμβολή», πρόσθεσε ο Τσούρκιν, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα έχει «μία αρκετά ευέλικτη θέση» όσον αφορά το θέμα.

Παράλληλα την κατανόησή του εξέφρασε ο Τσούρκιν για τον αλ Άσαντ δηλώνοντας ότι είναι δύσκολο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε μία κατάσταση όπου η αντιπολίτευση "καταφεύγει στη βία".

Στη συνέχεια έκανε μία αναφορά στην αντίθεση της Ρωσίας στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη επισημαίνοντας ότι δεν επιθυμεί «να επαναληφθεί το σενάριο της Λιβύης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου